Excluderea Dianei Șoșoacă de la alegerile prezidențiale, după ce Curtea Constituțională a României (CCR) i-a respins candidatura, a făcut subiectul unor dezbateri intense atât în presa din România, cât și în cea din străinătate.
În ultimele zile, pe buzele tuturor a fost întrebarea: Cine este candidatul care va avea de câștigat de pe urma scoaterii Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială?
Sociologul Vladimir Ionaș a analizat paradoxul creat de scoaterea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială și a dezvăluit că o mare parte a susținătorilor președintei S.O.S România nu se va îndrepta către candidatul AUR, George Simion.
”Afinitatea pe care electoratul Dianei Șoșoacă îl are față de propriul candidat, adică de doamna Șoșoacă în sine, este una extrem de ridicată, este mai ridicată decât în cazul tuturor celorlalți candidați. Lucrul ăsta ne indică faptul că electoratul acceptă cu mare ușurință caracterizările pe care candidatul lor le face celorlalți candidați.
În cazul lui George Simion, electoratul doamnei Șoșoacă a primit cu ușurință acel atribut de trădător al cauzei suveraniste pe care aceasta i l-a acordat. De aceea, mie mi se pare extrem de greu de crezut că acest electorat în majoritate va merge către domnul Simion, ci mai degrabă va aștepta o linie pe care doamna Șoșoacă o va propune”, a declarat sociologul Vladimir Ionaș, în exclusivitate pentru FANATIK.
El a subliniat că susținerea unui candidat la Președinția României va depinde foarte mult și de negocierile pe care Diana Șoșoacă le va purta în perioada următoare.
Cu toate acestea, Vladimir Ionaș este de părere că ”o parte a electoratului migrează automat, nu are nevoie neapărat de acest mesaj, către Elena Lasconi”.
”Nu este o surpriză. Pentru că doamna Lasconi, din punctul de vedere al valorilor, a avut un discurs care se pliază foarte bine și pe care inclusiv acest electorat consideră că reprezintă prioritățile sale legat de familie, de Biserică, apropierea de Dumnezeu”, a mai spus sociologul.
Vladimir Ionaș este de părere că Elena Lasconi este un candidat care se bucură de o intenție de vot mult mai ridicată decât cea a partidului său și asta pentru că nu are o imagine de progresistă.
”Nu reușește să transfere din votul pe care ea îl obține și partidului tocmai pentru că partidul este văzut în continuare mai degrabă progresist pe când doamna Lasconi nu are această imagine. Depinde foarte mult de ce line va transmite doamna Șoșoacă. Din punctul meu de vedere, nu va putea să spună că îl susține pe Mircea Geoană pentru că are o imagine de persoană care este euro-atlantistă, proeuropeană, deci ar fi o schimbare mult prea dură pentru electorat ca să o accepte cu ușurință”, a transmis Vladimir Ionaș pentru FANATIK.
De asemenea, sociologul a afirmat că pentru președinta S.O.S România pot reprezenta o soluție Elena Laconi, Cristian Terheș sau celelalte nume care au mai rămas în cursa prezidențială.
Întrebat dacă voturile electoratului Dianei Șoșoacă vor schimba soarta turului doi al alegerilor prezidențiale, Vladimir Ionaș a răspuns: ”Nu cred că această ieșire din peisaj a Dianei Șoșoacă va schimba fundamental rezultatul turului unu și mai ales ierarhia. Eu cred că se va păstra acea ierarhie, cel puțin așa arată datele astăzi, cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă”.
Potrivit sociologului, ”este o miză simbolică, până la urmă cel care are cel mai mult de pierdut este PSD pentru că se creează această emoție pe rețelele de socializare de care nu avea nevoie”.
Mai mult, Vladimir Ionaș consideră că atunci când se creează o emoție negativă la adresa PSD-ului sau a candidatului său, ”oricine ajunge în turul doi cu acel candidat este avantajat de această emoție negativă. Are un subiect de care să se agațe, deci nu e o surpriză”.
Însă, în cazul excluderii Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, sociologul a ținut să precizeze că problema nu o reprezintă partidele politice, ci CCR.
”Problema, din punctul meu de vedere, nu vine de a partide de data aceasta, ci de la modul în care CCR a comunicat pe subiect. Faptul că a transmis acest mesaj sâmbătă seară, faptul că acea motivare a deciziei vine foarte greu, lucrurile acestea se transmit extrem de rapid mai ales într-un astfel de caz care reprezintă un lucru nou pentru România, nu s-a mai întâmplat așa ceva și atunci ar fi trebuit să aibă o comunicare mult mai transparentă și mai rapidă”, a explicat acesta pentru FANATIK.
Totodată, el a menționat că interzicerea candidaturii europarlamentarei la alegerile prezidențiale este un precedent extrem de periculos.
”Eu nu consider că cenzura, scoaterea de pe listă a unui candidat, este cel mai rău lucru la adresa democrației pentru că este dreptul cetățenilor să aleagă cu cine votează, la ce se uită ce citesc și așa mai departe.
Din punctul meu de vedere, decizia referitoare la interzicerea unei candidaturi putea fi luată la CCR, dar după ce un judecător, ca urmare a unui proces, ar fi ajuns la concluzia că doamna Șoșoacă a încălcat anumite norme. Aici nu a fost un proces în care fiecare s-a prezentat și și-a spus punctul de vedere cu dovezi. Nu, a fost o analiză pe baza unei plângeri care a avut la bază ca argumente chestiuni pe care le-a extras din presă, din ce a declarat ea în presă, mie mi se pare că este un precedent extrem de periculos”, a conchis sociologul Vladimir Ionaș.