News

Paranormal. Pasărea Phoenix, simbolul reînvierii

Element de mitologie, Pasărea Phoenix a căpătat conotaţii speciale în creştinism, ajungând să aibă un rol important în concepţia despre renaştere.
04.03.2018 | 22:12
Paranormal Pasarea Phoenix simbolul reinvierii
ADVERTISEMENT

Din cenuşa ei apare o nouă pasăre

Pasărea Phoenix este o pasăre mitică longevivă, care posedă proprietatea de autoincendiere periodică şi regenerare din propria cenuşă. Există alte surse care susţin că pasărea moare şi se descompune înainte de a renaşte. Longevitatea ei diferă de la o sursă la alta, acestea provenind din perioada Antichităţii. Astfel, unii autori afirmă ceva care pare utopie pură – o durată a vieţii între 500 şi 13.000 de ani – dar, după alte scrieri, ar trăi minimum 1.400 de ani. Este singura din specia ei şi nu se poate reproduce. Conform aceloraşi surse antice, când îşi simte sfârşitul aproape, îşi face un cuib din plante aromatice şi tămâie, îi dă foc şi apoi se întinde în cuibul arzând, din cenuşa ei formându-se o altă pasăre. Noua pasăre o îngroapă pe cea anterioară, punându-i rămăşiţele într-un înveliş de smirnă şi tămâie în formă de ou.

Reprezentare mitică

Etimologia cuvântului Phoenix ar sugera mai degrabă un cuvânt de origine saxonă, dar lucrurile nu stau aşa. Şi nici măcar semnificaţia exactă a numelui nu a fost lămurită pe deplin. Se ştie doar că provine din cuvântul grecesc po-ni-ke, mai precis din Insula Creta, civilizaţia miceniană, imaginea unei astfel de păsări regăsindu-se pe o tăbliţă descoperită în această zonă. Şi despre înfăţişarea păsării există opinii diferite. În unele imagini are un nimb în jur, accentuându-se astfel ideea de pasăre solară, asociată cu marele astru ceresc. Iar într-una dintre aceste înfăţişări, nimbul are exact şapte raze, o adevărată personificare a soarelui Helios, în mitologia greacă.

ADVERTISEMENT

Herodot, Pliniu cel Bătrân sau Ovidiu au scris despre minune

Nume mari ale lumii antice, precum Herodot, Pliniu cel Bătrân, Ovidiu sau Isidor din Sevilla au scris despre Pasărea Phoenix, contribuind la răspândirea mitului ei. După Herodot şi Pliniu cel Bătrân, pasărea alegorică seamănă cu un vultur, în timp ce Lactanius şi Ezekiel susţin că Phoenixul ar fi mai mare ca un struţ, dar cu un penaj splendid, cu pete de purpură şi aur. Iată ce scrie Ovidiu despre Pasărea Phoenix: „După ce trăieşte 500 de ani, îşi construieşte un cuib printre ramurile unui stejar. În acesta strânge plante aromate, scorţişoară, mir şi tămâie, iar din aceste materiale îşi face movila pe care se va aşeza şi va muri, iar din corpul său se va naşte o altă Pasăre Phoenix, care, când va creşte, va duce ce a rămas din vechea pasăre în Templul Soarelui din oraşul egiptean Heliopolis, adică Oraşul Soarelui”. Iar Herodot completează tabloul cu noi informaţii despre drumul păsării născute din trupul celei decedate spre Heliopolis. Acesta este băgat într-un ou mare, scobit în prealabil, iar apoi locul găurii este acoperit cu smirnă. 

Semnificaţie de rang imperial

La chinezi există o altă pasăre similară Phoenixului. În lucrarea „Cartea munţilor şi a mărilor” se prezintă însă două păsări, împreună numite „fenghuang”, feng în semnând masculinul, iar huang femininul. Dar, deşi pereche după denumire, chinezii vorbesc despre o pasăre unică, având semnificaţie de rang imperial. Totuşi, ca ima gine, nu arată deloc strălucirea Phoenixului, având cioc de cocoş, guşă de râdunică, gât de şarpe, pe trup de sene de dragon, coadă de peşte, din faţă arată ca o lebădă, din spate, ca un unicorn, iar spinarea pare de broască ţestoasă.

ADVERTISEMENT

Focul creator din care se naşte lumea

De-a lungul timpului, Pasărea Phoenix a îndeplinit mai multe simboluri, ajun gând să fie adoptată şi ca unul al creştinităţii timpurii. A fost simbol solar, al timpului, al reînvierii, al omului nou. Phoenixul evocă focul creator şi distrugător din care se naşte lumea şi care îi va aduce şi sfârşitul. Simbolismul ei este legat de marile adevăruri ezoterice, reprezentând nemurirea spiritului şi reîncarnarea. În alchimie, ea devine simbol al transmutaţiei, al renaşterii magice prin iniţiere şi al creşterii spirituale. Pasărea Phoenix ne vorbeşte, prin povestea ei, despre puterea de a depăşi fluctuaţiile vieţii noastre obişnuite, ne îndeamnă să ne orientăm către cele spirituale şi ne dă putere regeneratoare atunci când renunţăm la vechiul mod de existenţă pentru a îmbrăţişa unul nou, superior. În alchimie, pasărea este asociată corpului astral, care, după cum spune marele alchimist Paracel sus, este corpul nostru spiritual sau de aur, purificat, ce se dezvoltă în cursul evoluţiei personale şi reprezintă renaşterea spiritului pe un nivel superior.

Emblemă a Arhanghelului Mihail

Atunci când corpul fizic moare, spiritul începe noua existenţă în lumea nonfizică. Esenţa pozitivă a acestei păsări se manifestă atunci când cineva îşi recunoaşte şi îşi dezvoltă latura feminină a naturii sale spirituale. Acea persoană îşi urmează vocea interioară şi chemarea creatoare a vieţii. Partea negativă se manifestă atunci când omul îşi neagă şi îşi reprimă această latură a su fletului. În creştinism, Pasărea Phoenix este sacră, simbol al reînvierii şi emblemă a Arhanghelului Mihail. În mitologia populară a basmelor noastre, ea se identifică prin Pasărea Măiastră. De unde vine asocierea păsării cu numele Mântuitorului Hristos? Din capacitatea de a muri şi de a renaşte, asemenea lui Iisus, care, după ce a murit pe cruce, a înviat a treia zi.

ADVERTISEMENT

Datorită acestei fantastice însuşiri de a reînvia din propria cenuşă a apărut expresia, extrem de uzitată, “a renaşte precum Pasărea Phoenix”


 

Filofteia are de 10 ani o afacere cu un
Filofteia are de 10 ani o afacere cu un "produs-minune" care ajută la curățenie. Nu poluează şi nici nu costă enorm: "reţeta magică"
Un discurs de noaptea minții al unui șef din Ministerul Finanțelor
Un discurs de noaptea minții al unui șef din Ministerul Finanțelor
La mai bine de 3 luni de la plecarea de la PSG, Leo...
La mai bine de 3 luni de la plecarea de la PSG, Leo Messi a spus totul despre relația cu Kylian Mbappe
Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care...
Gino Iorgulescu, asalt total în procesul lui Mario Iorgulescu! Modul uluitor prin care încearcă să amâne pronunţarea definitivă
Mărturia unei românce care s-a întors în țară după 15 ani de lucrat...
Mărturia unei românce care s-a întors în țară după 15 ani de lucrat în străinătate. „Nimic nu avea nici gust, nici miros ca acasă” VIDEO
ADIO, FLORIN PIERSIC! Anunţul dimineţii despre marele actor
ADIO, FLORIN PIERSIC! Anunţul dimineţii despre marele actor
Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit”...
Influența lui e foarte puternică, iar DNA spune că „nu putea fi găsit” în mod normal. Cine e „Fantoma” din Mafia spitalelor
Kevin din 'American Pie', complet schimbat la aproape 25 de ani de la...
Kevin din 'American Pie', complet schimbat la aproape 25 de ani de la lansarea filmului. Îl recunoști?
Rețetă pentru un magiun de prune delicios. Micile ponturi de urmat
Rețetă pentru un magiun de prune delicios. Micile ponturi de urmat
Soțul ei își găsise amantă și a divorțat de ea, a angajat un...
Soțul ei își găsise amantă și a divorțat de ea, a angajat un avocat scump și casa i-a rămas lui. Dar când bărbatul a intrat în casă cu noua soție, au rămas șocați de ce le lăsase fosta stăpână. Ce făcuse femeia înșelată
Cătălin Bordea, agresat de un fan după un spectacol de stand-up. „Nu mi-a...
Cătălin Bordea, agresat de un fan după un spectacol de stand-up. „Nu mi-a plăcut deloc. Vreau să îmi dai banii înapoi pe bilet și pe benzină”
Cu cine s-a iubit Regina Maria în Peleș: 'Relația se consuma în faţa...
Cu cine s-a iubit Regina Maria în Peleș: 'Relația se consuma în faţa personalului palatului'