News

Donald Trump a obținut mai multe voturi decât în 2016 în zonele cele mai lovite de COVID-19

05.11.2020 | 19:06
Donald Trump a obtinut mai multe voturi decat in 2016 in zonele cele mai lovite de COVID19
ADVERTISEMENT

Donald Trump a fost puternic criticat în campanie pentru modul în care a fost gestionată epidemia de coronavirus la nivel federal, însă acest lucru nu pare să-i fi redus scorul electoral. Potrivit unei analize Bloomberg, Trump a obținut  un scor mai mare decât în 2016 în cele mai afectate comitate de răspândirea COVID-19.

Chiar dacă Donald Trump este la un pas de înfrângere, se pare că epidemia și consecințele ei nu a reprezentat una dintre cauzele acestui eșec.

ADVERTISEMENT

Alegătorii din zonele cu cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 au fost mai înclinați să voteze marți cu președintele în exercițiu decât în urmă cu patru ani, față de zonele cu mai puține decese.

Aproape 3% în plus pentru Trump în zonele cele mai lovite de COVID-19

Bloomberg a ajuns la această concluzie după ce a analizat 10% din comitatele Statelor Unite, anume pe acelea cu cele mai multe decese. În acestea, scorul lui Trump s-a îmbunătățit cu circa 2,8%, crescând de la 23,6% în 2016 la 26,4% în acest an. Prin comparație, numărul votanților săi pe ansamblul SUA a crescut cu numai 0,2% față de acum patru ani.

ADVERTISEMENT

Comitatele care l-au votat pe Trump în pofida numărului mare de decese provocate de epidemie sunt, în general, zone rurale cu populație redusă pe care președintele în exercițiu le-a obținut cu ușurință.

În schimb la nivel național, la votul popular, Donald Trump este în urma lui Joe Biden cu 2,4%, iar diferența s-ar putea mări pe măsură ce continuă numărătoarea în state cu populație mare, în care majoritatea este clar democrată, precum California sau New York. În plus, președintele a pierdut în favoarea lui Biden și state pe care și le adjudecase în 2016, precum Arizona, Michigan sau Wisconsin.

ADVERTISEMENT

Decimați de epidemie, texanii au rămas alături de Trump

Zonele cel mai greu lovite de epidemie și care au votat în și mai mare proporție cu Trump în acest an sunt situate în zona de sud a Coastei de Est, din Florida până în North Carolina, precum și în Texas. Toate acestea erau socotite state indecise în ultimele săptămâni ale campaniei, chiar și cu numărul record de spitalizare din luna octombrie.

Texas, socotit anterior ca foarte echilibrat de către Cook Political Report, a votat consistent pentru Trump, cu președintele obținând mai mult de 52% din voturile numărate până acum, chiar dacă numărul cazurilor de infectare a crescut cu 32% în cele 14 zile dinaintea alegerilor.

ADVERTISEMENT

Însă Trump a minimalizat pericolul epidemiei încă de la începutul ei în luna februarie, când le spunea ziariștilot că numărul de cazuri se va apropia de zero în numai câteva zile. De  asemenea, a criticat relatările din presă legate de COVID-19 la mitingurile la care a participat în octombrie, în contextul în care numărul infectărilor noi se apropia de 100.000 pe zi și chiar și el s-a îmbolnăvit.

În timp ce state cu o rată apropiată de cazuri de coronavirus, precum Franța, Rusia și Spania, au impus obligativitatea purtării măștii, Donald Trump s-a opus adoptării acestei măsuri la nivel federal declarând pentru Fox News că vrea ca oamenii „să aibă o anumit libertate”.

Abordarea lui Trump a fost în puternic contrast cu cea a lui Biden, care a spus că va milita pentru purtarea obligatorie a măștii la nivel național dacă va fi ales, o măsură sprijinită de experți proeminenți în domeniul sănătății, precum Anthony Fauci, epidemiologul-șef al SUA, sau Scott Gotlieb, fostul comisar al Administrației pentru Alimente și Medicamente.

ADVERTISEMENT