News

Parchetul European a luat în vizor un primar din Gorj. Instituția condusă de Laura Kovesi indică un ”tun” de 3 milioane de euro

Parchetul European, instituție condusă de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, suspectează un primar din Gorj că, alături de alte două persoane, ar fi dat un ”tun” de 3 milioane de euro.
12.08.2022 | 19:44
Parchetul European a luat in vizor un primar din Gorj Institutia condusa de Laura Kovesi indica un tun de 3 milioane de euro
Un primar din Gorj e suspectat de fraudă cu fonduri europene. Prejudiciu de 3 milioane de euro constatat de Parchetul European. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

În primăvara acestui an, Parchetul European anunța că la Rovinari există o suspiciune de fraudă cu fonduri europene.

Un primar din Gorj e suspectat de fraudă cu fonduri europene. Prejudiciu de 3 milioane de euro constatat de Parchetul European

În luna mai, procurorii europeni au demarat percheziții în județul din Oltenia. Printre persoanele vizate au fost primarul din Rovinari, Robert Filip, socrul acestuia, afaceristul Florin Gabriel Lupu şi Constantin Mincu Pătraşcu Brâncuşi, patronul unei firme cu numeroase contracte cu statul.

ADVERTISEMENT

La trei luni distanță, magistrații de la Bruxelles conduși de Laura Codruța Kovesi au finalizat materialul de urmărire penală în dosarul ITI Delta Dunării în care sunt vizaţi edilul și celelalte două persoane amintite.

Potrivit publicației presafarastapani.ro, patru firme ale celor trei ar fi obținut ilegal fonduri în cadrul proiectului ITI Delta Dunării.

ADVERTISEMENT

Totul se întâmpla printr-o serie de artificii contabile. Afaceriștii importau utilaje din mai mult zone, în special din China. Ulterior, acestea erau rulate prin două firme și revândute la prețuri supraevaluate. Procurorii europeni acuză că achizițiile, realizate de societățile din programul ITI Delta Dunării, au fost trucate.

De-a lungul timpului, cele patru firme sunt acuzate că au obținut finanțări europene, pentru a ajuta la dezvoltarea zonei Delta Dunării. Acestea au inaugurat puncte de lucru în localitatea Isaccea.

ADVERTISEMENT

Anchetatorii au ajuns la concluzia că, în realitate, utilajele achiziționate în cadrul proiectelor erau ținute în apropiere de Capitală și transportate la punctele de lucru, doar pentru verificările efectuate de autoritatea de management al proiectelor.

Care era circuitul afacerii din Gorj

În aceste luni în care au derulat cercetări, procurorii Parchetului European au descoperit că Mincu Pătrașcu Brâncuși importa utilaje grele, în general din China. Apoi, ele erau vândute la prețuri mai mari, unei societăți înmatriculate în Bulgaria.

ADVERTISEMENT

În prezent, la adresa la care este înregistrată firma, mai figurează încă 80 de alte societăți. Din statul vecin, utilajele erau vândute cu o nouă majorare a prețului, firmelor controlate de Filip și Lupu.

”În sistemul suveică, pus în operă ca să fie mărite artificial prețurile, înainte de a ajunge la societățile din programul cu finanțare europeană, a fost introdusă și o a treia firmă a lui Mincu Pătrașcu, East Gate SRL.

(…) Societatea furniza servicii asociate utilajelor vândute beneficiarilor de fonduri europene și în conturile ei erau transferate sumele rezultate din majorarea prețurilor”, mai scrie sursa citată.

Întreaga afacere a adus un prejudiciu de 14.437.101,58 lei, undeva la circa 3 milioane de euro.

Reacția primarului din Rovinari

Primarul din Rovinari, Dorin Filip, a comentat informațiile apărute în presă. El a spus că nu poate da informații, fiind o anchetă în curs de derulare.

În schimb, edilul a afirmat că va face o plângere penală. Filip vrea să afle modul în care acele materiale din dosar au ajuns în presă.

”Nu pot să fac declaraţii cu privire la acest caz, deoarece este o anchetă în derulare. Preferă să nu comentez. Nu mi se pare moral să discut. Nu ştiu dacă este normal ca acele informaţii din dosarul aflat în lucru să apară în spaţiul public.

O să fac o plângere penală, pentru a se verifica modul în care acele materiale din dosar au ajuns în presă, dacă este legal sau ilegal”, spune primarul, conform Adevarul.ro.

ADVERTISEMENT