News

Pariul electoral al lui Pedro Sanchez. Ce urmează pentru Spania, după ce premierul a convocat alegeri anticipate

După ce partidele de stânga din Spania au suferit o înfrângere răsunătoare în alegerile locale, premierul socialist Pedro Sanchez a convocat alegeri generale anticipate.
01.06.2023 | 16:44
Pariul electoral al lui Pedro Sanchez Ce urmeaza pentru Spania dupa ce premierul a convocat alegeri anticipate
Pedro Sanchez a convocat alegeri anticipate pentru 23 iulie 2023 Sursa foto: hepta / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Premierul Pedro Sanchez a anunțat alegeri generale anticipate în Spania pe 23 iulie, scrutinul urmând să aibă loc la doar trei săptămâni după ce Madridul ar trebui să preia președinția rotativă semestrială a Consiliului UE.

Spania, alegeri anticipate în iulie

Măsura vine ca urmare a succesului conservatorilor în alegerile locale și regionale cheie de duminică, care au reprezentat o schimbare clară pe harta politică a Spaniei. Conservatorii au câștigat în 7 dintre cele 12 regiuni în care au avut loc alegeri și au reușit să se impună în mai multe regiuni dominate anterior de socialiști. Cifrele au subliniat vulnerabilitatea electorală a stângii, iar unii experți susțin că Sanchez se teme că o perioadă mai lungă la guvernare îi va epuiza și mai mult.

ADVERTISEMENT

Pariul electoral al lui Pedro Sanchez

Deși decizia i-a luat prin surprindere pe mulți spanioli, strategia socialiștilor nu este nouă. În 2019, Pedro Sanchez – care se afla la guvernare doar de câteva luni – a cerut alegeri generale, care s-au dovedit a fi un succes. Amenințarea partidului de extremă dreapta Vox a declanșat o mare mobilizare a stângii spaniole. Sanchez ar putea spera ca același lucru să se întâmple din nou.

Prin convocarea votului, Spaniei i se oferă o alegere: fie poate consolida rezultatul recentelor alegeri regionale, care ar putea lăsa puterea în mâinile Partidului Popular conservator – care ar avea nevoie de partidul de extremă dreapta Vox pentru a guverna -, fie se poate mobiliza pentru a împiedica acest lucru.

ADVERTISEMENT

Sanchez mizează pe cea de-a doua variantă, considerând că amenințarea unui partid de extremă dreapta ar lucra în favoarea sa. Patru ani mai târziu, Vox are în continuare un sprijin în creștere alegeri după alegeri, potrivit rezultatelor de duminică. Mișcarea de extremă dreapta și-a mai mult decât dublat ponderea consilierilor locali, ajungând la 7,2%, ceea ce înseamnă că va avea o influență semnificativă asupra politicilor din orașele în care PP va avea nevoie de voturile lor.

Potrivit lui Oscar Sanchez Alonso, profesor de politică la Universitatea Pontificală din Salamanca, Partidul Socialist ar putea folosi posibilele coaliții regionale dintre Partidul Popular și Vox ca parte a strategiei lor electorale împotriva conservatorilor. Dar sunt și alte considerente în joc.

ADVERTISEMENT

Prin această mutare, Sanchez îl lasă și pe Sumar – vicepremierul și ministrul noului partid politic al muncitorilor – fără timp pentru a se consolida politic. Acest partid, compus din mai mult de o duzină de grupuri de stânga, a fost lansat în urmă cu doar câteva luni. Apariția sa a schimbat drastic peisajul politic spaniol, putând lua voturi de la socialiști.

“Avansul electoral este strategic, Sanchez lasă mai puțin timp partidelor, în special celor precum Sumar, să își pregătească campania și nu are timp să caute un candidat alternativ în cadrul propriului partid”, spune profesorul, citat de Euronews.

ADVERTISEMENT

Opoziția conservatoare îi înlătură pe socialiști

La recentele alegeri, Partidul Popular a obținut peste șapte milioane de voturi, cu două milioane mai mult decât la ultimele alegeri, care au avut loc în 2019. Un rezultat care contrastează cu dezastrul socialist. Partidul lui Sanchez a trecut de la 6,6 milioane de voturi la alegerile precedente, la 6,2 milioane duminica trecută. De asemenea, conservatorii au smuls socialiștilor orașe importante, printre care Valencia și Sevilla, obținând o majoritate absolută pentru primarul din capitala Madrid.

La nivel regional, socialiștii au suferit pierderea unor teritorii considerate fiefuri. Regiunea Valencia -guvernată de ei din 2015-, Extremadura, Aragon, Insulele Baleare și La Rioja ar putea fi acum guvernate de Partidul Popular. Din cauza alianțelor care ar putea fi formate, nu este încă clar cine va conduce municipalitățile.

Întrebat despre dezastrul din tabăra socialiștilor, profesorul de politică Alonso indică deteriorarea “brandului” lor, care și-a pus amprenta asupra candidaților regionali și locali. “Alianțele electorale pe care Sanchez le-a încheiat au un cost ridicat, chiar și pentru electoratul care de obicei votează pentru Partidul Socialist”, spune expertul.

Sanchez a căutat sprijinul unor aliați controversați atunci când a fost numit prim-ministru. Printre aceștia se numără mai multe partide naționaliste regionale mai mici, printre care EH Bildu, cunoscut ca fiind aripa politică a grupului separatist armat basc ETA.

Ar putea fi compromis marele moment european al Spaniei?

De-a lungul celor cinci ani petrecuți la conducerea guvernului spaniol, Pedro Sanchez și-a construit reputația de a lua decizii îndrăznețe și ambițioase, bazate în general propriul instinct politic. Această conducere în forță i-a atras admirația adepților săi, care îl văd ca pe un campion de neclintit al cauzelor progresiste, și disprețul profund al adversarilor săi, care au creat termenul “Sanchismo” pentru a descrie modul său de guvernare asertiv și bazat pe personalitate.

Deși surprinzătoare la prima vedere, decizia lui Sanchez de a convoca alegeri generale anticipate după rezultatele slabe ale partidului său în sondajele locale și regionale de săptămâna trecută se înscrie perfect în modelul de politici sfidătoare care îi caracterizează de mult timp funcția de premier.

Prin aceasta, premierul le cere direct concetățenilor săi să aleagă între coaliția sa de stânga și un posibil executiv conservator susținut de extrema dreaptă, o dilemă binară care speră că va galvaniza electoratul. De data aceasta, însă, pariul său riscă să se extindă la Bruxelles, cu consecințe pentru toți cei 27 de membri ai Uniunii Europene.

Spania ar trebui să dețină președinția rotativă a Consiliului UE între iulie și decembrie. Alegerile parlamentare, care inițial erau prevăzute pentru sfârșitul lunii decembrie, au fost devansate pentru 23 iulie, la doar trei săptămâni după ce Spania ar trebui să preia președinția rotativă semestrială a Consiliului UE.

Deținerea președinției Consiliului UE conferă unei țări prerogativa de a stabili ordinea de zi, de a găzdui reuniuni ministeriale, de a conduce negocierile, de a redacta texte de compromis, de a programa voturile pe dosare-cheie și de a vorbi în numele tuturor statelor membre în fața Parlamentului European și a Comisiei Europene.

Președinția spaniolă a CE, o listă impresionantă de dosare de rezolvat

Aceste puteri sporite au reprezentat, în mod tradițional, o oportunitate profitabilă pentru țara respectivă de a-și dovedi dexteritatea diplomatică, de a influența dezbaterea politică și de a-și prezenta bogăția culturală și frumusețea naturală în fața restului blocului.

Un politician pro-european declarat, Sanchez a dorit să profite din plin de marea scenă europeană pentru a asigura o președinție productivă, care să facă înțelegeri și care să sporească profilul țării sale și, prin extensie, acreditările sale ca om de stat internațional.

Premierul spaniol și-a petrecut ultimele luni călătorind prin Europa și întâlnindu-se cu omologii săi pentru a pune bazele a ceea ce se anticipa – până în această zi de luni – a fi un mandat de șase luni foarte încărcat la conducerea Consiliului UE.

Așteptările mari nu provin doar din turneul de promovare al lui Sanchez, ci și din simpla realitate de pe teren: înainte de sfârșitul anului, instituțiile UE trebuie să încheie o serie de acte legislative importante care s-au acumulat pe lista de lucruri de făcut la Bruxelles.

Printre altele, o revizuire post criză a pieței energiei electrice, o primă încercare mondială de reglementare a inteligenței artificiale, o strategie ambițioasă de prevenire a exodului industriilor ecologice, un plan de 500 de milioane de euro pentru a crește producția de muniție pentru Ucraina, un program fără precedent de confiscare a activelor rusești înghețate și o reformă mult așteptată și greu de realizat a normelor fiscale ale UE.

Având în vedere greutatea și caracterul lor de mare anvergură, aceste dosare vor necesita un impuls puternic și consecvent pentru a avansa și pentru a ajunge la un consens între cele 27 de capitale, o sarcină dificilă care se află în primul rând pe umerii președinției rotative.

Alegerile anticipate ar putea arunca Spania într-un vid politic

Pentru Spania, convergența în timp util a tuturor acestor legi cruciale – în special în domeniul energiei și al politicii fiscale – a oferit o platformă neprețuită pentru a-și amplifica punctele de vedere interne și pentru a avea un rol de primă mână în conturarea acordurilor politice.

Dar apariția bruscă a unor alegeri anticipate chiar la începutul președinției amenință să îngreuneze grav spațiul de manevră al Spaniei în cadrul Consiliului și să dreneze resursele de la Bruxelles către Madrid, în timp ce o campanie dificilă se desfășoară în mijlocul sezonului estival.

În condițiile în care războiul Rusiei din Ucraina nu este nici pe departe la linia de sosire, UE nu își poate permite șase luni de atrofie legislativă, care ar mări și mai mult numărul de dosare legislative restante și ar împinge discuțiile obligatorii în josul agendei, scrie într-o analiză reporterul Euronews la Bruxelles, Jorge Liboreiro.

Ceea ce face lucrurile și mai urgente, următoarea președinție a Consiliului UE, deținută de Belgia în prima jumătate a anului 2024, va fi invariabil împiedicată de alegerile pentru Parlamentul European, care vor pune Bruxelles-ul în campanie electorală și vor reseta ceasul politicii.

Deși cu siguranță nu este prima dată când o președinție rotativă coincide cu alegerile generale – anul trecut, președintele Franței, Emmanuel Macron, și-a menținut mandatul țării sale în timp ce se lupta pentru realegere -, natura polarizată a politicii spaniole crește șansele unei președinții nereușite.

Precedentele alegeri generale, care au avut loc în aprilie 2019, au trebuit să fie repetate în noiembrie, după ce negocierile de coaliție conduse de partidul socialist al lui Sanchez s-au soldat cu un eșec. În acest an, atenția se îndreaptă spre dreapta, cu o alianță între Partidul Popular (PP), conservator, și partidul de extremă dreapta Vox ca principală alternativă.

Acest lucru înseamnă că, într-unul dintre cele mai probabile scenarii, președinția spaniolă ar putea începe sub un guvern socialist, ar putea trece prin agitația unei campanii în luna iulie, ar putea încetini în timpul vacanței din august și apoi și-ar putea relua activitatea sub conducerea unui nou executiv de dreapta cu priorități politice foarte diferite.

Alegeri anticipate în Spania, o problemă pentru Consiliul European

Un astfel de rollercoaster va fi “deosebit de problematic” pentru Consiliu într-un moment în care trebuie să se ajungă la acorduri cheie înainte de încheierea actualei legislaturi, spune Johannes Greubel, analist senior la European Policy Centre.

“Pentru UE și în special pentru Consiliu, aceste alegeri vin cu siguranță într-un moment mai mult decât nefericit, deoarece vor avea un impact fundamental asupra funcționării președinției spaniole, în special la nivel politic”, a declarat Greubel. “Odată cu iminentul vid de conducere politică în Spania și, prin urmare, la cârma Consiliului, multe negocieri privind aceste chestiuni politice sensibile riscă acum să eșueze din pură lipsă de timp.”

Pe măsură ce cresc îndoielile cu privire la capacitatea Spaniei de a proteja afacerile zilnice ale Consiliului UE de campania electorală crâncenă, deputații lui Sanchez au ieșit în față pentru a risipi temerile și pentru a risipi orice zvonuri că președinția ar putea fi victima unei anulări de ultim moment.

“Președinția va fi menținută ca atare, cu toate activitățile sale”, a declarat Luis Planas, ministrul spaniol al agriculturii și pescuitului, în cadrul unei vizite recente la Bruxelles. “Pe cei care, într-un fel, vor să vadă acest lucru într-o lumină negativă, îi asigurăm. Vom garanta toate responsabilitățile noastre instituționale și politice în calitate de președinție a Consiliului UE.”

ADVERTISEMENT