În comuna Moeciu din județul Brașov se află unul dintre cele mai frumoase locuri din România, cu peisaje montane care te lasă fără cuvinte. Paradisul montan este cunoscut sub denumirea de Cheile Zărneștilor sau Prăpăstiile Zărneștilor.
Este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Piatra Craiului, însă, chiar și așa, mai există destui români care nu știu de existența acestui loc de poveste.
Cheile Zărneștilor reprezintă o rezervație geologică de tip mix, pe care o regăsim sub forma unui canion îngust. Este un loc extrem de liniștit, în care turiștii pot simți apropierea de natură.
Cheile Zărneștilor constituie o arie protejată din interiorul Parcului Național Piatra Craiului, alături de alte monumente ale naturii precum: Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului sau Cheile Dâmboviței, precum și Peștera Liliecilor.
Din Cheile Zărneștilor se poate face accesul către Platoul Măgura, cabana Curmătura sau Munții Piatra Craiului. Traseul este unul sălbatic și superb, cu pereți de stâncă extrem de înalți.
De asemenea, în zonă se pot vizita alte obiective la fel de spectaculoase: peșterile (Peștera Mare și Peștera Mică) din Prăpăstii, Fântâna lui Botorog sau Fântânile Domnilor. Tot aici se mai găsește Schitul de la Colțul Chiliilor, cel mai vechi așezământ religios din zona Zărneștilor.
Cei care pleacă din București, trebuie să urmeze traseul pe DN1, apoi ruta Predeal – Pârâul Rece – Zărnești.
De aici, mai sunt aproximativ șapte kilometri de parcurs pe DJ 112G, care se pot realiza cu mașina, până în apropiere de pitorescul sat Măgura. La vestul acestei localități se află poarta de intrare în Cheile Zărneștilor.
Accesul se face pietonal, iar taxa de intrare este de 10 lei de persoană. Taxa se poate plăti prin SMS, online, sau fizic, la bariera de acces în Cheile Zărneștilor.
”Cheile Zărneștilor se pot parcurge în aproximativ două ore fără dificultate de către oricine, cu mențiunea că trebuie să evitați pantofii cu toc și șlapii. Cu puțină șansă, puteți vedea și capre negre în zonă.
Accesul se face foarte ușor, pe un drum forestier de unde încep mai multe trasee de drumeții. Canionul săpat în stânci de-a lungul mileniilor seamănă extrem de mult cu Cheile Bicazului. În total, traseul are în jur de opt kilometri, putând fi parcurs atât pe jos fără probleme, cât și de pasionații de ciclism. Peisajele sunt minunate la tot pasul.
Accesul se face cel mai ușor prin orașul Zărnești, urmând traseul strada Râului – Valea Prăpăstiilor. Este preferabil să lăsați mașina în zona numită Fântâna lui Botorog, iar de acolo mai aveți de parcurs mai puțin de trei kilometri pe jos”, a explicat Marius Ștefănescu, un ghid local, potrivit Adevărul.