Alegeri 2024

The Guardian, analiză dură despre rezultatul neaşteptat al alegerilor din România: “Vă schimbaţi traiectoria!”

Parlamentare și prezidențiale cu rezultate incerte. The Guardian: Extrema dreaptă va beneficia cel mai mult de tulburențe
01.12.2024 | 15:56
The Guardian analiza dura despre rezultatul neasteptat al alegerilor din Romania Va schimbati traiectoria
Presa britanică subliniază șocul victoriei lui Călin Georgescu / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România votează, duminică, la alegerile parlamentare pe fondul afirmațiilor privind interferența Rusiei. Succesul în scrutinul prezidențial al populistului de extremă dreapta Călin Georgescu a declanșat proteste în întreaga țară.

Rezultate incerte, acuzații de fraudă electorală

Alegerile parlamentare din România sunt în curs de desfășurare, duminică, alegătorii nefiind încă siguri dacă rezultatul șocant al primului tur al scrutinului prezidențial de săptămâna trecută va rămâne valabil, pe fondul acuzațiilor continue de fraudă electorală și interferență străină, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Se preconizează că partidele de extremă-dreapta vor obține câștiguri semnificative la votul parlamentar de duminică, sondajele arătând că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), naționalistă, are un ușor avans față de Partidul Social Democrat (PSD), care face parte din coaliția de guvernare.

Alegerile au loc la o săptămână după ce Călin Georgescu, un independent de extremă dreapta, favorabil Moscovei, care fusese cotat anterior cu abia 5%, s-a clasat pe primul loc în primul tur al scrutinului prezidențial, un rezultat care a bulversat clasa politică și societatea românească românească.

ADVERTISEMENT

Succesul neașteptat al lui Călin Georgescu, după o campanie despre care a declarat că nu a beneficiat de nici o finanțare, dar s-a bazat în mare măsură pe videoclipuri virale TikTok, care ar fi fost stimulate de activități de tipul boților, a declanșat proteste nocturne și a trezit suspiciuni de ingerință externă în procesul electoral.

Cea mai înaltă instanță din țară (Curtea Constituțională) a ordonat renumărarea voturilor și urmează să își anunțe luni decizia cu privire la o cerere a unui candidat de anulare totală a votului din cauza unor acuzații de activitate electorală din partea candidatului clasat pe locul doi, Elena Lasconi.

ADVERTISEMENT

Votul, esențial pentru direcția viitoare a țării

În situația actuală, Georgescu ar trebui să se confrunte cu Lasconi într-un al doilea tur de scrutin pe 8 decembrie, însă, în funcție de decizia instanței, ambele tururi prezidențiale ar putea fi amânate până la sfârșitul acestei luni, ceea ce ar spori incertitudinea politică din țară.

Ambele scrutine sunt considerate esențiale pentru direcția viitoare a României, până acum un aliat de încredere al UE și al NATO, important din punct de vedere strategic pentru sprijinul occidental acordat Ucrainei, care a evitat în mare măsură naționalismul,  de la ieșirea din comunism, în 1989.

ADVERTISEMENT

„Oamenii care au votat cu seninătate pentru Georgescu nu realizează că vorbim în esență despre o schimbare totală de traiectorie”, a declarat politologul Cristian Pîrvulescu.

Partidele extremiste, avantajate

Pe fondul sentimentelor negative ale alegătorilor cu privire la costul vieții și a unei lungi moșteniri de corupție politică, analiștii au declarat că partidele de extremă-dreapta, cum ar fi AUR, au fost susceptibile de a beneficia cel mai mult de turbulențe, situația care a pătat și mai mult încrederea publică în instituțiile statului.

„Beneficiarii neți sunt Georgescu și tabăra anti-sistem, care primește acum muniție suplimentară: iată cum funcționează instituțiile statului, cât de discreționare sunt”, a declarat Sergiu Mișcoiu, de la Universitatea Babeș-Bolyai.

Alegătorii au făcut ecou acestei opinii. „Ceea ce se întâmplă acum nu pare foarte democratic”, a declarat Gina Visan, o asistentă medicală în vârstă de 40 de ani, pentru Agenția France Presse. „Ar trebui să ne respecte votul. Suntem dezamăgiți, dar suntem obișnuiți cu acest tip de comportament”.

Sondajele de la sfârșitul săptămânii trecute au plasat AUR la aproximativ 22%, cu PSD-ul premierului demisionar, Marcel Ciolacu, la aproximativ 21% – în scădere accentuată de la scrutinul prezidențial – și cu USR-ul lui Lasconi, de centru-dreapta și pro-UE, Uniunea Salvați România (USR), la 17%.

Viraj spre dreapta anti-sistem

Mulți observatori cred că peisajul politic al țării este pe cale să se schimbe brusc spre dreapta anti-sistem. România are cea mai mare proporție de persoane expuse riscului de sărăcie din UE, cea mai mare rată a inflației din blocul comunitar și cel mai mare deficit bugetar.

„Impactul surprizei alegerilor prezidențiale va fi semnificativ – ne vom trezi într-o nouă realitate politică”, a declarat analistul politic Cristian Andrei. „Votanții lui Georgescu vor vorbi din nou și vor remodela modul în care privim spectrul politic al României.”

Președintele Klaus Iohannis, aflat la final de mandat, a declarat că votul de duminică va determina viitorul României,  dacă „va rămâne o țară a libertății și deschiderii, sau se va prăbuși într-o izolare toxică și într-un trecut întunecat”.

PSD, de centru-stânga și PNL, de centru-dreapta, au dominat politica României în ultimele trei decenii, însă majoritatea observatorilor prevăd un peisaj mult mai fragmentat, ceea ce face tot mai dificilă formarea unei coaliții.

Atât Partidul Oamenilor Tineri (POT), fondat în 2023, care și-a adunat sprijinul în spatele lui Georgescu, cât și partidul de extremă dreapta SOS România, condus de Diana Sosoacă, ar putea atinge pragul de 5% pentru a intra în parlament.

Georgescu, „tratat preferențial pe TikTok”

Biroul prezidențial al României a declarat săptămâna trecută că oficialii au detectat eforturi online de influențare a votului în cadrul scrutinului prezidențial în turul întâi, adăugând că un candidat – fără a-l menționa – a beneficiat de „expunere masivă datorită unui tratament preferențial” din partea platformei de socializare TikTok.

TikTok a respins acuzațiile, afirmând că aplică orientări împotriva dezinformării electorale. Joi, un purtător de cuvânt a declarat că este „categoric fals” să se sugereze că contul lui Georgescu a fost tratat diferit de cele ale altor candidați.

Călin Georgescu a cerut încetarea războiului din Ucraina, a negat existența Covid-19, a descris personaje române din perioada celui de-al Doilea Război Mondial de orientare fascistă drept „eroi naționali” și a susținut că în domeniul afacerilor externe România ar beneficia de „înțelepciunea rusă”.

Românii votează duminică pentru a alege noi reprezentanți atât în Senat, care are 133 de locuri, cât și în Parlament, care are 323. Secțiile de votare s-au deschis duminică la ora 7.00 și se vor închide la ora locală 21.00, urmând ca sondajele la ieșirea de la urne să fie efectuate imediat după aceea.

 

ADVERTISEMENT