ADVERTISEMENT
News

Părinții vor primi zile libere plătite dacă școlile se închid din cauza Covid-19. Care sunt condițiile

Autor: Adrian Baciu | 28.08.2020 | 11:12
Părinții vor primi zile libere plătite dacă școlile se închid din cauza Covid-19. Care sunt condițiile
Copiii raman acasa de maine. Şcolile din București intră în scenariul roșu, astfel cursurile vor fi desfășurate online Foto: hepta.ro

Părinții din România vor primi zile libere plătite în cazul în care școlile se închid din cauza intensificării pandemiei de Covid-19.

ADVERTISEMENT

La baza acestei decizii stă o ordonanță de urgență a Guvernului Orban, prin care se acordă zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în cazul în care şcolile vor fi închise din cauza epidemiei de coronavirus.

Din documentul guvernamental, care urmează să apară în Monitorul Oficial reiese că unul dintre părinţii copilului, care nu mai poate merge la şcoală din cauza epidemiei de coronavirus, va primi zile libere plătite, în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare.

ADVERTISEMENT

Zile libere plătite pentru părinți dacă școlile se închid din cauza Covid-19

Există o serie de condiții care trebuiesc îndeplinite de părinți pentru a intra în posesia sumei alocate de Executiv.

Astfel, conform Digi24, OUG prevede acordarea indemnizaţiei aferente zilelor libere plătite acelor părinţi care îndeplinesc următoarele condiţii: au copii cu vârsta de până la 12 ani sau au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani, înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ sau de educaţie antepreşcolară

ADVERTISEMENT

De asemenea, se mai scrie în document că celălalt părinte nu beneficiază, la rândul său, de zile libere în perioada aferentă.

Totodată, zilele libere plătite de la buget nu vor putea fi acordate dacă unul dintre părinţi se află într-una dintre următoarele situaţii:

ADVERTISEMENT
  • este în concediu de creştere a copilului;
  • este asistentul personal al unuia dintre copiii aflaţi în întreţinere (în cazul copiilor cu dizabilităţi)
  • este în concediu de odihnă/concediu fără plată;
  • are raportul de muncă suspendat pentru întreruperea temporară a activităţii angajatorului;
  • nu realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură.

Ce trebuie să facă părinții care doresc zile libere plătite

Pentru a beneficia de zilele libere plătite de stat, părinţii care îndeplinesc toate condiţiile trebuie să depună o cerere la angajatorul persoanei care va supraveghea copilul.

ADVERTISEMENT

În același timp, unul dintre părinţi va trebui să semneze o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte faptul că celălalt nu a depus şi el o astfel de cerere. Şi părinţii din familii monoparentale vor avea dreptul să ia aceste zile libere.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 843. 32 pagini + Insert special. Doar 10 lei!