News

Suspiciunile lui Vladimir Putin, alimentate de serviciile secrete. Rusia aruncă după gratii savanți din domeniul hipersonic

FSB sacrifică savanți de elită pentru a-și menține influența la Kremlin. Suspiciunile lui Putin, alimentate de serviciile secrete
06.09.2024 | 13:00
Suspiciunile lui Vladimir Putin alimentate de serviciile secrete Rusia arunca dupa gratii savanti din domeniul hipersonic
Valul de savanți arestați demonstrează influența serviciilor secrete pe coridoarele Kremlinului și că Putin nu mai are încredere în nimeni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În Rusia se înmulțesc arestările și condamnările oamenilor de știință, sub pretextul vag al „înaltei trădări”, în cadrul unor procese cu ușile închise. Acești savanți lucrau în domeniul strategic al zborurilor hipersonice, cu care se mândrește paradoxal Vladimir Putin.

Vânătoare motivată politic

Alexandr Șipliuk, una dintre vedetele cercetării ruse în domeniul zborurilor hipersonice, a fost condamnat, marți, la 15 ani de închisoare pentru „înaltă trădare”. El este cel mai recent om de știință arestat de FSB de la începutul războiului din Ucraina. O vânătoare de oameni de știință motivată politic, potrivit experților occidentali.

ADVERTISEMENT

Alexandr Șipliuk, Anatoli Maslov și Valeri Zveghințev sunt fizicieni ruși de vârf care lucrează la același institut din Siberia pe teme legate de dezvoltarea rachetelor hipersonice. Toți trei au fost arestați și acuzați de înaltă trădare.

Șipliuk a fost condamnat marți, de un tribunal din Moscova la 15 ani de închisoare de maximă securitate. În urma unui proces desfășurat cu ușile închise, fostul director al Institutului siberian de mecanică teoretică și aplicată (Itam) a fost găsit vinovat de transmiterea de „informații sensibile” în cadrul unei conferințe științifice desfășurate în China în 2017. Șipliuk a susținut că datele prezentate la conferință erau de domeniul public.

ADVERTISEMENT

Scrisoare deschisă din partea savanților  îngrijorați

Această linie de apărare a fost adoptată și de colegul său Anatoli Maslov, 78 de ani, specializat, de asemenea, în zborul hipersonic și care a fost condamnat la 14 ani de închisoare în luna mai. Și el a fost acuzat de trădare pentru că a transmis informații despre tehnologii sensibile atunci când călătorea în străinătate.

Valeri Zveghințev riscă aceeași soartă. Acest al treilea specialist în zboruri hipersonice de la Itam a fost arestat primăvara trecută și plasat în arest preventiv în așteptarea procesului. Arestarea acestui om de știință a fost confirmată de autorități doar după publicarea, în luna mai, a unei scrisori deschise semnate de oameni de știință ruși îngrijorați de soarta celor trei colegi ai lor.

ADVERTISEMENT

Riscuri hipersonic de mari

Cercetătorii de la centrul din Novosibirsk nu sunt singurii vizați de autoritățile ruse. Alexander Kuranov (76 de ani), un inginer din Sankt Petersburg care a supravegheat unul dintre principalele programe de dezvoltare a aeronavelor hipersonice la sfârșitul erei sovietice, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru trădare în aprilie 2024. El se afla în arest preventiv de mai bine de doi ani.

Este clar că activitatea în domeniul tehnologiei extrem de strategică a zborului hipersonic este una care comportă riscuri mari în Rusia. În total, autoritățile ruse au avut 11 specialiști în acest sector arestați începând cu 2018, potrivit BBC. Acesta a fost anul în care Vladimir Putin a susținut pentru prima dată că țara sa dispune de o rachetă hipersonică, care ar fi trebuit să demonstreze superioritatea tehnologică a armatei ruse față de Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Arestarea unui cercetător pe moarte

Represiunea împotriva oamenilor de știință ruși a crescut doar după începerea ofensivei majore împotriva Ucrainei în februarie 2022, potrivit BBC. „Răzbunarea regimului împotriva lor a devenit chiar foarte agresivă”, spune Jenny Mathers, specialist în probleme de securitate rusească la Universitatea Aberystwyth din Țara Galilor.

Autoritățile ruse nu au ezitat să îl urmărească penal pe Anatoli Maslov, în ciuda deteriorării sănătății sale. Omul de știință a suferit chiar un atac de cord în februarie, în timp ce se afla în arest. Mai rău, în aprilie 2022, autoritățile l-au târât pe fizicianul Dmitri Kolker de pe patul de spital, după ce a fost diagnosticat cu cancer pancreatic în fază terminală. Acesta a murit la două zile după arestare.

Dmitri Kolker, în vârstă de 54 de ani, a murit în zori într-un spital din Moscova, unde fusese transferat de la o închisoare din capitală, potrivit unui mesaj al autorităților publicat de fiul său, Maxim Kolker, pe rețeaua socială VKontakte Cu două zile înainte, un tribunal din orașul siberian Novosibirsk a anunțat că Dmitri Kolker a fost arestat și plasat în arest preventiv pentru două luni.

„FSB-ul l-a ucis pe tatăl meu, știau în ce stare era”

Potrivit acestei surse, el a fost acuzat de „trădare de stat” și „spionaj” pentru un „stat străin”, o infracțiune pasibilă de 20 de ani de închisoare. Familia sa susține că a fost arestat de agenți FSB într-o clinică din Novosibirsk, unde era tratat pentru cancer în fază terminală, și apoi transferat la Moscova, în ciuda stării sale de sănătate.

„FSB-ul l-a ucis pe tatăl meu, știau în ce stare era, dar l-au scos din spital. Mulțumesc țării mele! Familiei sale nici măcar nu i s-a permis să își ia rămas bun de la el”, a scris Maxim Kolker pe VKontakte. Dmitri Kolker, specialist în laser și doctor în fizică și matematică, conducea un laborator specializat în „tehnologii cuantice și optice”, potrivit site-ului Universității de Stat din Novosibirsk.

Potrivit fiului său, acesta a fost suspectat de spionaj după ce a ținut prelegeri la o conferință internațională în China. În timpul conferinței, tot potrivit fiului său, Dmitri Kolker a fost însoțit în permanență de un agent FSB pentru a preveni difuzarea de informații sensibile. În Rusia, oamenii de știință sunt în mod regulat acuzați de spionaj și condamnați în cazuri uneori foarte controversate.

Vânătoare de cercetători

Dar de ce o asemenea înverșunare împotriva oamenilor de știință care lucrează la dezvoltarea rachetelor hipersonice, una dintre mândriile tehnologice ale armatei ruse? Această vânătoare de cercetători este simptomatică pentru „excesele unei puteri care a devenit din ce în ce mai izolată și mai închisă în sine de la începutul războiului”, afirmă Stephen Hall, specialist în politica rusă la Universitatea din Bath (Marea Britanie), scrie France 24.

Potrivit experților intervievați de publicația franceză, Kremlinul vrea să împiedice orice informație să iasă la iveală. „Vladimir Putin vrea să controleze fluxul de informații. Și cu cât domeniul este mai sensibil, cu atât autoritățile sunt mai stricte. Și nu există nimic mai sensibil în ochii regimului decât tehnologia zborurilor hipersonice”, rezumă Jenny Mathers.

În Rusia există o tradiție a represiunii împotriva lumii științifice și medicale, atunci când paranoia pune stăpânire pe putere. În 1953, sfârșitul domniei lui Stalin a fost zguduit de un complot cu puternice accente antisemite: medicii evrei au fost acuzați că încearcă să otrăvească liderii regimului și că sunt „în solda Statelor Unite”.

„Putin nu are încredere în nimeni”

Această idee de a fi prea aproape de inamicul occidental este reflectată în cazul oamenilor de știință arestați. „Cercetătorii care, în virtutea profesiei lor, trebuie să cultive o rețea în străinătate pentru colaborări internaționale, devin automat suspecți în ochii unui regim care alimentează narațiunea cetății ruse asediate de Occident”, subliniază Stephen Hall.

„Ceea ce este extraordinar în această poveste este faptul că represiunea nu vizează doar oamenii de știință suspectați de complicitate cu Occidentul, ci și cercetătorii acuzați că au furnizat informații țărilor prietene cu Moscova”, notează Jenny Mathers. Alexandr Șipliuk a fost arestat după ce a călătorit în China, în timp ce Valeri Zveghințev – unul dintre ceilalți doi cercetători Itam arestați – a fost arestat din cauza unui articol științific publicat într-un ziar iranian. „Acest lucru nu face decât să arate în ce măsură Vladimir Putin nu are încredere în nimeni”, conchide Jenny Mathers.

Paranoia regimului, alimentată de serviciile secrete

Acest val de arestări ilustrează, de asemenea, tendința serviciilor secrete rusești de a alimenta paranoia regimului „pentru a se face indispensabile”, după cum a declarat în repetate rânduri Evgeni Smirnov, un avocat rus care a apărat mai mulți oameni de știință. De fapt, FSB a fost cel care a efectuat toate arestările, susținând că oamenii de știință au comis acte de trădare.

Aceasta este o acuzație convenabilă, deoarece „permite ca procesele să se desfășoare cu ușile închise, iar FSB nu trebuie să furnizeze dovezi în mod public”, subliniază Jenny Mathers. Stephen Hall reamintește că acest serviciu de informații știe perfect cum să își „vândă” utilitatea stăpânului de la Kremlin: „în 2012, șeful FSB, Alexander Bortnikov, a asigurat, fără dovezi, că incendiile de pădure din Siberia erau opera Al-Qaida”. El a profitat de ocazie pentru a cere o mărire a bugetului.

În ochii experților intervievați de France 24, este deci posibil ca acești specialiști în zboruri hipersonice să fie pioni sacrificați de FSB pentru a-și menține influența pe coridoarele Kremlinului. O strategie potențial contraproductivă. Nu izolându-se de comunitatea științifică internațională cercetarea rusă va face mari pași înainte. Iar „Vladimir Putin încearcă probabil să facă un exemplu din arestările sale pentru a descuraja alți cercetători să colaboreze cu țări străine”, conchide Jenny Mathers.

ADVERTISEMENT
Povestea unui român stabilit de 20 de ani în Cipru: „A fost paradis...
Povestea unui român stabilit de 20 de ani în Cipru: „A fost paradis aici, acum vreau să mă întorc acasă! Știți cât am plătit curentul astă-vară?”
CCR, Vicol, Măruță și Tătaru, șirul de scandaluri care i-au lovit pe liderii...
CCR, Vicol, Măruță și Tătaru, șirul de scandaluri care i-au lovit pe liderii PNL și PSD. „Problemele lui Ciucă sunt cele mai mari. Au fost deschise noi răni”
O nouă împăcare în showbiz? Ce spun Iasmina Halas şi Cristian Daminuţă despre...
O nouă împăcare în showbiz? Ce spun Iasmina Halas şi Cristian Daminuţă despre o posibilă relaţie: like, share, follow. Exclusiv
Ceremonie în stil sovietic la Kremlin. Gesturi ”tandre” între Putin și Lukașenko, ironizate...
Ceremonie în stil sovietic la Kremlin. Gesturi ”tandre” între Putin și Lukașenko, ironizate pe internet
EXCLUSIV Boala gravă a lui Ion Țiriac, o mare minciună. Alexandru, fiul miliardarului,...
EXCLUSIV Boala gravă a lui Ion Țiriac, o mare minciună. Alexandru, fiul miliardarului, revoltat din cauza zvonurilor: "Sunt numai prostii. Tata e acasă, în București. Muncește!"
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu...
Și-a făcut iubit cu nevastă și copii acasă! Artista a fost prinsă cu bărbatul însurat pe străzile din București! Incredibil!
Unde va avea loc nunta Antoniei cu Alex Velea. Artista: ”O zi în...
Unde va avea loc nunta Antoniei cu Alex Velea. Artista: ”O zi în care să celebrăm iubirea”. Ce spune despre relația cu fostul soț. Exclusiv
Pepe: ”Norocul meu e că am salvat acel filmuleț”. Fostul prezentator de la...
Pepe: ”Norocul meu e că am salvat acel filmuleț”. Fostul prezentator de la Antena 1 demască intențiile fostei soții, după ce Raluca l-a băgat în tribunal
Teatru absurd în Capitală. Primăria Sectorului 6 a trimis poliția locală să ridice...
Teatru absurd în Capitală. Primăria Sectorului 6 a trimis poliția locală să ridice mașinile din parcarea plătită a PMB pentru a organiza o paranghelie
Victor Ponta dorește să organizeze un turneu de golf la București. Ce instituție...
Victor Ponta dorește să organizeze un turneu de golf la București. Ce instituție subordonată Guvernului a respins cererile formulate de firma sa de consultanță
Așteptarea ia sfârșit. 1 noiembrie vine cu mai mulți bani pentru acești pensionari
Așteptarea ia sfârșit. 1 noiembrie vine cu mai mulți bani pentru acești pensionari
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de...
De necrezut! Cu cine a plecat Mario Fresh în Dubai după despărţirea de Alexia Eram
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
REGULI noi pentru PENSIONARI. ACTELE trebuie DUSE la Casa de Pensii
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Ion Țiriac, internat într-un spital din Viena. Miliardarul acuză probleme de sănătate
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54...
Marian, un tânăr de la casa de copii, e dator fiscului cu 1,54 milioane de lei. ANAF îi oprește o mie de lei din cei 3000 pe care îi câștigă
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului...
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”