Life

Care a fost numele adevărat al părintelui Arsenie Boca. Puțină lume știe acest detaliu

Arsenie Boca este unul dintre cei mai mari duhovnici români al secolului al XX-lea și un teolog renumit, dar puțini oameni cunoscut care este numele său real.
26.01.2022 | 15:13
Care a fost numele adevarat al parintelui Arsenie Boca Putina lume stie acest detaliu
Care era numele real al părintelui Arsenie Boca. E un prenume rar. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Născut la data de 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, județul Hunedoara preotul a rămas în memoria oamenilor ca fiind stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop.

Arsenie Boca a lăsat în urma sa foarte multe povețe, însă puțină lume știe cum l-a chemat de fapt. Mai exact, părinții săi simpli de la țară, i-au dat la naștere un nume destul de rar.

ADVERTISEMENT

Iosif şi Cristina, cei doi credincioși în familia cărora s-a născut părintele, i-au pus prenumele Zian, unul care nu este foarte des întâlnit în ziua de azi.

Care era numele real al părintelui Arsenie Boca. E un prenume rar

Așadar, părintele Arsenie s-a numit, de fapt, Zian Boca, prenumele nefiind unul inspirat din religie, așa cum s-ar fi așteptat majoritatea, ci mai degrabă face referire la zona în care s-a născut.

ADVERTISEMENT

În actele înscrise în perioada venirii pe lume a fostului stareț se arată că prenumele a fost adaptat din limba maghiară și are legătură cu numele Jianu.

„Prenumele copilului nu e inspirat din calendarul bisericesc, ci, mai curând, din istoria tumultuoasă și geografia acestei regiuni a Imperiului în care ortodocșii și greco-catolicii sunt uniți în aceeași luptă pentru supraviețuirea și drepturile românilor.

ADVERTISEMENT

Numele înscris în actele oficiale e o adaptare a sunetelor românești la grafia maghiară: Jianu Vălean, adică Jianul din vale, devine astfel, în catastifele administrative, Zian Vălean.

Cum izvoarele Jiului nu sunt tocmai departe, corespondența onomastică e de la sine înțeleasă. Legenda lui Iancu Jianu/Zianu este și ea încă vie în sudul Ardealului.

ADVERTISEMENT

Nașterea micului Jianu/Zianu are loc în casa bunicilor materni de pe valea dealului Bujoara: prin urmare, pruncul e un vălean”, scrie Tatiana Niculescu în cartea „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”.

Arsenie Boca, arestat și torturat de două ori de Securitate

Arsenie Boca a stat timp de trei luni pe Muntele Athos, unde a experimentat viaţa duhovnicească. A ținut post 40 de zile, apoi s-a dus la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Pe data de 3 mai 1940 avea să fie tuns în monahism, când primeşte numele de Arsenie.

Părintele a fost arestat câțiva ani mai târziu, în mai 1948, și torturat de Securitate. Ieromonahul a fost acuzat că este legionar, lucru pe care l-a negat vehement. Ulterior, în anul 1951 a fost ridicat din nou de Securitate.

În perioada 1969 – 1989 a deținut un atelier de pictură și chilie la proaspătul înfiinţat aşezământ mănăstiresc de la Sinaia. A încetat din viață pe 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Credincioșii vin în număr foarte mare la mormântul lui Arsenie Boca, din județul Hunedoara, pentru parastas, rugăciune, comuniune și liniște sufletească.

ADVERTISEMENT