News

Parchetul European anunță 40 de percheziții în România și Franța. Fraudă de 30 de milioane de euro

Parchetul European anunță 40 de percheziții în România și Franța. Este investigată o fraudă de peste 30 de milioane de euro cu fonduri europene și naționale.
16.05.2023 | 16:13
Parchetul European anunta 40 de perchezitii in Romania si Franta Frauda de 30 de milioane de euro
Parchetul European anunță 40 de percheziții în România. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Parchetul European anunță 40 de percheziții în România și Franța. Este investigată o fraudă de peste 30 de milioane de euro cu fonduri europene și naționale. Conform comunicatului oficial, EPPO vizează o presupusă schemă infracțională prin care erau ”emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune”.

Parchetul European anunță 40 de percheziții în România

Ancheta a constatat că în perioada 2020- 2023, în cadrul mai multor proiecte care se bazau pe finanțare europeană, au fost emise astfel de scrisori de garanție de către bănci fictive care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi eventualele daune asigurate. În realitate, daunele erau permanente, pentru că nimeni nu le putea recupera.

ADVERTISEMENT

De exemplu, o bancă fictivă care funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care asigura autoritățile publice din România că va plăti sume în valoare de 20 de milioane de euro. Totodată, alte instituții financiare care operează în Cehia, Letonia sau Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea acest drept. Mai mult, instituțiile respective nu dispuneau de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

Perchezițiile din România se desfășoară în Bucureşti, Alba, Arad, Cluj, Constanţa, Hunedoara, Iaşi, Mureş şi Olt, în timp ce în Franța sunt efectuate percheziții în Roquebrune-Cap-Martin. Potrivit News.ro, schema pusă la cale era complexă și a fost nevoie de multă muncă pentru a desluși ingineriile din spatele acesteia.

ADVERTISEMENT

Concret, un proiect care se bazează pe o finanțare europeană va avea un câștigător finanțat de UE, însă acesta trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească diverse sume de bani (valoarea garanției), dacă aceste servicii nu sunt executate corespunzător. Mai mult, dacă beneficiarul primește un avans, acesta trebuie să prezinte o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă.

În cazul de față, suspecții au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare limitate. Cel mai probabil persoanele inculpate au primit sume mari de bani pe care i-au folosit în alte scopuri sau în interes propriu. În situația în care autoritățile contractante nu puteau executa scrisorile de garanție, Parchetul European a intrat pe fir și a depistat numeroase nereguli.

ADVERTISEMENT

”Percheziţiile, care sunt încă în curs de desfăşurare, sunt efectuate cu sprijinul poliţiştilor de la mai multe agenţii de aplicare a legii din România şi Franţa, între care Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, Institutul Naţional de Criminalistică din România şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei Române. Din Franţa participă Serviciul de Anchete Judiciare Financiare de la Nisa”, au transmis reprezentanții Parchetului European.

Șefa EPPO, Laura Codruța Kovesi, a fost prezentă în urmă cu o săptămână în România, unde a purtat discuții cu procurorul general al României, Alex Florin Florența. Cei doi au dezbătut pe larg mai multe subiecte importante, printre care îmbunătățirea nivelului de detectare a fraudelor contra intereselor financiare ale UE.

ADVERTISEMENT

”Discuţiile au vizat următoarele teme: cooperarea EPPO – PÎCCJ în vederea îmbunătăţirii nivelului de detectare a fraudelor contra intereselor financiare ale UE, în special fraudele vamale si cu TVA; eventualele extinderi ale competenţelor EPPO şi liniile viitoare de acţiune ale PÎCCJ, astfel încât competenţele celor două parchete să fie armonizate; aspecte organizatorice privind activitatea EPPO în România”, a transmis Parchetul General.

ADVERTISEMENT