News

Părinţii ar putea rămâne acasă cu copiii care nu merg la şcoală sau la grădiniţă. Mesajul PSD pentru Guvernul Orban

29.04.2020 | 12:39
Parintii ar putea ramane acasa cu copiii care nu merg la scoala sau la gradinita Mesajul PSD pentru Guvernul Orban
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea, președintele PSD București, a anunțat, miercuri, că social-democrații ar putea adopta o lege prin care părinții ar putea rămâne acasă cu copiii care nu merg la școală sau la grădiniță.

Părinţii ar putea rămâne acasă cu copiii

Primarul Municipiului București, Gabriela Firea, a anunțat că social-democrații avor adopta o lege în parlament prin care părinții ar putea rămâne acasă cu copiii, până la redeschiderea școlilor și grădinițelor.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD București spune că social-democrații vor recurge la o astfel de măsură dacă Guvernul Orban nu va lua măsuri în acest caz.

“Prioritate zero! Este o urgenţă naţională! Trebuie să fim alături de părinţii care rămân acasă pentru a supraveghea copiii şi care riscă să rămână fără indemnizaţia de 75% din salariu după încetarea stării de urgenţă, pe 15 mai.

ADVERTISEMENT

Guvernul nu se gândeşte, încă, la situaţia acestor părinţi care nu au unde să lase copiii – nici la after-school sau grădiniţă, pentru că unităţile de învăţământ sunt închise, nici la bunici pentru că riscul infectării acestora e prea mare.

Social-democrații vor să adopte o lege în Parlament

La fel au procedat şi la începutul crizei, până când colegii mei parlamentari au elaborat un proiect de lege care prevedea o compensaţie de 75% pentru unul dintre părinţi, care va rămâne acasă pentru îngrijirea copiilor”, a postat Firea, pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Președintele PSD București a mai spus că Ministerul Muncii “a preluat” proiectul respectiv şi l-a transformat într-o ordonanţă de urgenţă, dar l-a modificat “prost”, întrucât a exclus vacanţele din perioada în care se acordă compensaţia.

“Ulterior, când s-a apropiat vacanţa, iar părinţii au început să pună presiune, Guvernul a modificat OUG, lăudându-se apoi cu eliminarea propriei prostii.

ADVERTISEMENT

Dacă Guvernul PNL nu va lua măsuri, PSD va adopta urgent în Parlament un act normativ care să permită acestor părinţi să rămână acasă alături de copii până la redeschiderea şcolilor şi grădiniţelor”, afirmă primarul Capitalei.

Astfel, social-democrații se gândesc să adopte o lege prina care părinții ar putea rămâne acasă cu copiii, dacă aceștia nu au cu cine să stea pe perioada în care sunt suspendate cursurile.

Reacția Gabrielei Firea vine după ce șeful statului a declarat, marţi, că a luat decizia de a nu fi deschise şcolile după data de 15 mai întrucât  în instituţiile de învăţământ nu ar fi condiţii prielnice pentru distanţarea socială.

“Eu cred că foarte mulţi au o problemă cu asta, dar, pe de altă parte, gândiţi-vă ce problemă ar avea dacă şi-ar trimite copilul la şcoală şi copilul ar veni bolnav acasă şi ar aduce boala în familie.

Cred că ar fi mult, mult mai complicat şi, având în vedere că există această lege care sprijină şi practic şi financiar părinţii care trebuie să stea cu copiii, îşi va găsi fiecare familie de români o soluţie proprie, cu toţii, evident, în speranţa că această fază nu va dura prea mult”, a spus, marți, Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT