Pe 1 noiembrie 2024, Tribunalul București a hotărât întoarcerea la DIICOT a dosarului în care Vlad Pascu este acuzat de trafic și deținere de droguri în vederea consumului propriu. Judecătorii au constatat, prin această măsură, că rechizitoriul redactat de procurorii DIICOT nu respectă principiul legalității sesizării instanței, a administrării probelor și a efectuării probelor.
În același dosar au mai fost trimiși în judecată părinții șoferului drogat care a provocat accidentul din stațiunea 2 Mai, din august 2023, soldat cu moartea a doi tineri. Miruna Pascu este acuzată de influențarea declarațiilor și amenințare, iar Claudiu Mihail Pascu de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Pe 4 noiembrie 2024, Judecătoria Mangalia a prelungit arestul preventiv pentru Vlad Pascu, cu încă 60 de zile, în dosarul în care este cercetat pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului şi conducerea unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Numele părinților lui Vlad Pascu apar ca pârâți într-un dosar înregistrat pe 10 august 2022 la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, în timp ce reclamant figurează Poliția Locală Sector 1 București. Instituția a solicitat instanței să dispună obligarea pârâților la salubrizarea şi igienizarea unui teren de aproximativ 500 metri pătrați pe care aceștia îl dețin în sectorul 1.
În motivare s-a arătat că, în urma numeroaselor sesizări înregistrate la Poliția Locală Sector 1, agenții din cadrul Biroului Protecţia Mediului s-au deplasat la imobilul situat pe Intrarea Epocii din sectorul 1, iar la momentul verificărilor au identificat faptul că pârâții nu au asigurat curăţenia şi igiena curții, astfel fiind depozitate deşeuri din plastic şi carton, deşeuri vegetale şi deşeuri provenite din construcții şi renovări, existând astfel posibilitatea declanşării unui focar de infecţie sau a unui incendiu.
Totodată, s-a arătat că curtea imobilului este acoperită, pe toată suprafața, de vegetaţie crescută în mod spontan, ceea ce poate favoriza dezvoltarea şi înmulțirea rozătoarelor. Astfel, în baza celor constatate, pârâții au fost sancţionaţi contravențional prin patru procese verbale, două din ianuarie 2022, două din mai 2022. Poliția a arătat că toate aspectele relatate mai sus pe scurt rezultă fără putinţă de tăgadă din materialul probator depus la prezenta cauză, respectiv sesizările vecinilor din aproprierea imobilului, planşele foto, sesizările, procese-verbale de contravenție.
La data de 11.06.2024, pârâta Pascu Miruna, prin curator special, a formulat întâmpinare, solicitând admiterea cererii de chemare în judecată și stabilirea unui termen la care pârâta să poată igieniza imobilul. În subsidiar a arătat că “în situația în care pârâții nu au posibilități materiale se impune ca igienizarea să se facă de către reclamantă. În motivare, a arătat că pârâții nu dețin mijloace materiale, astfel încât nu și-au putut îndeplini obligațiile impuse prin contravențiile aplicate.” Practic, Miruna Pascu a comunicat instanței că familia Pascu nu are posibilități materiale să facă curățenie pe un teren, în condițiile în care deține numeroase imobile, estimate la câteva milioane de euro.
Analizând materialul probator administrat în cauză, instanţa a reţinut că, urmare a sesizării privind deșeurile depozitate la adresa din București, înregistrate în cadrul Poliţiei Sectorului 1, s-a efectuat o verificare la faţa locului şi s-a constatat că terenul aferent imobilului este parțial îngrădit cu multe deșeuri și că vegetația crescută necontrolat pe toată suprafața este un real pericol pentru vecinătăți, favorizând înmulțirea rozătoarelor. De asemenea, s-a constatat că în curtea imobilului se află resturi de deșeuri din lemn, plastic și alte obiecte de uz casnic care nu mai pot fi folosite.
De asemenea, potrivit adreselor nr. 2973/07.02.2022 și nr. 2973/07.02.2022, pârâții au fost somați pentru a proceda la luarea măsurilor legale de efectuare a lucrărilor de întreținere/îngrijire a terenului/clădirii situate în București. Astfel cum rezultă din extrasul de Carte Funciară depus la dosar pârâții sunt proprietarii imobilului. În drept, „persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi a terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor, împrejmuirilor şi să păstreze ordinea şi curăţenia pe străzi, drumuri, în pieţe, parcuri şi grădini, în celelalte locuri publice, precum şi în mijloacele de transport în comun”.
Instanța a arătat că, aplicând normele citate la situaţia de fapt reţinută, rezultă că pârâților, în calitate de proprietari, le revine obligaţia de a asigura curăţenia şi igienă. Din mijloacele de probă aflate la dosar (sesizarea nr. 2973/31.01.2022, fotografiile efectuate la fața locului, procesele-verbale de verificare la faţa locului, procesele-verbale de contravenţie) rezultă că în imobilul aparţinând pârâților există depozitate deşeuri în cantităţi mari – cartoane, plastice, sticle, cutii, precum și vegetație crescută necontrolat, pârâții nefăcând dovada că și-au îndeplinit obligația de a asigura curăţenia şi igienizarea imobilului, creând astfel o situație periculoasă din punct de vedere sanitar care poate fi înlăturată decât prin obligarea acestora să salubrizeze şi să igienizeze imobilul.
În dosarul consultat de FANATIK se menționează că, potrivit articolului 1527 alin. 1 din Codul civil, creditorul poate cere întotdeauna ca debitorul să fie constrâns să execute obligaţia în natură, cu excepţia cazului în care o asemenea executare este imposibilă. De asemenea, art. 1528 alin. 1 C.civ., prevede că în cazul neexecutării unei obligații de a face, creditorul poate, pe cheltuiala debitorului, să execute el însuși ori să facă să fie executată obligația.
Pentru toate aceste considerente, instanţa a specificat că va admite cererea şi va obliga pârâții să salubrizeze şi să igienizeze imobilul situat în București, în termen de cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri judecătoreşti sau, în cazul neîndeplinirii obligaţiei, va autoriza reclamanta să procedeze la salubrizarea şi igienizarea imobilului anterior menţionat, pe cheltuiala pârâților. Această hotărâre a fost luată de Judecătoria Sectorului 1 pe 21 octombrie 2024. Miruna Pascu și Mihail Pascu au drept să fomuleze apel, în 30 de zile de la comunicarea deciziei.