Life

Părintele Casian, sfat pentru credincioșii tulburați de cazul Visarion Alexa: „Biserica nu are nicio vină!”

Părintele Casian a comentat cazul Visarion Alexa, preot pus sub control judiciar pentru o agresiune sexuală care ar fi avut loc chiar la spovedanie.
05.10.2022 | 13:44
Parintele Casian sfat pentru credinciosii tulburati de cazul Visarion Alexa Biserica nu are nicio vina
Părintele Casian, Alexa Visarion. Colaj Fanatik/Foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Cazul preotului Visarion Alexa a stârnit indignare în rândul multor români, scandalul în care preotul este implicat, unul cu iz penal, ridicând câteva semne de întrebare. Dincolo de ancheta oficială și de atitudinea Bisericii Ortodoxe Române (dacă știa sau nu despre nelegiuirile părintelui din Cartierul Militari), o altă dilemă trebuie lămurită de fețele bisericești. Mai precis, cum ar trebui să se raporteze enoriașii de acum încolo la Biserică în tot acest context?

Părintele Casian, despre cazul Visarion Alexa: „Oamenii mai cad, Biserica rămâne în picioare”

FANATIK a contactat mai mulți preoți pentru a comenta, fără a intra în profunzime în speța în sine, felul în care este afectată imaginea Bisericii Ortodoxe odată cu izbucnirea în spațiul public a acestui subiect.

ADVERTISEMENT

Tema, una sensibilă, provoacă reticență în cazul multor fețe bisericești. Părintele Casian a fost de acord să spună câteva cuvinte despre această poveste. Preotul cunoscut publicului larg din aparițiile sale televizate, în special la Antena Stars, a susține că Biserica nu are nicio vină pentru lucrurile de care este acuzat părintele Visarion Alexa.

„Creștinii trebuie să se raporteze la credința lor așa cum au făcut-o până acum. Biserica nu are nicio vină. Oamenii mai cad, dar Biserica rămâne în picioare.

ADVERTISEMENT

Porțile Iadului le va închide doar Dumnezeu. Românii trebuie să se gândească la credința lor, la ortodoxia lor. Să nu uităm de evlavia acestui popor binecuvântat de Dumnezeu”, a declarat părintele Casian pentru FANATIK.

Un alt preot destul de cunoscut, extrem de iubit de credincioși, a reacționat pe contul său de YouTube în legătură cu cazul Alexa.

ADVERTISEMENT

Părintele Calistrat a trecut printr-o situație asemănătoare

Părintele Calistrat a spus că și el a trecut în trecut prin ceva asemănător. Acesta a susținut în mediul online că au existat enoriașe care au făcut anumite aluzii sexuale la adresa sa, apropo de ”ședințele” spovedaniilor lui Visarion Alexa.

„Şi eu am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din astea. Nu obraznice, oleacă de îndrăzneală. Au aruncat tot felul de aluzii sau tot felul de chestiuni. Acum eu cred următorul lucru, părerea mea personală: nu știu în ce măsură a greșit părintele, mai ales că e om însurat cu soție, cu copii”, a dezvăluit de curând Părintele Calistrat.

ADVERTISEMENT

Părintele Visarion Alexa a fost pus sub control judiciar de curând, pentru 60 de zile, acuzat fiind că a agresat sexual o femeie la spovedanie. Inițial, se credea că Biserica Ortodoxă nu fusese înștiințată de spovedaniile deocheate…. Însă, de curând, s-a aflat că instituția ar fi aflat încă din anul 2016 că se întâmpla ceva necurat în timp confesiunilor păcatelor enoriașelor.

BOR știa, iar după izbucnirea scandalului a schimbat regulile la spovedit

Ziarul Libertatea a dezvăluit că fostul purtător de cuvânt al BOR, părintele Constantin Stoica, aflase din 2016 despre faptele preotului. Acesta îl sunase pe preot să îi spună ce a aflat, însă Visarion a negat cu vehemență orice acuzație, declarând că se simte jignit.

Biserica Ortodoxă Română a fost nevoită să schimbe regulile după scandalul Alexa. Sfântul Sinod a decis ca spovedania să aibă loc de acum înainte în fața unei icoane a Mânuitorului Hristos „pentru ca persoana care se mărturiseşte să aibă conştiinţa cât mai vie a prezenţei lui Dumnezeu alături de eaşi de duhovnic în timpul mărturisirii”.

De asemenea, de acum încolo, scrie negru pe alb, preoții nu mai au voie să fie prea intimi cu enoriașii care li se confesează. Aceștia vor trebuie să evite orice cuvânt sau gest interpretabil, incluzând glumele indecente cu rol moralizator.

ADVERTISEMENT
Tags: