News

Părinții vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor, anunţă ministrul educaţiei. Ce elevi vor trece în online la incidenţă peste 6 la mie

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că în noul an școlar, părinții vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor. De asemenea, Sorin Cîmpeanu a oferit detalii și despre ce se întâmplă cu elevii din localitățile unde incidența va depăși 6 la mie.
23.08.2021 | 13:47
Parintii vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor anunta ministrul educatiei Ce elevi vor trece in online la incidenta peste 6 la mie
ADVERTISEMENT

Părinții vor trebui să-și dea sau nu acordul, în noul an școlar, pentru vaccinarea copiilor lor, care au vârste peste 12 ani. Acest lucru îl vor face printr-un formular, a anunțat, ministrul educației, Sorin Cîmpeanu. Pentru ca formularele să ajungă la toți părinții, în fiecare unitate de învățământ va exista câte un coordonator în acest sens, care le va răspunde și la orice neclaritate.

„Va fi un coordonator pe fiecare școală, care prin intermediul diriginților va lua legătura cu părinții. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea școlii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei școli vor lua legătura cu diriginții și vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat. Prin întâlniri interactive, părinții pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competențe medicale și-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acțiune în parteneriat cu DSP și Ministerul Sănătății”, a declarat ministrul educației, duminică seară, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu elevii din localitățile unde rata de infectare va depăși 6 la mia de locuitori

În privința localităților unde rata de infectare depășește 6 la mia de locuitori, Sorin Cîmpeanu a spus că doar preșcolarii și copiii cu vârste peste 12 ani vor putea merge fizic la ore, dacă nu va fi instituită carantină în zona lor. În privința elevilor din clasele 0-6, aceștia vor trebui să învețe online, până la scăderea ratei de infectare.

„Şcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Este avansată ipoteza. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar. Scenariul principal este acela că nu vom avea localități care vor depăși 6 la mie.

ADVERTISEMENT

Scenariul prioritar este acela în care școlile vor rămâne deschise integral. Analizăm această ipoteză: preșcolarii – creșe și grădinițe – să meargă în continuare la școală cu prezență fizică, cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localității în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a mai precizat ministrul.

Masca de protecție, în continuare obligatorie în școli. Care sunt excepțiile

Sorin Cîmpeanu a vorbit și despre purtarea măștii de protecție în școli. Aceastea va fi în continuare obligatorie la interior, cu excepția orelor speciale și a orelor de educație fizică. Însă, sportul se va face în interior doar dacă rata de incidență va fi sub 2 la mia de locuitori în localitate. Dacă va fi mai mare, ora de sport se va face la exterior.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se discută posibilitatea ca în clasele cu 10 persoane și care sunt vaccinate, să nu fie obligatorie purtarea măștii de protecție. „Acolo unde sunt clase cu dimensiunea de până la 10 persoane, există astfel de situații, în cazul în care toți sunt vaccinați, ar putea să se renunțe la obligativitatea purtării măștii de protectie”, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Elevii nevaccinați vor fi dezavantajați în noul an școlar? Explicația ministrului educației

Totodată, Sorin Cîmpeanu a dat asigurări că elevii nevaccinați nu vor avea restricții, dar elevii vaccinați vor avea unele avantaje. „Nu vor fi restricții pentru cei nevaccinați, niciun fel de restricții, însă vor fi avantaje pentru cei vaccinați. Toate ipotezele nu dezavantajează persoanele nevaccinate, indiferent că vorbim de elevi sau de cadre didactice, dar in mod firesc cei vaccinați vom vedea ce avantaje au cei vaccinați în aceste scenarii.

ADVERTISEMENT

În nicio ipoteză nu vom dezavantaja persoanele nevaccinate, vor fi valabile cel putin condițiile de până acum, drepturile de până acum. În plus, este normal să ne gândim la stimularea celor care înțeleg importanța nevaccinării. Nu este vorba de trimiterea în online a celor nevaccinați, până acum erau trimiși toți oricum în online la apariția unui caz, a mai precizat Sorin Cîmpeanu.

Ce se întâmplă cu profesorii care refuză vaccinarea

Sorin Cîmpeanu este în continuare de părere că profesorii care refuză vaccinarea ”să se odihnească puțin”, adică să predea în online până ce rata de incidență va scădea sub 6 la mie. ”În momentul în care ai posibilitatea să te vaccinezi și nu te vaccinezi, în momentul în care nici nu vrei să te testezi, sigur că în mod evident ai nevoie de ceva odihnă. „Ceva odihnă” trebuie să fie obligatoriu în termenii legii. Atât cât permite legea”, a mai punctat Cîmpeanu.

Reamintim că noul an școlar va începe pe data de 13 septembrie și se va încheia pe data de 10 iulie 2022. Așa cum a fost până acum, va avea două semestre, alcătuite din 34 de săptămâni de cursuri.

ADVERTISEMENT