ADVERTISEMENT
News

Părintele antivirusului McAfee s-a sinucis în închisoare. Acuzațiile cu care se confrunta mogulul

John McAfee a fost găsit mort în celula sa din Spania în urma unei aparente sinucideri, la câteva ore după a fost aprobată extrădarea sa în Statele Unite.
Autor: Georgiana Dicu | 24.06.2021 | 12:52
Părintele antivirusului McAfee s-a sinucis în închisoare. Acuzațiile cu care se confrunta mogulul
Părintele antivirusului McAfee s-a sinucis în închisoare. Acuzațiile cu care se confrunta mogulul Foto: hepta, Colaj Fanatik

Mogulul era căutat pentru acuzații penale legate de fraude fiscale pentru risca să petreacă până la 30 de ani în închisoare.

ADVERTISEMENT

Părintele antivirusului McAfee s-a sinucis în închisoare. Acuzațiile cu care se confrunta mogulul

Poliția regională a Cataloniei, Mossos d’Esquadra, a confirmat pentru El País faptul că McAfee, în vârstă de 75 de ani, a fost găsit mort miercuri în închisoarea Brians 2 de lângă Barcelona.

Într-o declarație, departamentul de justiție catalan a precizat că gardienii și medicii au încercat să salveze viața unui bărbat de 75 de ani, dar nu au reușit.

ADVERTISEMENT

„Personalul judiciar a fost trimis în penitenciar și investighează cauzele morții. Totul indică moartea prin sinucidere”, se spune în declarație.

Avocatul lui McAfee a declarat la rândul său agenției de știri Reuters că se pare că McAfee s-a spânzurat în celula sa.

ADVERTISEMENT

Infracțiuni fiscale

McAfee, creatorul software-ului antivirus care îi poartă numele, a fost arestat în octombrie anul trecut pe aeroportul internațional din Barcelona în timp ce se pregătea să se îmbarce într-un avion către Istanbul.

Arestarea antreprenorului a avut loc la o zi după ce autoritățile americane au făcut publice acuzațiile la adresa lui McAfee care rezultă din presupuse infracțiuni fiscale.

ADVERTISEMENT

Procurorii din Tennessee l-au acuzat pe acesta că s-au sustras de la plata impozitelor după ce nu au raportat veniturile obținute din promovarea criptomonedelor în timp ce făcea activități de consultanță, precum și venituri din susținerea de conferințe și din vânzarea drepturilor pentru povestea sa de viață pentru un documentar.

Miercuri, cea mai înaltă instanță a Spaniei a aprobat extrădarea lui McAfee în Statele Unite, deși decizia putea fi atacată, iar extrădarea ar fi trebuit aprobată de cabinetul spaniol.

ADVERTISEMENT

„Instanța este de acord să acorde extrădarea lui John David McAfee la cererea autorităților judiciare americane pentru infracțiunile menționate în rechizitoriul de infracțiuni fiscale pentru anii 2016-2018”, scrie în decizia de 16 pagini.

Comportament instabil

De când a făcut avere în anii 1980 cu software-ul care încă îi poartă numele, McAfee a avut un comportament din ce în ce mai instabil, cel mai recent prezentându-se ca un guru al criptomonedelor, care, pretindea el, câștigă 2.000 de dolari pe zi.

ADVERTISEMENT

Compania sa omonimă a devenit în cele din urmă una dintre marile companii producătoare de antiviruși, dar a încercat să se distanțeze de controversatul său fondator după ce acesta a demisionat în 1994.

McAfee a fost achiziționată de producătorul de cipuri Intel în 2010 pentru 7,7 miliarde de dolari și a fost integrată în cea mai mare divizie de securitate cibernetică a Intel. Rebrandingul a fost de scurtă durată, iar în 2016 Intel a transformat unitatea de securitate cibernetică într-o nouă companie numită McAfee.

Viața personală a lui John McAfee a atras deseori la fel de mult interes precum realizările sale profesionale. A făcut de două ori campanie pentru președinția SUA și a participat la dezbaterile prezidențiale ale partidului libertarian în 2016. S-a implicat în yoga, avioane ultra-ușoare și a produs medicamente pe bază de plante.

El a promovat frecvent teoriile conspirației pe rețelele de socializare și a devenit subiectul unei examinări frenetice a presei în urma asasinării nerezolvate a unuia dintre vecinii săi din Belize în 2012.

Acuzat de uciderea unui vecin

Când poliția l-a găsit locuind cu o tânără de 17 ani și a descoperit un arsenal mare de arme în casa sa din țara din America Centrală, McAfee a dispărut timp de o lună, lucru care a atras atenția mediatică. Antreprenorul a spus că nu știe nimic despre crimă, dar era îngrijorat că ar fi putut fi ținta intenționată a atacatorului.

Familia vecinului mort a depus ulterior o acțiune penală împotriva lui McAfee, iar anul trecut o instanță din Florida s-a pronunțat împotriva sa, ordonându-i să plătească familiei peste 25 de milioane de dolari.

În 2015, McAfee a fost arestat în SUA pentru că a condus sub influența substanțelor interzise și deținerea unei arme în timp ce era sub influența substanțelor interzise.

În iulie 2019, el a fost eliberat din detenție în Republica Dominicană după ce el și alți cinci au fost bănuiți că călătoreau pe un iaht care transporta arme de calibru înalt, muniție și echipament în stil militar, au declarat atunci oficialii din țara din Caraibe.

În martie, a fost acuzat într-o instanță federală din Manhattan pentru o schemă financiară care implica criptomonede pe care le promova urmăritorilor săi de pe rețelele sociale.

Detenția din Spania și teoriile conspirației

Într-o audiere desfășurată la începutul acestei luni prin videoconferință în Spania, McAfee a susținut că acuzațiile împotriva sa erau motivate politic și a spus că își va petrece restul vieții în închisoare dacă va fi extrădat în America.

Într-un interviu acordat ziarului britanic The Independent, McAfee a spus că experiența sa de a fi într-o închisoare spaniolă a fost o „aventură fascinantă” și plănuiește să nu se mai întoarcă niciodată în SUA.

Principalul său punct de contact în afara închisorii, a spus McAfee, a fost soția sa, Janice. Ultima postare din contul său de Twitter a fost un retweet al unui mesaj de Ziua Tatălui de la ea.

„Aceste opt luni pe care John le-a petrecut în închisoare în Spania au fost deosebit de dure pentru sănătatea sa generală, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere financiar, dar nu este descurajat să continue să spună adevărul către putere”, a scris aceasta.

Teoreticienii conspirației au fost stimulați deja de moartea lui McAfee, editându-i pagina Wikipedia pentru a afirma că a fost ucis. Aparenta sinucidere a lui McAfee vine după ce a partajat tweet-uri despre condițiile proaste din închisoare, afirmând că „există multă tristețe în închisoare, deghizată în ostilitate”.

La câteva ore după moartea sa, o postare cu litera Q a fost distribuită pe contul Instagram al McAfee. Imaginea este probabil o referință la QAnon – teoria conspirației nefondată conform căreia există o ordine mondială secretă a pedofililor satanici cu care se luptă în secret Donald Trump.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!