News

Parchetul European, descinderi în forță la Bacău. Prejudiciul se ridică la 1.6 milioane de euro din fonduri europene

O ramură a Parchetului European (EPPO) din Iași desfășoară o operațiune împotriva unui presupus grup infracțional organizat.
15.02.2023 | 12:39
Parchetul European descinderi in forta la Bacau Prejudiciul se ridica la 16 milioane de euro din fonduri europene
Fraudă cu fonduri europene, anchetată de Parchetul European. Foto: EPPO
ADVERTISEMENT

Această fraudă, de 1.6 milioane de euro, implică gestionarea fondurilor europene și naționale destinate promovării angajării. Încă de la primele ore ale dimineții au fost puse în acțiune 13 percheziții domiciliare, inclusiv la domiciliul funcționarilor publici și la sediul unei firme private. Se preconizează că 12 persoane vor fi aduse la audieri.

Parchetul European, descinderi la Bacău

Conform EPPO, ancheta a început în decembrie 2021 în colaborare cu autoritățile române și a fost preluată ulterior de EPPO. Parchetul European desfășoară încă de anul trecut mai multe acțiuni importante inclusiv în România, în speranța că va recupera prejudicii de zeci de milioane de euro.

ADVERTISEMENT

Se pare că un grup infracțional organizat a înființat, din 2019, șapte companii fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții UE și naționale, care vizează ajutarea șomerilor să-și îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.

Din probele strânse reiese că 12 persoane, cu domiciliul în județul Bacău, au format un grup organizat a cărui activitate infracțională se presupune că s-a desfășurat în perioada 2019-2022, cu intenția de a obține în mod fraudulos fonduri nerambursabile, cofinanțate de Fondul Social European al Uniunii Europene, prin Programul Operațional Capital Uman 2014–2020.

ADVERTISEMENT

Suspecții, în calitatea lor de administratori statutari sau de facto ai companiilor, au solicitat și au primit fonduri europene și naționale pentru a angaja șomeri și a-i instrui ca ucenici. Pentru a face acest lucru, ar fi depus documente inexacte sau false la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), susținând pretențiile pentru obținerea de subvenții pentru organizarea schemelor de ucenicie.

În mod deosebit, anchetatorii au descoperit că beneficiarii sunt șomeri, conform condițiilor fondurilor. Cu toate acestea, în unele cazuri, potrivit anchetei, aceste persoane erau deja angajate la una dintre firmele implicate, și își anulaseră oficial contractul de muncă pentru a fi angajați din nou. În alte cazuri, aceștia nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerați ucenici.

ADVERTISEMENT

În plus, potrivit anchetei, suspecții au depus și documente false care atestă că au asigurat pregătirea necesară, care nu a avut loc niciodată. Astfel, procurorii au avut toate motivele să creadă că aveau de-a face cu o fraudă de proporții.

În acest fel, se înțelege că suspecții au angajat 197 de persoane, fraudând astfel bugetele UE și naționale cu un total de 1,67 milioane de euro (85% aparțin bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României).

ADVERTISEMENT

Perchezițiile domiciliare în desfășurare mobilizează zeci de polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizației Bacău și al Inspectoratului Județean de Poliție Bacău, precum și al Brigăzii de Operațiuni Speciale.

ADVERTISEMENT