News

Părintele Calistrat comentează scandalul în care este implicat preotul Visarion Alexa. „Și eu am trecut prin chestia asta”

Preotul Calistrat Chifan de la mănăstirea Vlădiceni crede că scandalul în care este implicat Visarion Alexa ridică semne de întrebare privind veridicitatea acuzațiilor.
24.09.2022 | 10:34
Parintele Calistrat comenteaza scandalul in care este implicat preotul Visarion Alexa Si eu am trecut prin chestia asta
Preotul Calistrat Chifan de la mănăstirea Vlădiceni/ Sursă: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Într-o postare pe YouTube, preotul Calistrat Chifan de la mănăstirea Vlădiceni, jud. Iași, a afirmat că unele lucruri legate de scandalul sexual în care este implicat Visarion Alexa i se par „cusute cu ață albă”, scrie Ziare.com.

„Am avut suficiente enoriașe din astea”

Deși nu exclude posibilitatea ca preotul să se facă vinovat cu adevărat de agresiune sexuală, Calistrat Chifan susține că, din experiența sa, există femei care obișnuiesc să-și hărțuiască duhovnicii.

ADVERTISEMENT

Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din astea. Nu obraznice, oleacă de îndrăzneală si au aruncat tot felul de aluzii sau tot felul de chestiuni. Acum eu cred următorul lucru, părerea mea personală: nu știu în ce măsură a greșit părintele, mai ales că e om însurat cu soție, cu copii.

Nu cred că era neapărat pentru dânsul, cheia principală, ca să facă el avansuri persoanei respective, treaba lor ce or fi vorbit. Auzisem ceva că erau prieteni de doi ani și vorbeau permanent la telefon”, a spus preotul ieșean.

ADVERTISEMENT

Calistrat Chifan a spus că există o tipologie a femeilor care contactează frecvent preoții, dincolo de limitele acceptabile.

Aflați că am avut și eu persoane, nu le spun obsedate, era ceva patologic, acum le am însemnate în telefon după apucături: doamna cu chef de vorbă, doamna cu vrăji în cap, doamna cu chef de ceartă, doamna îndrăzneață, doamna tupeistă, și când sună scriu: sunt la spovedit sau la slujbă, vă rog lăsați mesaj”, a spus preotul Calistrat Chifan.

ADVERTISEMENT

Acesta chiar a menționat cazul unei femei care l-a amenințat că va depune plângere împotriva sa.

Nu știu la ce record a ajuns părintele Visarion, dar eu am ajuns la 200 de mesaje primite într-o zi de la aceeași persoană și 800 de apeluri. Îmi spunea același lucru: dacă mă calci pe bec mă duc la Mitropolie și spun că îți bați joc de mine”, a relatat clericul.

ADVERTISEMENT

„Și biserica are dușmanii săi”

Chiar și în cazul în care Visarion Alexa ar fi vinovat de agresarea sexuală a femeii care a depus plângere, preotul Calistrat Chifan îi reproșează acestei că nu s-a opus ferm de la primele semne ale unui comportament inadecvat și că nu a raportat imediat incidentul.

Părinte, sunteți un nesimțit. Dacă ați încercat cu altcineva, opriți-vă, cu mine nu încercați așa ceva că vă dau cu geanta în cap. Și eu cred că părintele nu continua. Aici greșeala principală o are părintele pentru că nu a fost prudent: să ai undeva un loc vizibil, uitați este cameră, se vede, nu încercați să faceți prostii sau gesturi obscene.

De ce-mi miroase mie că ar fi ceva cusut ușor cu ață alba. Pare interesant următorul fenomen: cum de tu, supărată, atinsă, deranjată, abuzata, agresată de ce ți s-a întâmplat ție treaba asta în aprilie și tu ai venit tocmai în septembrie? Dacă ți s-a întâmplat azi, azi te-ai dus! Ca să nu se perpetue problema. Aș putea spune că doamna a fost bine pregătită exact în ce trebuia să facă sau dirijată de cineva. Și biserica are dușmanii ei”, a mai spus  preotul de la Vlădiceni.

ADVERTISEMENT