ADVERTISEMENT
News

Părinții își pot lua zile libere în cazul suspendării cursurilor copiilor. Senatul a aprobat legea

Autor: Ana Mirea | 21.09.2020 | 23:50
Părinții își pot lua zile libere în cazul suspendării cursurilor copiilor. Senatul a aprobat legea
Părinții vor fi plătiți în cazul în care copiii nu pot merge la ore. Sursa foto - EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Senatul a adoptat luni proiectul inițiat de Guvern care prevede acordarea unor zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării orelor de curs care presupun prezența fizică în unitățile de învățământ și în unitățile de educație preșcolară, ca urmare a pandemiei de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Senatul a fost prima cameră care a adoptat acest proiect.

Proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 147/2020 îi vizează şi pe părinţii sau reprezentanţii legali ai elevului cu handicap grav neşcolarizat ori care au în îngrijire, supraveghere şi întreţinere persoana adultă încadrată în grad de handicap sau în grad de handicap grav cu asistent personal, în condiţiile limitării sau suspendării serviciilor de zi de care acestea beneficiază.

ADVERTISEMENT

Părinții vor beneficia de o indemnizație pentru fiecare zi liberă

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă acordată este venit asimilat salariilor şi este în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Aceasta se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli al angajatorului. Indemnizația este supusă impozitării şi plăţii contribuţiilor de asigurări, în condiţiile prevăzute de lege, se explică în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

ADVERTISEMENT

Amintim faptul că, în ceea ce privește pandemia de coronavirus, Grupul de Comunicare Strategică a declarat că, în urma efectuării a 6.348 de teste, în ultimele 24 de ore au fost raportate 808 cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. De asemenea, în intervalul 20.09.2020 (10:00) – 21.09.2020 (10:00) au fost înregistrate 23 de decese (12 bărbați și 11 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Bacău, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timiș, Vaslui și Municipiul București.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 3 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 de ani, 3 decese la categoria 50-59 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 7 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 5 decese la categoria de peste 80 de ani.

ADVERTISEMENT

De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 1.592 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 21 septembrie. Pe teritoriul României, 11.228 de  persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 6.829 de  persoane se află în izolare instituționalizată.

Totodată, 33.810 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 7 persoane. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 611 apeluri la numărul unic de urgență 112.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!