News

Pârăști și câștigi. Localitatea unde primești 500 de lei dacă îți reclami vecinii

14.04.2021 | 20:19
Parasti si castigi Localitatea unde primesti 500 de lei daca iti reclami vecinii
ADVERTISEMENT

Locuitorii dintr-o comună din Maramureș sunt recompensați dacă își reclamă vecinii care aruncă gunoaiele la întâmplare. Inițiativa autorităților locale are ca scop păstrarea curățeniei. Urmează a fi întocmită și o listă a rușinii care va fi afișată pe ușa primăriei și a bisericii.

Localitatea unde primești bani ca să îți reclami vecinii

Pentru a păstra curăţenia, autorităţile locale dintr-o comună din Maramureș au venit cu o idee inedită, care deja funcționează. Localnicii care semnalează când vecinii lor aruncă gunoaiele la voia întâmplării, primesc 500 de lei.

ADVERTISEMENT

Oamenii au început să fie mai des cu ochii pe vecinii lipsiți de bun simț, iar unii chiar au refuzat sumele primite, cu condiţia ca acestea să fie reinvestite în comună.

Practica a fost implementată de autoritățile din localitatea Mireșu Mare, judeţul Maramureș. De câteva luni comuna are camere de supraveghere însă sistemul de monitorizare nu este însă peste tot în comună, iar gunoaiele sunt aruncate pe străzile unde nu sunt camere video.

ADVERTISEMENT

Aşa că primarul a venit cu o altă idee: să-i recompenseze pe cei care îl anunţă când văd pe cineva că a lăsat mizerie în urma lui.

“Orice cetăţean cu spirit civic nu numai că va face un bine comunităţii, ci va fi şi recompensat. Legea bunului simţ pentru unii care circulă pe raza acestei comune pentru că nu sunt doar cetăţeni de aici şi aruncă gunoaie de nu mai facem faţă, iar cei care vor fi recompensaţi vor primi 500 de lei din buzunarul meu, al vicelui şi a altor cetăţeni”, spune edilul Ioan Matieș, citat de stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Oamenii din comună sunt încântaţi de idee.

Autorităţile spun că va fi întocmit şi un tabel cu cei prinşi pe picior greşit, iar numele lor vor fi afişate pe uşa primăriei şi a bisericii. Lista ruşinii ar trebui să-i facă să se gândească de două ori înainte de a lăsa gunoaie în urma lor. Şi, în plus, vor fi şi amendaţi.