News

Părinții vor putea sta acasă alături de cei mici și după 15 mai. Proiectul legislativ a fost votat în Camera Deputaților

13.05.2020 | 16:29
Parintii vor putea sta acasa alaturi de cei mici si dupa 15 mai Proiectul legislativ a fost votat in Camera Deputatilor
Părinții elevilor până în 12 ani ar putea sta acasă și după 15 mai. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Părinții își vor putea lua zile libere în perioada imediat următoare încetării stării de urgență, conform proiectului de lege adoptat în Camera Deputaților miercuri, 13 mai.

Părinții vor putea sta acasă alături de copii și după 15 mai

Deputații au adoptat proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 19/2020 privind acordarea de zile libere părinților. Astfel, părinții vor fi asigurați din punct de vedere legal atunci când vor mai exista situații asemănătoare celei din această primăvară, când epidemia de coronavirus a blocat întreaga societate.

ADVERTISEMENT

Proiectul a fost susținut în plen de toate grupurile parlamentare și adoptat în unanimitate, conform Agerpres. Conform proiectului legislativ, se vor acorda zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, inclusiv pe perioada vacanțelor școlare, în situația în care unitățile de învățământ vor fi închise, ca urmare a stării de urgență decretate în condițiile legii.

În anul 2020, ca și o excepție, aceste prevederi se vor aplica și după ce va înceta starea de urgență, până când vor fi finalizate cursurile școlare aferente semestrului II. Vor beneficia părinții care au copii cu vârsta sub 12 ani, sau dacă copiii au dizabilități și vârsta până în 26 de ani.

ADVERTISEMENT

Două proiecte asemănătoare, motiv de conflict între politicieni

Un act similar a fost adoptat și în 6 mai, cu mențiunea că părinții vor putea sta acasă și dacă cursurile se suspendă din cauza vremii sau a altor situații extreme.

Deputatul PSD Adrian Solomon a cerut colegilor săi urgentarea adoptării actului normativ, pentru a nu exista situația bizară în care Ordonanța 41 ar intra în vigoare înainte de Ordonanța 30.

ADVERTISEMENT

“După cum am discutat şi săptămâna trecută, este a treia modificare în decurs de o lună a Legii 19/2020, de-abia votate înainte cu două zile de decretare a primei stări de urgenţă. Arată “grija” Guvernului de a legifera în situaţia în care are acest drept “foarte bine”, după cum vedeţi.

Dacă din două în două săptămâni trebuie să modifice o Ordonanţă pe care tot ei au aprobat-o, e clar cu câtă seriozitate s-a aplecat sau poate că procesul de elaborare a actelor normative la Guvern suferă din punct de vedere al dialogului social – cel pe care noi îl tot aducem în atenţia Guvernului şi pe care nu îl prea foloseşte ca şi armă de eliminare a acestor probleme din procesul legislativ.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, dacă ar fi ascultat de la început doleanţele patronatelor, sindicatelor, asociaţiilor de părinţi, Guvernul n-ar fi fost nevoit să modifice de trei ori într-o lună această lege pe care noi am adoptat-o ca şi un cadru general neaplicat strict pe situaţia privind combaterea COVID”, a precizat deputatul PSD.

ADVERTISEMENT