News

Părintele Calistrat, apel la adresa autorităților, înainte de Paște! „Oamenii să meargă măcar o oră la biserică”

13.04.2020 | 14:00
Părintele vrea ca tinerii să vină la biserică în noaptea de Înviere. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Părintele Calistrat, cu peste jumătate de milion de urmăritori pe Facebook, a lansat un mesaj sfidător la adresa autorităților, înainte de Paște! Acesta nu a ezitat și a transmis că ar trebui măcar tinerilor să li se permită sa ia Lumină în noapte de Înviere şi să participe la slujbă timp de o oră.

Părintele Calistrat, mesaj sfidător la adresa autorităților, înainte de Paște!

„Eu încă cred că în noaptea de Înviere, Dumnezeu care este mare va înlesni, ca printr-o bunăvoinţă a autorităţilor, măcar pentru cei tineri şi sănătoşi sub 50 de ani, să poată crea un culoar de o oră de îngăduinţă.

ADVERTISEMENT

Cât să se ia Sfânta Lumină, pentru că oricum slujba Învierii se face doar afară din Biserică”, a scris acesta pe pagina oficială de Facebook.

„Oamenii să meargă măcar o oră la biserică”

„Bineînţeles cu distanţă regulamentară, cu masca facială de protecţie epidemiologică şi fără a calca normele igienico-sanitare de orice fel”, a mai adăugat acesta.

ADVERTISEMENT

Trebuie specificat însă că declaraţiile acestuia încalcă restricţiile impuse de autorităţile române în contextul epidemiei de Covid-19. Culmea, vorbele părintelui se abat și de la regulile anunţate de Patriarhia România pentru noaptea de Înviere.

„ Slujba Învierii Domnului, la care anul acesta nu participă credincioşi mireni, va începe, potrivit tipicului, în afara lăcaşului de cult, la ora 00.00 din noapte, deoarece Învierea lui Hristos este temelia învierii tuturor oamenilor .

ADVERTISEMENT

În acest sens, imediat după chemarea Veniţi de primiţi lumină! şi cântarea Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, se va citi Sfânta Evanghelie, se rosteşte binecuvântarea „Slavă Sfintei…”, după care clericii vor cânta de trei ori troparul Hristos a înviat!, se va cădi spre cele patru puncte cardinale şi se va rosti ectenia mare, apoi toţi clericii vor intra în biserică, pentru continuarea Canonului Învierii şi pentru săvârşirea Sfintei Liturghii”, arată un comunicat al Patriarhiei.

„La ora 00.00 din noapte, în timp ce clopotele răsună la toate bisericile unde se săvârşeşte slujba Învierii, credincioşii mireni, având candelele aprinse, pot ieşi la ferestre şi balcoane sau în curţile caselor lor, (…)

ADVERTISEMENT

(…) adresându-se unul către altul, de la distanţa de 2 m, cu salutul pascal Hristos a înviat! şi răspunsul Adevărat a înviat!, fără a deranja pe alţi vecini care nu doresc să participe la această sărbătoare”, mai subliniază comunicatul.

Un detaliu interesant este acela că părintele Calistrat Chifan aparţine de Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi, iar pagina sa oficială de Facebook are peste 660.000 de urmăritori

 

ADVERTISEMENT