Fotbal intern

”Pariul” de 500 de milioane de euro al lui Becali se destăinuie: ”Nea Gigi mi-a zis că mă iubește! Încrederea lui mă întărește!” Interviu EXCLUSIV

Pariul de 500 de milioane de euro al lui Becali se destainuie Nea Gigi mia zis ca ma iubeste Increderea lui ma intareste Interviu EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Ianis Stoica este ”pariul” de 500 de milioane de euro al lui Gigi Becali. Mulți ar spune că este o nebunie, dar patronul FCSB crede că acest lucru se poate realiza în câțiva ani. Iar trecutul de afacerist al lui Becali a demonstrat de multe ori că are un fler diferit de al nostru, cei mulți. Până să ajungă să valoreze cât Neymar și Cristiano Ronaldo la un loc, Ianis Stoica joacă la Dunărea Călărași. Dan Alexa l-a luat împrumut de la FCSB și are încredere că, la doar 16 ani, acesta poate „exploda” în Liga 1 Betano.

FANATIK a stat de vorbă cu puștiul-minune în Antalya. La parterul hotelului cochet în care au fost cazați jucătorii de la Dunăre(a), domnea voia bună. Muzică live și zeci de „tinerei” trecuți de… 60-70 de ani care dansau de mama focului! Ne-am retras la etaj, într-un lobby elegant. Calm, calculat și foarte sigur pe sine. Așa a părut copilul din fața noastră. Maturitatea lui este dovada că speranțele care se pun în calitățile lui nu vor fi deșarte. Steaua, FCSB, Gigi Becali, Mbappe, familie. Nu a ocolit nicio întrebare, iar răspunsurile lui le-am găsit pe alocuri fascinante. El este Ianis Stoica, jucătorul care a debutat în acest weekend la Dunărea Călărași.

ADVERTISEMENT

”Pariul” de 500 de milioane de euro al lui Gigi Becali vrea să se întoarcă la FCSB în vară

Ianis, cum e viața de fotbalist la Dunărea Călărași?

– Este o viața frumoasă. Mă bucur că fac parte din familia de la Călărași. Este un grup unit, sunt conștient că și aici se vrea performanță și voi încerca să dau totul ca să prind cât mai multe minute în Liga 1 Betano.

Ce te-a determinat să accepți oferta de la Călărași?

– În primul rând patronul de aici, care din primele discuții, mi-a oferit multă încredere. Faptul că la Steaua sunt alte obiective m-a împins să vin aici până la vară, să mai capăt experiență și apoi să mă întorc la Steaua.

ADVERTISEMENT

Ăsta e obiectivul? Să încerci să capeți cât mai multe meciuri și din vară să rămâi la prima echipă a FCSB?

– Da, eu asta îmi doresc cel mai mult. Sunt conștient că va fi greu în Liga 1 Betano, dar nu mi-e frică și voi încerca să dau totul.

ADVERTISEMENT

Cum ai găsit nivelul față de cel de la Steaua? Crezi că ai mai multe șanse să te impui aici?

– Și aici este multă concurență. Mai ales că au venit destui jucători care vor să arate că merită să joace. Nu este ușor. Eu voi încerca să impun stilul meu de joc și să prind cât mai multe minute.

„Tata mă ajută foarte mult, îmi dă sfaturi psihologice”

E o presiune pentru tine că vii de la o echipă mare din București?

– Nu simt absolut nicio presiune. Chiar mă bucur că am venit aici să joc. Presiunea aici e mai mare, că trebuie să ne salvăm de la retrogradare.

ADVERTISEMENT

Dar o presiune pentru că ești fiul unui fotbalist?

– Eu am un avantaj foarte mare pentru că îl am pe tata lângă mine și mă ajută mereu, îmi dă sfaturi. Eu studiez de fiecare dată meciuri de „afară”. Nu mă uit doar la Messi și Ronaldo, mă uit la tot felul de jucători și încerc să învăț cât mai multe de la ei.

Cum a fost prima dată când ai mers la fotbal? Ai plecat cu tatăl tău, ți-a plăcut de mic, te-a împins el mai mult?

– Eu de mic băteam mingea și la un moment dat tata m-a dat la fotbal. Apoi am început să joc, să dau goluri și să îmi placă tot mai mult.

L-ai prins pe tatăl tău jucând? Cum ți se părea atunci? Cum era să mergi în tribune și să îți vezi tatăl pe teren?

– Era un sentiment minunat să stau în tribună. Eu îl iubesc foarte tare și îi mulțumesc că este alături de mine mereu. Faptul că el a jucat la un nivel înalt mă ajută foarte mult să ajung și eu acolo, pentru că îmi dă sfaturi mereu. Normal, e un avantaj pentru mine.

Ce sfaturi îți dă? Ce îți spune? Vorbiți și lucruri tactice sau mai multe chestii psihologice?

– Nu, mai mult chestiile psihologice: să am încredere, să joc mai repede, să nu intru în contact cu adversarul, chestii elementare. Cele tactice le discut cu antrenorul.

„Vorbesc direct cu Gigi Becali pentru că lumea e rea și nu vreau să se audă lucruri neadevărate despre mine”

La un moment dat am vorbit cu el despre tine și mi-a zis că ești un băiat cu o foarte mare personalitate. El mi-a spus că ai cerut ca Gigi Becali să nu vorbească prin el despre tine, ci direct cu tine…

– Da, vreau să am o discuție directă cu dânsul, să nu se implice altcineva în relația mea cu el, fiindcă lumea este destul de rea și nu vreau să se audă lucruri despre mine, mai ales că sunt tânăr și mă afectează când se zice câte ceva urât despre mine. N-am avut probleme de genul acesta până acum, dar nu vreau să am nici de acum încolo.

Spunea zilele trecute că tu vei fi jucătorul de 300 de milioane de euro pe care o să îl vândă. E o presiune în plus? Cum e pentru un copil, că până la urmă ești un copil, să auzi de asemenea sume din gura unui patron?

– Nu este presiune, este un plus de încredere pe care mi-l dă și încerc să arăt că nu se vorbește degeaba despre mine. Încerc să dau goluri, să îmi ajut echipa și să ajung cât mai sus, poate chiar la Real Madrid, dacă acolo își dorește dânsul.

Tu ești stelist de mic, nu aveai cum altfel că doar tatăl tău a jucat aici. Ce meciuri ți-au rămas în memorie din istoria Stelei?

–  Cel de la Sevilla, din finala Cupei Campionilor. L-am văzut recent pe internet. Meciurile tatei nu prea le țin minte, că eram prea mic, nu prea înțelegeam ce se întâmplă pe acolo exact.

Ianis Stoica alături de Anamaria Prodan după ce a semnat contractul cu Dunărea Călărași
Ianis Stoica alături de Anamaria Prodan după ce a semnat contractul cu Dunărea Călărași

„Viața mea socială e aproape zero! Nu merg în discotecă”

Ronaldo sau Messi? Care îți place ție cel mai mult de la ei?

– Nu am un favorit între ei. Mă uit și la jucători de la mijlocul clasamentului din Anglia sau de la retrogradare. Trebuie să iau tot ce este mai bun de la ei. Ei sunt unici, Messi și Ronaldo au ajuns acolo unde sunt pentru că au muncit, asta mă motivează și pe mine să încerc să ajung la fel.

Spuneai că ești un băiat cuminte. Ai mai ieșit și tu la distracție?

– Viața mea socială este aproape zero. Nu merg în discotecă sau în club. Am doi, trei prieteni apropiați, care vin la mine acasă. Stăm, vorbim, ne jucăm FIFA. Nu fac alte activități sportive, mai ales că mă consult și cu tata și încerc să stau sub îndrumarea lui.

Cum merg studiile? Cum se îmbină cu cariera de fotbalist?

– Mă chinui din greu să țin și școala, chiar dacă fotbalul este pe primul loc. Le mulțumesc și profesorilor pe această cale pentru că mă înțeleg. Încerc să învăț și limbi străine, că o să mă ajute. Învăț cât pot și în cantonament, între două antrenamente mai fac o lecție să îi mulțumesc și pe profesori.

„La fotbal nu există «Dumneavoastră», ci «Bă»! Mă mai lovesc veteranii la antrenamente”

Cum era în vestiar la FCSB lângă veterani care îți puteau fi chiar și părinți, dacă ne luăm după vârstă?

– În vestiar aveam foarte mult respect față de ei și erau niște exemple pentru mine, dar în teren nu mai exista această relație tată-fiu, ca să zic așa. Intram la ei normal.

Te mai „ciupesc” jucătorii, mai scapă câte o înjurătură?

– Normal, este fotbal. Nu există „Dumneavoastră” la fotbal. Există „Bă” și „Hai, du-te!” Este un joc de bărbați. Dacă nu ești pregătit psihic, nu ai cum să reziști.

„Din primul salariu le-am luat părinților o mașină și eu am rămas cu cea de «navetist»”

Mama cum vede cariera ta? Are emoții să nu te lovești?

– Are emoții, normal că are, dar eu încerc să o calmez pentru că dacă o panichez, mai rău îi fac. Este o femeie care mă ajută foarte mult, pe partea cu alimentația tata îi spune ce să facă și ea face, este un fel de nutriționist al meu. Le mulțumesc din suflet amândurora, pentru că până la urmă rezultatele mele vin și în urma eforturilor depuse de ei. Au investit în mine și în fiecare zi, cu alimentația corectă, fără sucuri, prostii, ciocolate sau alte junk-food, m-au ajutat foarte mult în cariera de fotbalist.

Vine la meciurile tale?

– Da. Și ea, și tata, și bunicul, și fratele meu vin mereu.

Mai ții minte ce ai făcut cu primul tău salariu de fotbalist profesionist?

– Am încercat să le iau o mașină cadou, pentru că mașina pe care au avut-o au folosit-o mai mult în scopul meu. Din puținul meu am încercat să mai iau o mașină și eu să rămân cu cea de navetist. Salariul oricum îl dau părinților, pentru că eu sunt un băiat care nu se uită neapărat după lucruri materiale. Bine, îmi mai iau și eu câte o pereche de adidași, dacă îmi plac, mă sfătuiesc cu ei dacă vreau să îmi iau ceva mai scump, un telefon, ceva… Oricum, nu îmi iau tricouri scumpe, eu rămân modest, pentru că mie așa îmi place să fiu.

„Nemții nu sunt mai talentați decât noi!”

Ai avut un idol pe care să îl urmărești?

– Da, Kylian Mbappe este fotbalistul meu favorit.

Crezi că poate vreun fotbalist român să ajungă la nivelul lui?

– Eu încă sper, pentru că toate grupele de juniori s-au calificat la turneele de elită. Trebuie să lucrăm foarte mult cu juniorii, să fim foarte atenți, pentru că suntem niște jucători cu potențial foarte mare. Eu am jucat în Germania și de ani de zile mă tot țin să spun că nemții nu sunt mai talentați ca noi, dar lucrează foarte mult și se implică foarte mult pe partea asta cu copiii. Cred că dacă noi am face acest pas cu juniorii și am încerca să fim mai atenți, i-am prinde din urmă cu juniori crescuți de noi pentru că, vedeți și dumneavoastră, acum și Steaua și-a deschis Academie și produce juniori.

Te-ai simțit vreodată inferior, nu neapărat din punct de vedere al calităților sportive, dar ca integrare, tocmai pentru că nu avem condiții la nivel de juniori?

– Da, pentru că noi suntem învățați să nu ne convină mereu câte ceva și de aceea suntem mereu cu un pas în urmă față de ceilalți. Eu m-am obișnuit acolo. Pentru mine a fost pasul care m-a făcut să „explodez”. Am făcut antrenamente, vitaminizare și acolo am progresat enorm. Când am venit în România, normal că a fost o mică diferență. M-am acomodat și sunt totuși același băiat care m-am educat în Germania. Pentru mine fotbalul nu înseamnă o simplă joacă. Pentru mine deja e o rutină să mă duc la antrenament,sa mă întorc și gândul meu să fie la ce am lucrat la antrenament și ce urmează să fac a doua zi. Asta e viața mea de fotbalist, asta e profesia mea și m-am obișnuit cu ea.

„Sunt mândru că sunt român și sper să ajung la un Campionat Mondial”

Care e ultima discuție pe care ai avut-o cu Gigi Becali? Ai discutat ceva cu el înainte să pleci la Dunărea Călărași?

– M-a întrebat dacă îmi place aici și i-am zis că da, că domnul Alexa îmi dă încredere și poate la Steaua nu am șansă să joc, dar aici voi avea șansa să o fac și depinde doar de mine. Mi-a zis să trag tare, că el mă iubește și e alături de mine. Mă întâlneam de foarte multe ori cu dânsul și a contat mult pentru mine încrederea pe care mi-a dat-o față în față, m-a făcut să îmi doresc și mai mult și atunci a contat foarte mult pentru psihicul meu.

O să îl vedem pe Ianis Stoica la un Mondial cu naționala României?

– Eu sper că da. Eu sunt mândru că sunt român. Nu sunt ca alți copii, care se mută și sunt italieni sau spanioli. Și când am meciuri la naționala de juniori e o mândrie mare pentru mine, o mare onoare. Când îți cântă imnul e ceva foarte frumos, mai ales că la națională suntem și un grup unit. Este și o responsabilitate foarte mare.

ADVERTISEMENT