Ultimele etape din Liga Naţiunilor au clarificat situaţiile în toate cele patru ligi, ştiindu-se echipele care şi-au câştigat grupele şi care vor putea profita de noua modalitate de acces la Campionatul Mondial de peste doi ani, programat în SUA, Mexic şi Canada.
După 4-1 cu Cipru în Liga C, naţionala României e printre cele 14 fericite câştigătoare de grupe, care vor fi ierarhizate luând în calcul în primul rând liga în care au evoluat şi apoi punctajul. Dintre aceste 14 formaţii, excluzându-le pe cele clasate pe locurile 1 şi 2 în preliminariile clasice, primele patru vor participa la play-off-ul care va acorda ultimele patru bilete pentru Mondialul din 2026.
În ceea ce priveşte şansele României de a prinde acest ”colac de salvare”, decisivă poate fi și decizia UEFA în cazul meciului cu Kosovo de pe Arena Naţională, abandonat de oaspeţi în ultimele minute, la scorul de 0-0. Cu un 3-0 la ”masa verde”, România va fi cea mai bună câştigătoare de grupă din Liga C, deci locul 9 la general.
Analizând mai în profunzime acest sistem gândit de UEFA şi FIFA, ajungem la un adevărat paradox în drumul spre Campionatul Mondial. Astfel, cele două câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor D, ”piticele” Republica Moldova și San Marino, au și ele șanse considerabile la play-off.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, e necesară o condiție care, cel puțin pe hârtie, e ca și îndeplinită. Astfel, dacă echipele din urnele 1 și 2 la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial se vor clasa la final pe locurile 1 sau 2, atunci Liga Națiunilor le va trimite în play-off pe Macedonia de Nord, Irlanda de Nord, Republica Moldova și San Marino.
Dacă macedonenii și nord-irlandezii s-au mai aflat în asemenea posturi, obţinând recent chiar calificări la Campionatul European, prezenţa Republicii Moldova şi a celor din San Marino la doi pași de Mondiale ar fi o surpriză de proporţii.
Conform regulamentului, cele 12 ocupante de locuri secunde în preliminariile clasice şi cele 4 reprezentante ale Ligii Naţiunilor vor fi împărţite în patru grupe de patru, în sistem de desfăşurare cu semifinale şi finale într-o singură manşă. Ca urmare, moldovenii şi sanmarinezii ar fi la numai două victorii de Campionatul Mondial.
Republica Moldova a mai simţit apropierea unui turneu final, chiar în campania trecută, pentru Euro 2024, însă San Marino are o istorie neagră în fotbalul internaţional. De altfel, în ultimul clasament FIFA, ultima clasată, pe poziţia 210 în lume, este nimeni alta decât San Marino.
”La Serenissima”, așa cum se alintă micuța națională din San Marino, a reușit în Liga Națiunilor să câștige o grupă cu Gibraltar și Liechtenstein. Mai mult, după o pauză de 20 de ani, a obținut victoriile cu numărul doi și trei într-o competiție oficială. Interesant e că toate aceste trei victorii realizate de San Marino au fost cu acelaşi adversar, Liechtenstein.