Hotnews

Parlamentarii, cuprinşi de „febra” PENSIILOR SPECIALE! Pe cine vor să mai „FERICEASCĂ”

Linistiti pentru ca si-au asigurat o batranete fara griji, dupa ce si-au votat pensii speciale, parlamentarii anunta masuri similare si pentru profesori....
24.12.2015 | 08:25
Parlamentarii, cuprinşi de „febra” PENSIILOR SPECIALE! Pe cine vor să mai „FERICEASCĂ”
ADVERTISEMENT

Linistiti pentru ca si-au asigurat o batranete fara griji, dupa ce si-au votat pensii speciale, parlamentarii anunta masuri similare si pentru profesori.

15 senatori si deputati au depus o propunere legislativa care prevede pensii speciale pentru cadrele didactice. Dascalii ar trebui sa primeasca, potrivit initiatorilor, 80 la suta din media salariilor din ultimul an inainte de pensionare.

ADVERTISEMENT

Idee introducerii pensiei speciale pentru profesori, pe langa cea de limita de varsta, i-a venit senatorului Catalin Croitoru, fost lider sindical in invatamant: “Pensia sa fie 80% din venitul mediu pe ultimele 12 luni. Este o reparatie absolut necesara pentru un corp profesional de elita, care este nu slab platit, ci in batjocura platit o viata intreaga. N-as face o legatura directa cu pensiile pentru senatori si deputati. Ma rog, asta e o alta discutie, dar putem vorbi despre pensiile din justitie, cele din armata si alte domenii, unde exista un mod diferit de calcul al pensiilor”.

Daca va fi votata in Parlament si promulgata de presedinte, legea va aduce bani in plus educatorilor, invatatorilor si profesorilor din invatamantul preuniversitar. Spre exemplu, la un salariu inainte de pensionare de 2.000 de lei, un dascal va incasa pensia pentru limita de varsta – in jur de 1.400 de lei -, dar si pe cea speciala, de 1.600 de lei. Asta ar insemna ca va primi mai mult ca pensionar, dacat ca profesor.

ADVERTISEMENT

“Recent, am vazut ca si parlamentarii au gasit solutia sa isi dea pensii speciale, pentru alesii locali de asemenea. Sunt oameni in statul roman care si-au triplat salariile chiar in acest an, ceea ce nu este corect. Au furat startul. Era corect sa se dea acea LEGE a salarizarii si sa se aseze lucrurile normal”, spune Simion Hancescu, presedintele FSLI.

Convinsi ca sunt sanse mici ca profesorii sa primeasca pensii speciale, liderii sindicali ar vrea, mai degraba, salarii marite. Astfel un debutant ar trebui sa castige in jur de 2.000 de lei, iar un profesor in prag de pensionare – 4.000 de lei. In prezent, un cadru didactic incepator are 1.500 de lei pe luna, iar la finalul carierei si cu gradul unu ajunge la 2.700 – 2.800 de lei.

Legea pensiilor speciale pentru profesori va intra in dezbaterea Camerei Deputatilor anul viitor.

ADVERTISEMENT

Sursa: stirilerprotv.ro

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri