Elena Lasconi este candidatul susținut de USR în primul tur al alegerilor prezidențiale din România, care este programat pe 24 noiembrie 2024. Primărița din Câmpulung este bine poziționată în cursa electorală, iar în sondajele de opinie apare cu procente de 14-15%, asemănătoare cu cele ale altor candidați, precum Mircea Geoană (independent) și Nicolae Ciucă (PNL).
Primii în sondaje apar Marcel Ciolacu (PSD- 26%) și George Simion (AUR – 17%). Lasconi este originară din Hațeg, oraș în care trăiesc părinții ei, Lenuța și Valer, de la care a primit cele două prenume, deoarece o cheamă Elena Valerica. Cei doi sunt pensionari, mama având 71 de ani, iar tatăl 75 de ani.
În această vară, părinții Elenei Lasconi au luat decizia să își amenajeze un loc de veci aflat în cimitirul din Hațeg. “Au cumpărat crucea de granit și lespedea de la un producător din Simeria, e la câțiva kilometri de Hațeg. E un monument funerar din granit, cred că au dat pe el cam 4.500-5.000 lei, cam astea sunt prețurile pe aici”, a mărturisit un muncitor aflat în cimitir pentru reporterii FANATIK.
„În alte părți este mai scump, dar acolo, la Simeria, sunt prețuri de producător, deoarece mai toți localnicii au câte o firmă de monumente funerare din marmură și granit, că doar acolo sunt printre cele mai mari cariere din țară”, ne mai spune muncitorul. Într-adevăr, Simeria se mândrește cu carierele sale de marmură, calcar, travertin și andezit de pe urma cărora trăiește aproape toată populația.
Pe monumentul de granit au fost inscripționate numele părinților Elenei Lasconi, dar și un catren pe care aceștia au ținut neapărat să îl graveze pe cruce, un îndemn pentru cei dragi care le vor supraviețui: „De voi ca și de viață / Ne-am despărțit nevrând / Gândiți-vă la noi / Măcar din când în când”.
La baza crucii, mai este scris “Odihnă Veșnică”, iar pe monument și pe lespede mai apar niște flori stilizate. Deasupra catrenului gravat în granit se află o fotografie color a părinților Elenei Lasconi, realizată cu câțiva ani în urmă. Lângă locul de veci este plasată o băncuță din lemn, vopsită recent în negru.
Muncitorul a explicat că părinții Elenei Lasconi au venit la cimitirul din Hațeg să vadă cum arată locul de veci: “Cât a durat lucrarea, vreo 4-5 zile, nu au fost decât vreo doi băieți de la firma pe care au ales-o. Când a fost gata, au sosit și ei să observe dacă totul este în regulă, au părut mulțumiți”, a mai declarat muncitorul reporterilor FANATIK.
Părinții Elenei Lasconi au sărbătorit 50 de ani de căsnicie în 2021. Cu această ocazie, fiica lor le-a transmis un mesaj: “Departe de Câmpulung e Hațeg, unde sunt părinții mei. Și ei fac anul ăsta 50 de ani de căsnicie cu bune și cu rele, ca în orice relație. Dragii mei părinți, vă iubesc! Nu sunt la poarta voastră cu flori și șampanie, dar sunt cu tot sufletul alături de voi. Sunt ceea ce sunt și datorită vouă”.
Elena Lasconi a dezvăluit pe blogul său că a locuit cu familia ei, formată din nouă persoane (bunici, părinți, mătuși, verișoare, fratele Florin), într-o casă cu doar două camere aflată la periferia Hațegului. “Chiar dacă figuram cu adresa în Hațeg lumea se uita ciudat atunci când trecea pe lângă casa noastră. Nu era tocmai o mândrie să stai “dincolo de barieră” la marginea geografiei Hațegului.”, a mărturisit Lasconi.
Tot pe blog, Elena Lasconi a mai povestit că mama sa a născut-o la 20 de ani și că în perioada copilăriei a petrecut mai mult timp cu tatăl său, deoarece mama ei avea o meserie care îi consuma mult timp, aceea de angajată a unui restaurant din Hațeg: „Toată viaţa a spălat pahare cu apă rece câte 12-14 ore pe zi. Mă uitam la ea cum face instrucţie cu toţi ospătarii şi cu toţi beţivii”.
Valer, tatăl Elenei Lasconi, a fost cel care s-a ocupat de educația ei. „La cele mai multe serbări, la şedinţele cu părinţii era prezent tata. Ani de zile am purtat poza lui în carnetul de note iar pe verso scrisesem “tata meu şi drag şi scump şi mic şi drag”. Tata a fost dintotdeauna cel mai bun prieten al meu”, a mărturisit Elena Lasconi.