Life
notix pixel id

Care a fost numele adevărat la părintelui Arsenie Boca. Puțină lume știe acest detaliu

Arsenie Boca este unul dintre cei mai mari duhovnici români al secolului al XX-lea și un teolog renumit, dar puțini oameni cunoscut care este numele său real.
26.01.2022 | 15:13
Care a fost numele adevarat la parintelui Arsenie Boca Putina lume stie acest detaliu
Care era numele real al părintelui Arsenie Boca. E un prenume rar. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Născut la data de 29 septembrie 1910, în Vaţa de Sus, județul Hunedoara preotul a rămas în memoria oamenilor ca fiind stareț al Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi al Mănăstirii Prislop.

Arsenie Boca a lăsat în urma sa foarte multe povețe, însă puțină lume știe cum l-a chemat de fapt. Mai exact, părinții săi simpli de la țară, i-au dat la naștere un nume destul de rar.

ADVERTISEMENT

Iosif şi Cristina, cei doi credincioși în familia cărora s-a născut părintele, i-au pus prenumele Zian, unul care nu este foarte des întâlnit în ziua de azi.

Care era numele real al părintelui Arsenie Boca. E un prenume rar

Așadar, părintele Arsenie s-a numit, de fapt, Zian Boca, prenumele nefiind unul inspirat din religie, așa cum s-ar fi așteptat majoritatea, ci mai degrabă face referire la zona în care s-a născut.

ADVERTISEMENT

În actele înscrise în perioada venirii pe lume a fostului stareț se arată că prenumele a fost adaptat din limba maghiară și are legătură cu numele Jianu.

„Prenumele copilului nu e inspirat din calendarul bisericesc, ci, mai curând, din istoria tumultuoasă și geografia acestei regiuni a Imperiului în care ortodocșii și greco-catolicii sunt uniți în aceeași luptă pentru supraviețuirea și drepturile românilor.

ADVERTISEMENT

Numele înscris în actele oficiale e o adaptare a sunetelor românești la grafia maghiară: Jianu Vălean, adică Jianul din vale, devine astfel, în catastifele administrative, Zian Vălean.

Cum izvoarele Jiului nu sunt tocmai departe, corespondența onomastică e de la sine înțeleasă. Legenda lui Iancu Jianu/Zianu este și ea încă vie în sudul Ardealului.

ADVERTISEMENT

Nașterea micului Jianu/Zianu are loc în casa bunicilor materni de pe valea dealului Bujoara: prin urmare, pruncul e un vălean”, scrie Tatiana Niculescu în cartea „Ei mă consideră făcător de minuni. Viața lui Arsenie Boca”, conform b1.ro.

ADVERTISEMENT

Arsenie Boca, arestat și torturat de două ori de Securitate

Arsenie Boca a stat timp de trei luni pe Muntele Athos, unde a experimentat viaţa duhovnicească. A ținut post 40 de zile, apoi s-a dus la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Pe data de 3 mai 1940 avea să fie tuns în monahism, când primeşte numele de Arsenie.

Părintele a fost arestat câțiva ani mai târziu, în mai 1948, și torturat de Securitate. Ieromonahul a fost acuzat că este legionar, lucru pe care l-a negat vehement. Ulterior, în anul 1951 a fost ridicat din nou de Securitate.

În perioada 1969 – 1989 a deținut un atelier de pictură și chilie la proaspătul înfiinţat aşezământ mănăstiresc de la Sinaia. A încetat din viață pe 28 noiembrie 1989 și a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Credincioșii vin în număr foarte mare la mormântul lui Arsenie Boca, din județul Hunedoara, pentru parastas, rugăciune, comuniune și liniște sufletească.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE