News

Părinții adoptivi ai Sorinei Săcărin au cerut despăgubiri pentru imaginile în care fetița este scoasă cu forța din casă. Cum a răspuns instanța

Familia Săcărin, părinții adoptivi ai micuței Sorina din Baia de Aramă, a pierdut, pe fond, toate procesele deschise Consiliului Național al Audiovizualului.
25.05.2022 | 10:04
Parintii adoptivi ai Sorinei Sacarin au cerut despagubiri pentru imaginile in care fetita este scoasa cu forta din casa Cum a raspuns instanta
Soții Săcărin, părinții adoptivi ai Sorinei, au cerut amenzi mai mari pentru televiziunile care au difuzat imaginile cu fetița lor / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ramona și Gabriel Săcărin, românii stabiliți în Statele Unite, care în 2019 au adoptat-o cu mare scandal pe Sorina, o fetiță de 9 ani, au pierdut pe linie procesele cu CNA. Soții Săcărin au cerut anularea deciziilor prin care televiziunile de știri au fost amendate mai mult simbolic pentru că ce au difuzat imaginile cu procuroarea care o smulge pe micuță din brațele asistenților maternali.

Soții Săcărin au cerut despăgubiri uriașe de la CNA

Soții Săcărin au deschis, în urmă cu 3 ani, mai multe procese împotriva Consiliului Național al Audiovizualului, și au cerut desființarea deciziilor 913-817/2019, prin care instituția a amendat posturile: Antena 3, România TV, Realitatea, B1 TV și Kanal D cu suma de 5.000 de lei, după ce au fost constatate încălcări ale dreptului minorului la viața privată. În acest caz, CNA s-a autosesizat, fără să fie nevoie de o plângere prealabilă din partea uneia dintre părți.

ADVERTISEMENT

Amenda a fost considerată nu doar prea mică ci și nelegală de soții Săcărin, aceasta fiind sub minimum de 10.000 de lei pentru o astfel de contravenție. Ei au cerut anularea în parte a deciziilor CNA (exclusiv cu privire la sancțiunea aplicată), precum și obligarea instituției de a reanaliza faptele și de a da amenzi conforme cu legislația în vigoare. De asemenea, familia Săcărin a solicitat despăgubiri morale de ordinul milioanelor de lei. De exemplu, suma solicitată doar în procesul care vizează amendarea postului Antena 3, a fost de 900.000 de lei (300.000 de lei pentru fiecare membru al familiei).

Drepturile minorei au fost încălcate, dar amenzile au fost prea mici

”Intervenția doamnei procuror a fost filmată de către domnul Șărămăt Vasile. În cuprinsul acestei filmări, este prezentată fiica reclamanților minoră și acțiunea de eliberare a minorei din casa asistentei maternale, surprinzându-se modul în care dna procuror a acționat asupra fiicei acestora minore.

ADVERTISEMENT

În cadrul filmării, chipul fiicei reclamanților minore este arătat în întregime, fără a-i fi acoperită fața prin mijloace tehnice, minora fiind complet și clar identificată prin nume și prenume”, se arată în cererea soților Săcărin adresată instanței.

Părinții adoptivi ai Sorinei spun că filmarea a fost repetată aproape zilnic, timp de o lună, iar postul de televiziune (Antena 3, în speță) a refuzat să difuzeze dreptul la replică pe care ei l-au transmis.

ADVERTISEMENT

Toate acțiunile împotriva CNA, respinse pe fond

Aceste încălcări ale legii s-au desfășurat sub ochii îngăduitori ai CNA-ului, spun cei doi, iar instituția ”nu a analizat drepturile reclamanților și ale fiicei acestora minore, deși acestea au fost expres și distinct sesizate de judecători”.

Judecătorii de la Curtea de Apel au respins toate cele 5 acțiuni depuse în instanță de soții Săcărin împotriva CNA, ultima decizie fiind luată în mai 2022. Judecătorii au argumentat lipsa calității procesuale invocate de CNA (o amendă poate fi contestată doar de persoana sau instituția penalizată, nu de o terță parte). Familia Săcărin a atacat, deja, o parte din aceste hotărâri.

ADVERTISEMENT

Sorina vrea să rămână în Statele Unite

Între timp, Sorina s-a adaptat foarte bine vieții din Statele Unite, a învățat repede limba engleză și urmează lecții de pian. Într-o înregistrare postată în mediul online, fetița a declarat că este foarte fericită cu viața pe care o duce peste ocean și că nu intenționează să se mai întoarcă în România.

”Când o familie vrea să adopte un copil, adulții ar trebui să se spună copiilor – e grozav, vei avea o viață mai bună, îți vei face prieteni noi. Copiii ar trebui să aibă o familie reală, naturală sau adoptivă și să nu fie prinși în plasament toată viața lor”, a explicat Sorina în cadrul unei dezbateri online despre discriminare, organizate de o organizație non-profit.

ADVERTISEMENT