News

Parastasul vesel de la Sulina. Un eveniment la care sunt comemorați „pirații nepomeniți”

La Sulina a început a șasea ediție a „Parastasului Piraților Nepomeniți”, un eveniment care a adus în oraș circa 2.000 de turiști.
13.05.2023 | 18:53
Parastasul vesel de la Sulina Un eveniment la care sunt comemorati piratii nepomeniti
Participanți la parastasul de la Sulina/ Foto: Facebook - Perla Sulina
ADVERTISEMENT

„Parastasul Piraților Nepomeniți” este un eveniment care reprezintă, deopotrivă, o comemorare și o petrecere, iar interesul a fost atât de mare încât toate locurile de cazare din Sulina sunt ocupate în acest weekend de către participanții la parastas, scrie Adevărul.

Ideea organizării unui astfel de eveniment i-a aparținut unui bucureștean care s-a îndrăgostit de Sulina și care a reușit să atragă în cel mai estic oraș al țării sute de participanții la evenimentul care se desfășoară în luna mai. În acest an, se înregistrează o prezență record, de 2.000 de persoane, locurile de cazare din oraș fiind rezervate cu luni înainte.

ADVERTISEMENT

Parastasul este menită să evoce, într-o atmosferă destinsă, personajele, reale sau legendare, a căror existență a fost legată de mare, primii dintre aceștia fiind chiar pirații. De altfel, Sulina este singurul oraș din Europa în care se află mormântul atestat al unui pirat.

Este vorba de grecul Ghiorghios Kontoguris, născut în insula Kefalonia, care a murit la 25 martie 1871, iar pe piatra sa de mormânt se află bine cunoscutul simbol al piraților, un craniu cu două oase încrucișate. Legendele locale spun că grecul ar fi avut și o comoară ce ar fi îngropată pe malul mării. Nu se știe exact cum a sfârșit piratul de la Sulina. Unii spun că ar fi fost spânzurat, alții că ar fi fost împușcat în timp ce prăda un vas.

ADVERTISEMENT

Un parastas-petrecere de trei zile

Parastasul a început de vineri seara, cu o petrecere pe plaja din Sulina, la care mulți dintre participanți au venit costumați în hainele specifice piraților. Însă a doua zi dimineața a avut loc momentul solemn al evenimentului care a constat într-o slujbă de pomenire ținută de preoți după toate regulile bisericești.

Participanții care au venit cu lumânări, colivă și colaci l-au pomenit nu doar pe Kontoguris, ci pe toți cei care sunt îngropați în cimitirul maritim din Sulina. După slujbă s-a ținut un parastas cu ceaune cu mâncare, precum și cu băutură, romul fiind, firește, pe primul loc.

ADVERTISEMENT

În această seară, tot pe plaja din Sulina, este programat un concert la care sunt invitați Vița de Vie, Proconsul, White Mahala, Mihai Mărgineanu & Band. Petrecerea va fi reluată duminică dimineață, pe malul Dunării, unde participanții se vor putea bucura de vreme și de mâncărurile pregătite de către organizatori.

Evenimentul tinde să devină atât de popular, încât urbea nu mai are loc pentru toți petrecăreții. Unii dintre ei au venit fără să aibă cazare la Sulina. Aceștia au fost nevoiți să se mulțumească cu cazare la Tulcea, de unde vin cu ambarcațiunile care fac legătura dintre cele două localități.

ADVERTISEMENT

Sulina a fost multă vreme principalul port la Marea Neagră din Dobrogea, însă din a doua jumătate a secolului XIX a început să-și piardă din importanță pe măsură ce Constanța devenea un port din ce în ce mai utilizat de vasele comerciale care navigau în Marea Neagră.

ADVERTISEMENT