ADVERTISEMENT
News

Parlamentari înglodaţi în datorii în urma sutelor de procese cu revoluţionarii. Cine plătește paguba

Autor: Adrian Ilie | 02.04.2021 | 14:48
Parlamentari înglodaţi în datorii în urma sutelor de procese cu revoluţionarii. Cine plătește paguba
Deputatul Adrian Solomon (PSD), președintele Comisiei pentru revoluționarii din 1989/ Foto: Inquam Photos - George Călin

Comisia parlamentară a revoluționarilor din decembrie 1989 are circa 480 de procese în care a fost dată în judecată de către revoluționarii cărora nu li s-au preschimbat certificatele întrucât nu au existat probe clare privind rolul în timpul Revoluției din 1989.

ADVERTISEMENT

Cele 480 de procese sunt cele aflate pe rolul instanțelor în momentul de față, altele fiind deja soluționate, iar comisia trebuind, în unele cazuri, să plătească despăgubiri celor au acționat-o în judecată.

Sumele vor fi achitate din bugetul Camerei Deputaților, însă abia acum a fost găsită calea prin care banii contribuabililor să nu mai fie folosiți pentru a-i plăti pe cei care au devenit revoluționari prin sentință judecătorească.

Certificate de revoluționar impuse de instanță

La Parlament, nici măcar nu se știe  cuantumul total al sumelor de plată, ele fiind achitate pe măsură ce instanțele se pronunță. În această situație s-a ajuns din cauza unei legislații proaste prin care în acordarea noilor certificate de revoluționar a fost implicată și Comisia parlamentară a revoluționarilor din decembrie 1989. Astfel, Secretariatul de Stat pentru problemele revoluționarilor propune acordarea certificatelor, iar comisia parlamentară trebuie  să dea un aviz pentru fiecare caz în parte, urmând ca președintele României să emite apoi decretele prin care procesul este finalizat.

ADVERTISEMENT

Astfel, comisia a ajuns un fel de ghișeu la care cei care au solicitat certificatele trebuie să primească un aviz. „A fost ideea fixă a lui Sergiu Nicolaescu – Dumnezeu să-l ierte! – să țină la comisie chestia asta”, a declarat pentru FANATIK.ro, Varujan Pambuccian, liderul de grup la deputaților minorităților naționale. Astfel, în cazurile în care membrii comisiei au constatat că nu sunt probe asupra rolului unei persoane în revoluție, avizul nu a fost dat, iar această situație a dus la o avalanșă de procese în ultimii  ani.

Cred 99% dintre persoanele cărora li s-a refuzat certificatul au dat în judecată și comisia, dar și membrii acesteia în parte. Unii dintre ei au câștigat, cred că au fost șase situații în care instanța a obligat comisia să acorde certificatele. Au fost și cheltuieli de judecată care trebuiau plătite”, precizează Adrian Moldovan, fost consilier al președintelui comisiei din legislatura trecută, deputatul George Sefer.

Numai că nu  există buget propriu al comisiei parlamentare astfel că plățile despăgubirilor și ale cheltuielilor de judecată nu  s-au putut face pentru că nu exista un mecanism legal. Astfel au apărut  penalitățile pentru nepunerea în  aplicare a deciziilor judecătorești. „Nu știu exact sumele, dar nu sunt mici”, a adăugat Moldovan.

ADVERTISEMENT

Bani plătiți din bugetele Camerelor

În februarie, Parlamentul a adoptat o hotărâre prin care s-a decis ca sumele rezultate în urma litigiilor să se suporte din bugetul fiecărei Camerei, proporțional cu numărul membrilor comisiei parlamentare. Decizia a rezolvat doar jumătate de problemă, adică prin alocarea fondurilor necesare plăților nu s-au mai adăugat noi penalități de întârziere.

În schimb, rămâne deocamdată nerezolvată problema litigiilor aflate pe rol sau a eventualelor litigii viitoare. Soluția a venit printr-un proiect de lege recent depus la Parlament de către liderii de grup ai coaliției guvernamentale, prin care comisiei îi este retras cu totul rolul de avizare în procesul de acordare a certificatelor din simplul motiv că acesta era neconstituțional. „Nu poate o parte a puterii legislative să dea decizii conforme pe care puterea executivă să le pună în aplicare. Acum noi am separat apele”, a declarat Pambuccian, unul dintre inițiatori.

ADVERTISEMENT

Funcţia de organizare a executării legii şi de executare în concret a acesteia revine Guvernului, conform art.108 din Constituţie. Pe cale de consecinţă once competenţă stabilită în sarcina Parlamentului de organizare a executării legii, de natură administrativă, încalcă dispoziţii constituţionale”, se arată și în expunerea de motive a proiectului.

Dacă proiectul va fi adoptat, propunerile Secretariatului de Stat vor fi trimise direct la președintele României,  Comisia parlamentară a revoluţionarilor din decembrie 1989 rămânând doar cu atribuţii de avizare a proiectelor de lege şi a propunerilor legislative referitoare la modificarea şi completarea Legii nr. 341/2004, a  recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989. De asemenea, Secretariatul va deveni parte procesuală în apel la dosarele care se află acum la instanțele de fond, în locul comisiei.

ADVERTISEMENT

Noul președinte al Comisiei, deputatul PSD Adrian Solomon susține proiectul de lege despre care spune că rezolvă o problemă majoră. „Acum avem pe rol 480 de procese, iar sumele cerute sunt destul de consistente”, a declarat Solomon pentru FANATIK.ro. El s-a arătat nemulțumit și de deciziile anterioare ale instanțelor, despre care crede că nu sunt justificate. „Comisia nu are personalitate juridică și este insolvabilă pentru că nu are buget propriu. Cred că unii judecători nu au studiat suficient dreptul constituțional”, a adăugat Solomon.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT