News

Parchetul General, anunț despre dosarul protestelor din 10 august. S-a început urmărirea penală

03.05.2019 | 13:05
Parchetul General anunt despre dosarul protestelor din 10 august Sa inceput urmarirea penala
ADVERTISEMENT

Parchetul General a anunțat începerea urmăririi penale în dosarul 10 august, când jandarmii și protestatarii s-au bătut în Piața Victoriei, iar forțele care trebuiau să asigure ordinea au comis abuzuri folosind gaze lacrimogene și tunuri cu apă chiar și împotriva celor care manifestau pașnici împotriva Guvernului Dăncilă.

Primele concluzii despre ce s-a întâmplat la protestul din 10 august 2018

La aproape 10 luni de la protestul Diasporei, procurorii anunță urmărirea penală cu privire la fapte, și nu la persoane (n.r.: in rem). Noile acuzații care se aduc în dosarul violențelor comise de jandarmi în anul 2018 sunt cele de abuz și complicitate la abuz în serviciu. Mai mulți oficiali din Jandarmerie și de la Ministerul de Interne au dat cu subsemnatul ieri, 2 mai, la Parchet.

ADVERTISEMENT

Cei înștiințați de noua mutare în dosarul din 10 august au fost șeful Jandarmeriei Capitalei, Sebastian Cucoș și Ionuț Sindile, inspectorul șef al Jandarmeriei Bucureștiului. La Parchet au apărut joi și Laurențiu Cazan și Mihai Chirică de la MAI. Parchetul vorbește despre vătămarea drepturilor legitime ale majorității protestatarilor.

Jandarmii au folosit gaze lacrimogene la protest

Procurorii acuză Jandarmeria că au făcut abuz de putere

“În fapt s-a constatat că, mai multe acțiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice. şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din mun. Bucureşti”, transmite Parchetul General.

ADVERTISEMENT

Procurorii spun că s-au luat măsuri nelegale ”cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale”.

În același comunicat, jandarmii sunt acuzați că au exercitat acte nejustificate de violență față de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente. Procurorii remarcă un alt lucru interesant: Jandarmeria e urmăribilă penal pentru că nu a ținut cont de faptul că la protest erau prezenți și copii.

ADVERTISEMENT