News

Părinții pot obține 600 de lei de la stat pentru copiii lor, prin Programul gROwth. Care sunt condiţiile

Cum pot obține părinții 600 de lei până la finalul anului, prin Programul gROwth pentru copii. Există mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de bani.
02.12.2021 | 15:53
Parintii pot obtine 600 de lei de la stat pentru copiii lor prin Programul gROwth Care sunt conditiile
Părinții pot obține 600 de lei de la stat pentru copiii lor, prin Programul gROwth. Care sunt condiţiile. Foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Părinții care e dispun de suma de 1200 de lei pentru a o depune în conturile copiilor lor până la finalul anului pot beneficia de înapoierea a 600 de lei, după cum prevede programul “gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”.

Datorită lui, copiii au conturi deschise la Trezorerie. Totuși, cei care vor să beneficieze de acest lucru trebuie să se grăbească, având în vedere că din acest an a mai rămas mai puțin de o lună.

ADVERTISEMENT

Statul înapoiază 600 de lei din suma depusă de părinți, minimul fiind 1.200 de ron

Ceea ce privește acest program destinat copiilor, mai exact un proiect despre care mulți părinți poate că nici nu mai știu, este că ei pot depune diverse sume de bani în acest cont, iar lor le sunt înapoiați 600 de lei.

Desigur că părinții pot pune sume chiar mai mari de atât în conturile copiilor lor, dar cea minimă obligatorie pentru ca această primă oferită de stat să fie dată este aceasta de 1.200 de lei.

ADVERTISEMENT

Copiii pot accesa acești bani numai după ce împlinesc vârsta de 18 ani. Statul mai oferă la sold și o dobândă de 3%.

Dacă părinții ar depune lunar 1.200 de lei în acest cont, la 18 ani, copiilor lor ar avea 35.300 lei.

ADVERTISEMENT

Care sunt excepțiile pentru retragerea banilor din conturl copiilor

Desigur că există și niște excepții în acest caz, iar părinții pot retrage banii din conturi în mod automat, în anumite situații, dacă titularul nu a împlinit încă 18 ani.

Una dintre acestea se referă la decesul titularului de cont, iar celelalte la cheltuilele legate de probleme de sănătate ale copilului.

ADVERTISEMENT

„Sumele existente în contul individual de economii Junior Centenar nu pot fi retrase până la împlinirea de către titular a vârstei de 18 ani, cu excepția următoarelor situații:

a) în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;

b) în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;

c) în cazul decesului titularului contului”, arată Ordonanță de urgență nr. 104 din 29 noiembrie 2018.

ADVERTISEMENT