Parada militară dedicată Zilei Naționale a României s-a încheiat. Circa 1.500 de militari și specialiști ai MApN, MAI, SRI și SPP au defilat în Capitală, împreună cu peste 100 de mijloace tehnice, în timp ce aproape 30 de aeronave au survolat orașul.
Soldații români au prezentat la parada din acest an două din cele mai noi echipamente intrate în dotarea Armatei Române: sistemul de rachete cu bătaie mare sol-sol HIMARS și sistemul defensiv antiaerian și antirachetă Patriot.
Parada Militară dedicată Zilei Naționale a României a început, odată cu onorul dat de președintele Klaus Iohannis și intonarea imnului.
Înainte de defilare, șeful statului a depus o coroană de flori la Mormântul Ostașului Necunocut.
În minutele care urmează, detaşamente de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi mijloace tehnice terestre şi aeriene vor participa la eveniment.
Ceremonia are loc în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. La ea participă preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și multe alte figuri importante din statul român.
Serviciul de Telecomunicații Speciale anunță, într-un comunicat emis pe site-ul oficial, că în acest an participă, pentru prima dată, cu un detașament de ofițeri, maiștri militari și subofițeri în blocul de Paradă Militară organizată la 1 decembrie.
Din detașamentul STS fac parte 50 de specialiști în comunicații, servicii digitale, dezvoltatori de aplicații informatice și administratori de baze de date, experți în securitate cibernetică și operatori ai Serviciului 112. Personalul STS prezintă onorul de Ziua Națională în uniforma militară de ceremonie specifică instituției.
”Pe sub Arcul de Triumf vor trece, în cadrul ceremoniei militare, 6 autospeciale de comunicații utilizate de personalul STS în misiunile de importanță deosebită, naționale sau internaționale pe teritoriul României.
Astfel, în premieră, vor fi prezentate publicului autospeciale satelitare de multiservicii, echipate cu antene, routere, servere, telefoane IP, linkuri radio și stații TETRA care permit furnizarea serviciilor de tip Intranet și Internet, organizarea videoconferințelor și transmisia imaginilor video, extinderea rețelei radio TETRA și asigurarea cooperării și interoperabilității structurilor care intervin în situații de urgență sau la dezastre.
Din blocul de tehnică militară va face parte și o autospecială de securitate a comunicațiilor, dotată cu un sistem complex de antene pentru măsurarea acoperirii radio, a nivelului de ocupare al canalelor, de evaluare a interferențelor electromagnetice și de detectare a surselor care influențează transmiterea semnalelor în rețelele de radiocomunicații aflate în administrarea STS”, anunță instituția.
La ora 9.00, la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, a avut loc o ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane și jerbe de flori.
La acest eveniment au participat premierul Nicolae Ciucă, precum și ministrul Apărării Naționale (MApN), Vasile Dâncu.
Încă de la primele ore ale dimineții, tehnica militară care va participa la Parada Națională Militară a ajuns în locul de unde va începe defilarea și va trece pe sub Arcul de Triumf, începând cu ora 11.00.
”La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români! Suntem pregătiți pentru parada de azi!”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.
Ca în fiecare an, parada militară de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va avea loc la București. De data aceasta, festivitatea va avea loc în format restrâns impus de pandemie. Ministerul Apărării, for pe care acum îl conduce Vasile Dîncu, a transmis că vor fi depuneri de coroane şi salve de tun.
De asemenea, va exista şi un moment de reculegere pentru eroii neamului, dar şi pentru victimele COVID-19. De remarcat că manifestări similare vor fi organizate şi în ţară.
Trebuie să știți că la paradă vor participa detaşamente de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.
Totodată, cei prezenți se vor bucura şi de mijloace tehnice terestre şi aeriene. Parada militară este organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti.
Trebuie să știți că la începutul ceremoniei, se va intona imnul naţional al României, concomitent cu executarea a 21 de salve de tun, urmat de depunerea unei coroane de flori de către preşedintele României, Klaus Iohannis, în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc, precum şi a victimelor virusului SARS-CoV-2 şi păstrarea unui moment de reculegere.
În același timp, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.
Un alt detaliu interesant este acela că drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.
Vor fi cel mult 400 de spectatori în Bucureşti şi 200 în municipiile reşedinţă de judeţ. Toți vor fi nevoiți să respecte mai multe condiţii legate de purtarea măştii, dezinfectarea mâinilor, distanţare, precum şi acces pe baza situaţiilor certificate prin intermediul certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID-19.
Spectacolele în aer liber ar urma să fie permise doar până la ora 21:00, cu cel mult 1.000 de persoane, în funcţie de spaţiu, şi în acest caz trebuind respectate mai multe condiţii.
Se permite, de asemenea, organizarea manifestărilor specifice Zilei Naţionale a României, la sediul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale, cu participarea a celor mult 300 de persoane, iar la sediul instituţiilor locale, cu participarea a cel mult mult 150 de persoane, cu asigurarea a cel puţin 2 metri pătraţi între persoane. Participarea este permisă doar pentru persoanele vaccinate şi cele care au trecut prin boală.
Se permit şi competiţiile sportive, în spaţiile închise sau deschise, în intervalul orar 5.00 şi 21.00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi asigurarea unui metru între persoane şi cu mască de protecţie. Şi în acest caz, participarea este permisă doar pentru cei vaccinaţi şi trecuţi prin boală.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că interdicţia de a participa la parada de 1 Decembrie doar pentru vaccinaţi este valabilă doar în zona oficială. Pentru populaţie nu este valabilă această măsură, oamenii având obligaţia de a păstra distanţarea şi să poarte masca de protecţie.
„Parada de la 1 Decembrie, interdicţia de a intra în zonă pentru cei care nu sunt testaţi şi permisă doar pentru cei care sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală, se aplică numai zonei oficiale, nu şi zona care este în apropiere, unde, de regulă, stau oamenii şi urmăresc parada.
Acolo singurele reguli care se aplică sunt regulile de sănătate publică şi purtarea măştii care este obligatorie. În rest, interdicţia de intrare, doar a celor vaccinaţi sau trecuţi prin boală se aplică zonei oficiale unde sunt invitaţii oficiali şi unde este o zonă limitată, cu un număr de persoane limitat”, a declarat Raed Arafat.
Șeful DSU a menţionat că acelaşi lucru este valabil şi pentru recepţiile oficiale de Ziua Naţională. „Acelaşi lucru se aplică şi recepţiilor oficiale care sunt permise în ziua respectivă, cu un număr limitat, unde din nou vor intra doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală.
Pentru populaţia generală nu există interdicţie, există doar obligaţia de a respecta măsurile de sănătate publică, distanţarea şi purtarea măştii care este obligatorie”, a mai transmis Arafat.
Ceremonii cu ocazia Zilei Naționale a României vor avea loc și în alte orașe din țară. De exemplu, la Alba Iulia, ceremonia va începe la ora 08:00 și se va încheia la ora 20:00, cu un spectacol de drone în Piața Unirii.
Programul manifestaţiilor de la Alba Iulia începe cu tradiţionalul marş al studenţilor basarabeni care vor unirea cu România. Peste 3000 de participanţi şi-au anunţat participarea la eveniment.
De Ziua Naţională a României, la Timişoara, va avea loc o defilare militară care va dura doar opt minute, iar cei care vor să participe vor avea nevoie de certificatul digital european COVID-19.
Totul începe cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Lupta, intonarea Imnului Naţional al României, după care are loc oficierea serviciului religios. În cele din urmă sunt programate discursuri, urmate de depuneri de coroane de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut. La final are loc defilarea Detaşamentului de Onoare.
Toate aceste activităţi vor avea loc în Parcul Central ”Anton Scudier” din Timişoara, iar accesul în perimetrul unde va avea loc ceremonialul va fi permis doar în baza Certificatului digital european COVID-19.
Autorităţile buzoiene în colaborare cu Divizia 2 Infanterie „Getica” organizează și ele de Ziua Naţională a României o paradă militară cu public. Aceasta se va desfăşura pe Calea Eroilor din municipiul Buzău.
Pe lângă cei 200 de invitaţi oficiali, vor exista 6 plutoane cu câte 18 militari şi câte un comandant de pluton, un comandant al gărzii de onoare şi garda drapelului dar şi aproximativ 80 de mijloace tehnice militare unele din ele intrate în dotarea Armatei în acest an-lansatoarele de rachete HIMARS. De asemenea, Calea Eroilor din Buzău va fi survolată de avioane din cadrul unităţii militare de la Boboc care vor trece pe deasupra oraşului în drumul spre parada militară de la Bucureşti.
Pe lângă cei aproximativ 1.500 de militari şi specialişti români, la parada militară din București vor fi și soldați străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice. În funcţie de condiţiile meteorologice, vor evolua şi aproximativ 30 de aeronave, anunţă MApN.
De asemenea, în Capitală, va avea loc și o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I. Apoi, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torţe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.
În garnizoana Alba Iulia, începând cu ora 15.00, la Monumentul „Marii Uniri” vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte aproximativ 550 de militari şi specialişti din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, cu mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.