News

Părinții elevului din Vaslui care și-a bătut profesoara cu o țeavă refuză să achite daunele morale. Motivele invocate

Părinții elevului de 12 ani din Vaslui care și-a bătut profesoara cu o țeavă refuză să achite daunele morale.
27.05.2021 | 16:07
Parintii elevului din Vaslui care sia batut profesoara cu o teava refuza sa achite daunele morale Motivele invocate
Părinții elevului din Vaslui care și-a bătut profesoara cu o țeavă refuză să achite daunele morale. Motivele invocate. Sursa foto: digi24.ro
ADVERTISEMENT

Pe 12 decembrie 2016, o întâmplare neobișnuită zdruncina liniștea unei micuțe localități din județul Vaslui. Un elev de doar 12 ani își snopea în bătaie profesoara în plină stradă.

Victima din comuna Todirești, în vârstă de 29 de ani, a fost atacată și lovită atunci cu o țeavă peste picioare de elevul de clasa a VI-a, supărat că primise nota 4,5 la teză.

ADVERTISEMENT

După mai mulți ani de procese, judecătoria Vaslui i-a obligat pe părinții băiatului să-i achite profesoarei daune în valoare de 20.000 lei.

Părinții elevului din Vaslui care și-a bătut profesoara refuză să achite daunele morale

În primă instanță, profesoara bătută a obținut daune morale de 11.000 de lei. Ulterior, suma a fost mărită în apel, la Tribunalul Vaslui, la 20.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Reacția părinților minorului agresor este una de-a dreptul halucinantă: aceștia refuză să achite daunele morale. Părinții agresorului au susținut că și despăgubirea din primă fază, de 11.0000 de lei, era ”exagerat de mare în raport cu numărul zilelor de îngrijiri medicale”, scrie site-ul ReporterIS.

Aceștia mai reclamă în fața instanței că problemele psihice post traumatice ale victimei nu au fost dovedite, în timp ce mutarea în alt județ a cadrului didactic nu a survenit ca urmare a evenimentului, ci a faptului că reclamanta s-a căsătorit.

ADVERTISEMENT

După ce copilul lor a scăpat de acuzațiile penale deoarece este minor, părinții neagă orice vină și cer judecătorilor să nu plătească nimic, printre motivele invocate fiind acela că băiatul se afla sub supravegherea victimei.

Motivul principal invocat de părinți pentru a scăpa de plata daunei: agresiunea a început în timpul programului școlar

Motivul principal invocat de părinți la Curtea de Apel Iași pentru respingerea acțiunii de plată a daunelor morale este acela că actul de agresiune a început în timpul programului școlar, iar la acel moment minorul se afla ”chiar în supravegherea reclamantei”.

ADVERTISEMENT

”În calitate de diriginte al clasei, reclamanta răspunde pentru supravegherea minorului în timpul programului școlar, așadar răspunderea pentru acest comportament al minorului îi este imputabilă reclamantei.

Mai mult decât atât, arată că în calitatea sa de diriginte a contribuit zilnic la educarea minorului a cărui atitudine o contestă”.

Profesoara a acuzat presiuni din partea părinților minorului

Profesoara agresată fizic a menţionat în faţa judecătorilor că, după ce a fost bătută, a fost supusă presiunilor exercitate de părinţii minorului, direct sau prin persoane interpuse.

Cadrul didactic a mai acuzat că familia elevului ”a influenţat un consilier local din comună pentru ca acesta să pătrundă cu forţa la şedinţa consiliului clasei din data de 14.03.2017, când i-a adus grave acuzaţii, pătându-i grav imaginea acesteia în faţa colegilor”.

Revoltător este faptul că, deşi victimă, profesoara s-a simţit culpabilizată de întreaga comunitate, motiv pentru care s-a decis să se mute din județul Vaslui.

În faţa instanţei au fost prezentate mai multe probe, inclusiv înregistrări video surprinse de camerele din şcoală care îl arătau pe elevul de 12 ani în timp ce agresa cu brutalitate alţi copii.

Victima agresiunii din decembrie 2016, ”considerată o profesoară foarte bună”

Profesoara de limbă română era cunoscută în mediul didactic ca fiind un cadru cu o pregătire de excepţie, cu o conduită profesională şi socială ireproșabile.

”Incidentul a avut loc în afara unităţii de învăţământ, însă situaţia este inacceptabilă şi extrem de gravă. Din câte am fost informaţi, elevul are grave probleme de comportament, este un copil-problemă, motiv pentru care vom sesiza şi Protecţia Copilului.

Domnişoara profesoară este un cadru didactic foarte bun, am avut ocazia să o asist la o inspecţie de curând. Este foarte bine pregătită, are doctorat, este foarte implicată în activitatea didactică. Este absolut regretabil ceea ce i s-a întâmplat”, declara Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui, la acea vreme.

Profesoara de 29 de ani fost lovită de mai multe ori peste picioare de către elevul-problemă cu o țeavă, în timp ce mergea spre casă. Aflată în preajma Primăriei Todirești, profesoara a reușit să fugă în sediul instituției, după ce a intervenit un bărbat aflat în preajmă.

Cu picioarele pline de vânătăi, tânăra a mers la medicul legist, care a constatat că are nevoie de mai multe zile de îngrijiri medicale.

Profesoară Vaslui bătută de elev. Sursa foto: reporteris.ro

”Lombar stânga, o echimoză de 4/2,5 cm, de culoare violaceu-albăstruie, pe gamba dreaptă, față lateral, 1/3 superioară, echimoză de 7/3,5 cm, de culoare violaceu-albăstrui-palidă, pe coapsa stângă, fața laterală, 1/3 inferioară, echimoză neomogenă de 7,5/10,5 cm de culoare violaceu-albăstruie și pe gamba stângă, lateralo-posterior, 1/3 superioară, echimoză neomogenă de 11,5/6,5 cm, de culoare violaceu-albăstruie”, fragment din certificatul medico-legal al profesoarei.

ADVERTISEMENT