News

Parchetul European, condus de Laura Codruţa Kovesi, investighează cum cheltuie România banii din PNRR. Au fost deschise trei anchete

Şefa Parchetului European a luat urma banilor din PNRR. Procurorii săi au deschis anchete în mai multe ţări, dintre care trei în România.
09.05.2023 | 12:18
Parchetul European condus de Laura Codruta Kovesi investigheaza cum cheltuie Romania banii din PNRR Au fost deschise trei anchete
Laura Codruţa Kovesi e cu ochii pe banii din PNRR
ADVERTISEMENT

Laura Codruţa Kovesi a anunţat că Parchetul European pe care îl conduce are trei anchete în derulare cu privire la modul în care autorităţile române au cheltuit şi şi direcţionat banii din primele tranşe din PNRR.

Kovesi avertizează că numărul anchetelor va creşte

Şefa parchetului european spune că modul în care sunt folosiţi de toate statele banii din PNRR reprezintă o prioritate pentru procurorii săi, fiind vorba de sume foarte mari.

ADVERTISEMENT

“Pentru noi, toate fondurile care au fost alocate în cadrul acestui fond, denumit în România PNRR, este o prioritate pentru toți procurorii care lucrează în Parchetul European.

Sume de bani sunt foarte mari și noi trebuie să fim convinși că aceste sume se vor cheltui în conformitate cu procedurile, într-un mod corect și transparent”, a spus Kovesi, într-un interviu acordat Euronews România.

ADVERTISEMENT

Ea a anunţat că au fost deschise deja investigaţii referitoare la modul în care s-au cheltuit aceşti bani. “Noi am și deschis câteva anchete. În România avem deja trei anchete în derulare care vizează aceste fonduri.

Cu siguranță că numărul acestor anchete va crește nu doar în România, dar și în celelalte state membre pentru că fondurile au început deja să fie alocate și să meargă către statele membre”, a anunţat Laura Codruţa Kovesi.

ADVERTISEMENT

Ea a averizat că nu numai procurorii sunt cu ochii pe aceste fonduri, ci și mafia și grupurile organizate, care încearcă să fraudeze și să acceseze ilegal aceste sume de bani repartizate de către UE.

Un al subiect abordat în timpul interviului a fost posibila candidatură la preşedinţie a Laurei Codruţa Kovesi, la alegerile din toamna anului viitor, lucru exclus de aceasta. “Am spus de mai multe ori că nu candidez. Nu m-am răzgândit”, a spus ea.

ADVERTISEMENT

Întrebată ce va face după încheierea mandatului de la conducerea Parchetului European în 2026, Kovesi a răspuns cu intenţia de a pune capăt speculaţiilor. “Știu ce voi face, dar nu voi candida la președinția României”, a declarat ea.

ADVERTISEMENT