News

Părinții sunt nemulțumiți de modul în care Guvernul a gestionat începutul de an școlar. Se cere demisia Monicăi Anisie

18.09.2020 | 15:12
Parintii sunt nemultumiti de modul in care Guvernul a gestionat inceputul de an scolar Se cere demisia Monicai Anisie
ADVERTISEMENT

Nici nu a trecut bine prima săptămână din noul an școlar, că Ludovic Orban și Guvernul său trebuie să facă față unui val de critici din partea părinților. Într-o petiție lansată de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) și distribuită masiv pe rețelele de socializare, aceștia își exprimă nemulțumirea față de restricțiile impuse de autorități în contextul pandemiei și cer demisia Monicăi Anisie.

Ministrului i se reproșează că elevii sunt obligați să poarte masca de protecție pe toată durata orelor de curs și nu au voie să se bucure de pauze cum o făceau de obicei. Conform noilor măsuri, în recreații pot merge doar la toaletă, după care trebuie să revină în clase.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Nelu Tătaru s-a poziționat la rândul său împotriva variantei ca micuții să nu poarte măști în timpul cursurilor, din simplul motiv că nu își dorește să îi transforme în cobai. „Nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”, a declarat ministrul Sănătății înaintea debutului noului an școlar.

Peste 10.000 de părinți cer demiterea ministrului Învățământului, Monica Anisie

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a lansat o petiție prin care se solicită demisia Monicăi Anisie, ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Solicitarea vine în urma situației în care se găsește învățământul românesc, din cauza lipsei unui proiect concret privind desfășurarea anului școlar 2020 – 2021, a lipsei transparenței și comunicării, precum și a numeroaselor sesizări primite în acest sens de către FACIAS.

În același timp, normele privind măsurile sanitare și de protecție în unitățile de învățământ, elaborate de  Guvernul României, sunt neclare, lacunare și astfel încalcă drepturile fundamentale înscrie în Constituție, respectiv, dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la învățătură.

ADVERTISEMENT

FACIAS subliniază că, pentru a asigura un viitor demn tinerilor și copiilor României, educația trebuie să fie una la cele mai înalte cote și nimic din ceea ce a făcut ministrul Monica Anisie nu a demonstrat că poate gestiona cu responsabilitate și profesionalism situația din învățământul românesc.

Un alt argument este lipsa asumării răspunderii din partea doamnei ministru și a instituției pe care o conduce, răspundere care a fost așezată pe umerii părinților, elevilor și cadrelor didactice. Situația epidemiologică este una care nu poate fi tratată cu lejeritate, iar lipsa unor măsuri eficiente de protecție nu va duce decât la agravarea problemelor.

ADVERTISEMENT

Menționăm că prin activitatea sa, precum și prin calitatea de membru al CIVICUS (World Alliance for Citizen Participation), de membru de drept al FRA (Agenția Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale) și de membru al Consiliului Economic și Social, FACIAS veghează asupra respectării drepturilor cetățenilor, în relația acestora cu Statul Român”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții organizației.

Psihologii susțin că părinții sunt singurii care îi pot ajuta pe elevi să se adapteze noilor reguli

La polul opus, psihologii le recomandă părinților să dea dovadă de responsabilitate și să-i ajute pe copii să depășească această perioadă dificilă. Doar ei îi pot convinge că noile reguli nu fac altceva decât să îi protejeze de o boală gravă.

Este cel mai puternic factor de adaptare atitudinea părintelui. Vorbesc cu diverși părinți și teama că un copil nu va putea respira sau nu va putea să facă față, să poarte câteva ore o mască este a părintelui și nu a copilului.

Îndemnul meu a fost ca părintele însuși să poarte el masca în casă, în diverse situații sociale, când ies din casă și atunci copilul va avea încredere. Copiii sunt drăguți și inventivi. Am văzut în Occident o serie de exemple de copii, care de la cinci, șase, șapte ani au mers singuri cu autobuzul școlar și au purtat masca și ghiozdanul mare în spate și s-au adaptat.

Părinții au foarte multe frici. Dacă atitudinea părintelui este una responsabilă și atentă și care inspiră calm și dragoste copilului și empatie, nu va avea de suferit”, a explicat psihologul Mihai Copăceanu.

ADVERTISEMENT
Tags: