News

Video. Părintele Pimen de la Muntele Athos, mesaj ferm pentru Klaus Iohannis! „Răspunzi de tot poporul țării. Te-ai jertfit pentru el? ”

12.04.2020 | 16:30
Klaus Iohannis, pus la zid de Părintele Pimen. Sursa foto -captură youtube
ADVERTISEMENT

Părintele Pimen de la Muntele Athos nu a ezitat și i-a transmis un mesaj ferm lui Klaus Iohannis cu doar câteva zile înainte de sărbătorile pascale ale creștinilor ortodocși! De altfel, acesta a avut un mesaj pilduitor pentru toți cei implicați în organizarea sărbătorilor, dar și pentru autorități și pentru șeful statului, legat de felul în care este interpretată starea de urgență.

Părintele Pimen de la Muntele Athos, mesaj ferm pentru Klaus Iohannis!

”Dragii mei, iată că ne întâlnim iarăși! Mai avem o săptămână și ajungem la Sfânta Înviere, cea mai importantă sărbătoare a creștinilor. Aș vrea să vorbim despre responsabilitate. Dumnezeu ne-a dat fiecăruia câte un talant.

ADVERTISEMENT

Nu este om căruia să nu i se se fi dat ceva. La Sfânta Evanghelie, spune că un domn a dat slujitorilor după caz. Unuia cinci, la alții trei, doi, tot așa, unuia i-a dat unul. Apoi, a venit și le-a cerut socoteală. Când a ajuns la cel căruia i-a dat unul, l-a întrebat ce-a făcut cu el. ”Păi, l-am îngropat în pământ”. ”Păi, nu ai făcut nimic cu el?”. ”Nu, știam că ești aspru, așa că l-am îngropat în pământ, poftim, ia ce e al tău!”. ”Slugă vicleană, știai că sunt aspru, că secer unde nu am semănat?!”. Și-a poruncit să dea talentul  și dați-l celor care au, iar omul să fie aruncat în întunericul cel mai dinafară.

„Răspunzi de tot poporul țării. Te-ai jertfit pentru el? ”

Nu e suficient să nu facem răul, este păcat să nu facem binele!
Ți-ai văzut doar de ale tale. Te-ai gândit numai la tine. Din darul pe care ți l-a dat Dumnezeu, puteai face bine și nu ai făcut.

ADVERTISEMENT

Vreau să luăm toate categoriile:

Omul simplu… Are și el responsabilitatea lui în familie, să-i ajute pe cei de acolo și pe cei din jur.

Cei într-o funcție, un primar, răspund de un oraș, de o comună, de ceea ce i s-a încredințat. Dacă a făcut după puterile sale totul?Dacă n-a putut face ceva, n-a putut face că s-a ascuns sub anumite lucruri?! A fost lenevie, dezinteres sau n-a vrut sau interes în alte feluri? I s-a dăruit mult, mult i se va cere! Asta să ne fie clar.

ADVERTISEMENT

Și eu când mă duc la duhovnic îmi zile ”Vezi ce faci, ți s-a dat mult, mult ți se va cere.  Ai răspundere în fața lui Dumnezeu pentru tot ceea ce faci!”.

Cei care sunt în funcții, funcții mai mari, responsabilitate mai multă. Să nu ne gândim că scăpăm în fața lui Dumnezeu de ceea ce am făcut. Dăm răspuns pentru fiecare lucru făcut, bun sau rău. De aceea să avem grijă fiecare, indiferent unde ești.

ADVERTISEMENT

Ești în minister, ai o responsabilitate mare. Ministerul Sănătății, cum e la ora actuală în țară, ce responsabilitate mare are?  Și-a făcut datoria?

Președintele țării,  responsabilitate și mai mare. Să nu se gândească că scapă dacă cumva lucrurile le lasă așa aiurea și să nu fie în folosul poporului. Pentru că în momentul în care ești într-o funcție răspunzi de ceea ce ți s-a încredințat. Ești președintele țării? Răspunzi de tot poporul țării. Te-ai jertfit pentru el? Ți-ai pus sufletul și trupul pentru poporul asta în legătura ta cu alte țări? Ai ajutat poporul sau ți-ai distrus poporul din interes? 

Fiecare președinte are responsabilitatea lui, fiecare ministru la fel, parlamentarii, deputații, fiecare în domeniul lor, au responsabilitatea în fața lui Dumnezeu, să nu se gândească că scapă!

Poliția, Armata, la fel, ce spunea Mântuitorul când au venit la el, Doamne dar noi? Le-a spus: Voi să vă mulțumiți cu solda voastră, cu salariul vostru, să nu faceți afaceri murdare, să-i constrângeți pe alții, să le luați banii, spagă, cum se spune, răspundeți în fața lui Dumnezeu pentru tot ce faceți.

Doctorii, ce responsabilitate au acum în fața lui Dumnezeu? Mai ales în situația actuală. Când ți-ai ales medicina, ai o responsabilitate foarte mare. După preoți, ierarhi, care răspund de sufletul omului, doctorul răspunde de trup. Trebuie să-și dea viața, să-și dea toată silința să-l ajute pe om, să-i fie alături în suferință, nu să-și bată joc de el. Fiecare răspunde în dreptul lui. De asta vedeți că este și jurământul care e la medicină, ca și în armată.

Ce face soldatul? Dacă e să-și apere țara iese în față, se luptă, nu fuge, se ascunde și bagă alții în față. El trebuie să răspundă de baza lui. La fel și medicul, vine bolnavul, trebuie să-și asume responsabilitatea. Te-ai făcut medic, trebuia să te gândești bine că poate veni o pandemie. Trebuie să-i ajuți pe oameni cu tot ce poți. Dacă îngăduie Dumnezeu să pleci din lumea asta, pleci, te-ai jertfit pentru așa ceva. Trebuie să-i ajute pe toți. Erau în războaie medici care chiar dacă mureau mergeau și-și puneau sufletul. Și unii mergeau chiar voluntari. Să ne gândim bine la ceea ce facem. 

Să nu ducem la extreme anumite lucruri. Vedem acum, s-au pus legile astea, restricții, oamenii să stea în casă. Câte amenzi s-au pus acum? Ia să-și cerceteze fiecare conștiința din cei care au dat amenzi la cei care-au ieșit pe stradă. Ce-au făcut? De multe ori s-a amendat câte o bătrână din aia amărâtă care a ieșit să-și cumpere o pâine și n-a știut că trebuie să-și completeze și ea o foaie acolo, amendată! Are o pensie poate de 4-5 milioane și a fost amendată cu 20.000 RON. Duse la extrem aceste lucruri. Să nu vă gândiți că nu se întorc înapoi lucrurile astea. Gândește-te că mâine, poimâine, mama ta o să iasă să se ducă undeva și altul să-i facă așa îți convine? Gândește-te bine.

Am trecut pe la o familie și tocmai murise soțul care fusese judecător. La înmormântarea lui jumătate din cei care au venit erau țigani. M-am minunat. Ce caută aștia aici? Și am văzut că cei mai mulți erau din cei pe care soțul meu îi închisese. Și mi-au spus că aveau mare cinste față de el pentru că întotdeauna a avut discernământ și mi-a dat pedeapsa cea mai mică, dacă era între 2 și 5 ani, ne-au dat 2 sau 3 ani, niciodată cinci. Erau vinovați, trebuiau închiși. La înmormântare au venit toți.

Așa că făceți-vă datoria, dar nu exagerați. Vi se întoarce. Cu ce mână dai, cu aceea primești!

Și chiar în cadrul bisericesc, preoții, v-ați făcut datoria fiecare în dreptul vostru? Fiecare răspundeți. Cum ați avut grijă de turmă. Ierarhii la fel, fiecare, cu eparhiile lor, cât s-au luptat pentru turmă să fie bine duhovnicește? Să-i ajute, să le folosească, să facă tot ce trebuie, fiecare cât i s-o dat, atâta răspunde. Dăm răspuns în fața lui Dumnezeu. Că aici legile vedem, astăzi sunt sus, mâine sunt jos, se schimbă, de multe ori sunt din interese, sunt lucruri din astea, dar noi răspundem toți în fața lui Dumnezeu și acolo nu mai este că sunt președinte, sunt primar sau sunt altceva. Toți suntem la aceeași linie și răspundem.

Acum se apropie Învierea Domnului, îi rog pe toți cei competenți să se gândească bine. Este cea mai mare sărbătoare a creștinilor, este Învierea lui Hristos! Ar trebui să se dea de Înviere voie să se ducă oamenii la biserică, să ia Sfânta Lumină și care vor să stea la Sfânta Liturghie. Se poate lucrul asta. Se poate face afară lucrul asta de preoți și avem atâția jandarmi, poliție, pot să vină la fiecare biserică câțiva și să rânduiască acolo să stea lumea la un metru distanță, în curte, frumos, oamenii, că și așa nu vor veni atât de mulți. Mulți o să ia Sfânta Lumină, acum o pască, un ou, ceva, le binecuvintează și se duc acasă. Alții stau la Sfânta Liturghie. Se poate lucrul ăsta.

A fost pandemia aia spaniolă cu 100 și ceva de ani în urmă, a fost mult mai mare decât acum și bisericile nu s-au închis. Atunci au fost undeva de 500.000.000 de oameni și au murit foarte mulți. Dar bisericile au rămas deschise să-i poată împărtăși pe oameni, să nu plece așa.

Nu zic să fie cu totul deschise bisericile. Dar ar trebui măcar la Înviere să fie înțelegători. De la președinte, miniștri, de la domnul Arafat care se ocupă de situația asta de urgență, să se gândească bine. Ei sunt puși pentru a îi ajuta pe popor. Și la noi în țară majoritatea sunt creștini-ortodox. Să se gândească bine, să-i înțeleagă pe oameni, au nevoie de așa ceva, au nevoie de Hristos. Să nu fie cumva împotrivă doar dintr-o rațiune, dintr-o mândrie, a, lasă că le arat eu. Să nu fie din asta, să nu uităm că la cârmă este Dumnezeu. Și dacă Dumnezeu se supără, să ne ferească Dumnezeu! Să nu ajungă mânia lui Dumnezeu asupra noastră pentru îndărătnicia noastră, pentru interesele noastre, NU! Să încercăm să fim înțelegători, să avem dragoste pentru cei din jur și să facem tot ce putem ca să ajutăm.

Oamenii au nevoie, au stat atâta timp în case, s-a ajuns la o stare psihică proastă. De Înviere dați-le voie să iasă să se ducă la biserici! Nu se întâmplă nimic.

Cum s-au dus până acum la supermarket atâția oameni și nu s-a întâmplat nimic. Sau mai nou cum s-a îngăduit la Cluj 2000 de oameni în aeroport? Oamenii s-au dus la muncă, au stat în aeroport ca sardinele și nu s-a întâmplat nimic. Nu s-a amendat. Au zis: lasă să se ducă, abia mai scăpăm de ei. Poate așa s-au gândit. Nu s-a îmbolnăvit nimeni. Numai la biserici e problemă că se duc. Îngăduiți-le să se ducă de Sfânta Înviere la Biserică. Și o să vedeți că o să vă ajute Dumnezeu și pe voi, cei care sunteți în poziția asta. Dacă nu, o să vă judece Dumnezeu după măsura lui. Gândiți-vă bine. Eu doar am încercat să trezesc conștiința fiecăruia de responsabilitatea pe care o are.

Noi aici în Sfântul Munte avem cu ajutorul lui Dumnezeu, nu sunt opreliști în bisericuțele noastre, ne facem slujbele toate. Dar mă gândesc și la ceilalți, cât de greu e fără ai o liturghie măcar de Sfânta Înviere. Sper măcar lucrul asta să-l îngăduie.

Să ne ajute Maica Domnului pe toți să ajungem cu bine la Sfânta Înviere să ne bucurăm de Învierea lui Hristos și să auzim și noi de la Mântuitorul, cum le-a spus mironosițelor: Bucurați-vă!” ,a spus părintele Pimen Vlad de la chilia Intrării Maicii Domnului în biserică, Schitul Lacu din Muntele Athos.

 

 

ADVERTISEMENT