News

Parlamentari pentru o lună. Cine sunt înlocuitorii celor care au câştigat la alegerile locale

20.10.2020 | 15:43
Parlamentari pentru o luna Cine sunt inlocuitorii celor care au castigat la alegerile locale
ADVERTISEMENT

Zece deputați și senatori au câștigat funcții în administrația locală, primar sau președinte de consiliu județean, la alegerile locale din 27 septembrie, astfel că trebuie să-și dea demisia din Parlament. Înlocuitorii lor vor avea mandate de mai puțin de două luni, deoarece alegerile parlamentare au loc la 6 decembrie.

Legea prevede că, după demisia din Parlament a celor care au devenit aleși locali, în  locul lor trebuie desemnați următorii de pe lista cu care partidul lor a candidat a alegerile parlamentare din 2016. Partidele parlamentare s-ar putea să aibă dificultăți să găsească înlocuitori dispuși să renunțe la slujbele lor pentru o lună și câteva zile.

ADVERTISEMENT

Rămâne la latitudinea fiecărui grup parlamentar dacă se mai deranjează să mai desemneze înlocuitori care vor veni la Palatul Parlamentului  să facă poze pentru legitimație, să primească insigna, să caște puțin gura și apoi să fie trimiși acasă înainte să învețe să se descurce pe holurile întortocheate ale clădirii.

10 parlamentari în minus

În total, șapte deputați și trei senatori au obținut funcții alese în administrația locală la alegerile de luna trecută. Astfel, din Camera Deputaților vor pleca Costel Alexe (PNL) – președinte al CJ Iași, Nicușor Dan (independent) – primar la București, Korodi Attila (UDMR) – primar la Miercurea-Ciuc, Lucian Stanciu-Viziteu (USR) – primar la Bacău, Corneliu Ștefan (PSD) – președinte al CJ Dâmbovița, Olguța Vasilescu (PSD) – primar la Craiova și Nicolae Velcea (PSD) – primar la Ștefănești, jud. Argeș.

ADVERTISEMENT

Înlocuitorii lor ar fi, în aceeași ordine, Iulian-Alexandru Muraru (PNL), Alexandru Ciurea (USR), Salamon Zoltan (UDMR), Liliana Boholțeanu (USR),  Oana-Silvia Vlăducă (PSD), Ovidiu-Aurelian Flori (PSD) și Daniel-Sorin Stancu (PSD).

Potrivit legii, deputații au la dispoziție 15 zile de la momentul confirmării alegerii ca primari sau consilier județean să demisioneze din Parlament. Până acum au demisionat Lia Olguța Vasilescu, Corneliu Ștefan și Nicușor Dan. În cazul ultimilor doi, vacantarea funcțiilor se face de către plenul Camerei chiar în cursul acestei zile.

ADVERTISEMENT

Întrucât Nicușor Dan a fost ales pe listele USR în 2016, această formațiune a înaintat deja Biroului Permanent propunerea de înlocuire, anume avocatul Alexandru Ciurea. De asemenea, înlocuitorul ministrului Mediului Costel Alexe, Iulian-Alexandru Muraru, a fost nominalizat de organizația Iași pentru un loc considerat eligibil la alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Un fost ministru, printre potențialii înlocuitori

La Senat, urmează să fie vacantate locurile deținute încă de Vergil Chițac (PNL) – primar la Constanța, Allen Coliban (USR) – primar la Brașov și Doina Fedorovici – președinte al CJ Botoșani, aceștia urmând să fie înlocuiți, teoretic, de către Lucia Varga (PNL), Ovidiu-Romulus Paraschivescu (USR) și Petru-Albert Tanasă (PSD).

ADVERTISEMENT

Dintre aceștia trei Lucia Varga este mai cunoscută, ea fiind deputat de Bihor în perioada 2008-2016 și ministru delegat al Apelor și Pădurilor în perioada decembrie 2012-martie 2014. În 2011-2016, ea a fost președintele Organizației de Femei a PNL, funcție din care a demisionat în semn de protest față de faptul că organizația din Bihor nu a mai pus-o pe listele pentru alegerile din 2016.

ADVERTISEMENT

Până la urmă a fost primită pe listele organizației de Constanța, dar nu a obținut mandatul de senator pe care și-l dorea, astfel că a trebuit să se mulțumească cu un post de consilier pe probleme de mediu al președintelui CJ Ilfov, Marian Petrache. Numai că liberalii nu-i pot da acum  mandatul pe care nu l-a obținut în 2016 deoarece, cu numai trei zile în urmă, Varga a demisionat din partid și s-a înscris în PMP, partid pe listele căruia va candida la scrutinul din 6 decembrie, potrivit bihon.ro. Astfel că liberalii vor trebui să se orienteze către următoarea pe listă după Varga, anume Sorina Tușa.

Parlamentarii demisionari pierd pensia specială

Asta în cazul în care partidele vor decide să desemneze înlocuitori pentru demisionari. Deocamdată, doar USR a arătat că va propune alte persoane pentru mandatele vacante. Teoretic, timp este suficient pentru ca procedura să fie încheiată. „Sigur că da, azi intră direct în plen proiectele de hotărâre de vacantare pentru câțiva deputați, iar grupurile parlamentare îi vor propune pe următorii pe listă, iar după o săptămână am putea avea noi deputați. Cei de la USR au trimis deja propunerea de înlocuitor pentru Nicușor Dan”, a declarat, pentru FANATIK, Seres Denes (UDMR), chestor al Camerei Deputaților. Întrebat dacă mai are rost desemnarea de înlocuitori în condițiile în care alegerile vor avea loc în decembrie, Seres a răspuns: „Rămâne la latitudinea fiecărui grup parlamentar.

De menționat este faptul că PSD mai pierde doi deputați nu din cauza alegerilor locale, ci pentru că a desemnat doi membri ai grupului parlamentar pentru funcția de consilier la Curtea de Conturi. Este vorba de Sorin Lazăr și Ion Călin, propunerile de vacantare urmând să fie aprobate de plen tot astăzi.

Toți cei care vor pleca din Parlament nu vor beneficia de pensia specială acordată pentru foștii senatori și deputați întrucât nu au un mandat întreg. De pensie specială vor avea parte însă cei care au deja cel puțin un mandat plin, precum Lia Olguța Vasilescu, Doina Fedorovici sau Korodi Attila, însă la stabilirea cuantumului acestei pensii nu se va lua în calcul mandatul 2016-2020.

Europarlamentar la doi ani după ce a fost bătut de jandarmi

Un caz aparte este cel al lui Vlad Gheorghe, cel care o va înlocui pe Clotilde Armand la Parlamentul European. Armand pleacă de la Bruxelles după un an de la alegerea ei pentru a prelua Primăria Sectorului 1, astfel că Gheorghe va avea aproape patru ani de mandat ca europarlamentar. De profesie jurist, Gheorghe este actualmente consilier parlamentar la grupul deputaților USR.

Potrivit G4Media, el a fost una dintre victimele reprimării de către Jandarmerie a mitingului din 10 august 2018. La acea vreme, una dintre probele violențelor la care s-au dedat bătăușii în uniformă a fost filmarea în care Gheorghe a fost lovit de un jandarm, deși era cu mâinile ridicate. Jandarmul a continuat să-l lovească chiar și după ce a căzut la pământ.