News

Parlamentarii, atinși din nou de febra pomenilor în an electoral. Vor să crească pensii, salarii și să dea zile libere

19.02.2020 | 19:03
Parlamentarii atinsi din nou de febra pomenilor in an electoral Vor sa creasca pensii salarii si sa dea zile libere
Parlamentarii se pregătesc să arunce cu bani
ADVERTISEMENT

Ca în fiecare an cu alegeri parlamentare, Parlamentul începe să fie inundat de proiecte de lege populiste care prevăd diverse majorări de diverse beneficii sociale, ieșiri anticipate la pensie și zile libere în plus pentru diverse categorii. Cumva surprinzător, UDMR domină ca număr al propunerilor populiste, însă PSD promovează proiecte mai puține, dar cu impact bugetar de proporții.

Mașini pe banii statului

UDMR a depus mai multe proiecte de lege concomitent, toate pe 23 decembrie 2019, care au în general aceeași tematică, anume sprijinirea familiilor. Proiectele sunt semnate de toți parlamentarii UDMR și se află încă în etapa dezbaterii publicie. Unul dintre ele instituie, de la 1 iulie 2020,  programul ”Un autoturism pentru fiecare familie”, prin care persoanele cu cel puțin trei copii urmează să primească o sumă de maxim 35.000 de lei pentru achiziția de mașini de tip monovolum, cu minim 7 locuri. Potrivit estimărilor inițiatorilor, suma ar reprezenta 25-30% din prețul de achiziție al acestui tip de mașini.

ADVERTISEMENT

Considerăm că lipsa unei oferte de finanțare adecvate familiilor numeroase în ceea ce privește sectorul auto afectează nivelul de trai al populației (…) Când apar copiii, contează foarte mult alegerea unei mașini care asigură atât confortul cât și siguranța pentru întreaga familie. În funcție de nevoi și scopul utilizării, mașina poate fi cel mai bun partener, mai ales dacă familia este mai numeroasă și este nevoie de o mașină care poate oferi un spațiu generos și un confort sporit”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Un alt proiect prevede introducerea a două noi tipuri de tichete valorice care pot fi acordate angajaților, pe lângă tichetele de creșă, de masă, culturale sau voucherele de vacanță. Astfel, UDMR vrea să legifereze tichetele-trusou care ar urma să se acorde odată cu eliberarea certificatului de naștere al copilului, valoarea maximă admisă fiind de 1.500 de lei, sumă cu care vor putea fi cumpărate produse necesare creșterii copilului în primele luni de viață. Un alt tip de tichet ar fi tichetul Junior pe care angajatorul îl poate acorda lunar, în valoare de 250 de lei, sau ocazional, când poate ajunge la 700 de lei. Aceste tichete pot fi utilizate pentru achiziționarea de produse manuale și rechizite școlare sau pentru taberele copiilor.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii UDMR nu se opresc aici. Un alt proiect modifică legea din 2014 prin care angajații au primit dreptul la o zi liberă pe an pentru a-și duce copiii la medic pentru diverse tipuri de investigații. UDMR suține acordarea a 5 zile libere, în funcție de numărul de copii și de starea de sănătate a acestora. O a patra inițiativă legislativă ar da dreptul bunicilor să beneficieze de concediu pentru creșterea nepoților, dacă părinții copiilor vor să se întoarcă repede în activitatea profesională. Concediul pentru bunici îi vizează doar pe cei aflați încă în câmpul muncii, iar condițiile sunt aceleași ca și pentru concediul de creștere a copilului acordat părinților. Nu în ultimul rând, UDMR vrea să extindă și posibilitatea acordării de ajutoare de înmormântare de către primării și pentru cei care nu beneficiază de venitul minim garantat, dacă sunt situații în care se justifică acest lucru.

PSD umblă la pensiile militare

PSD are două proiecte importante pentru care pune presiune asupra guvernului Orban. Primul este majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie. Măsura a fost adoptată în timpul guvernării social-democrate, dar va trebui pusă în practică de către guvernul PNL. Social-democrații au cerut în mod repetat garanții de la PNL că vor aplica măsura, în timp ce guvernanții, în frunte cu Ludovic Orban, susțin că nivelul majorării va depinde de modul în care merge economia în acest an. De bine, de rău banii pentru pensii sunt incluși în bugetul pe acest an. Mult mai spinoasă este situația în ce privește alocațiile pentru copii.

ADVERTISEMENT

Ordonanța de urgență prin care a fost amânată dublarea alocațiilor copiilor a fost respinsă de Senat, iar la Cameră o așteaptă aceeași soartă. În acest caz, Guvernul va fi obligat, pe de o parte, să aplice legea prin care au fost dublate alocațiile și, de cealaltă parte, să nu aibă mijloacele legale să facă plățile. Mai mult, există posibilitatea ca alocațiile să fie dublate retroactiv de la 1 ianuarie, dar numai pe hârtie.

Iar PSD mai are câteva surprize pentru guvernul PNL. Una cu impact bugetar relativ redus este majorarea cu 10% a salariilor din Ministerul Tineretului și Sportului și din federațiile sportive. Consecințe mult mai serioase ar avea un proiect inițiat de fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, potrivită cărui majorarea pensiilor militare ar urma să se facă în funcție de salariile/ soldele militarilor activi.

ADVERTISEMENT

Prin OUG 59/2017 toate categoriile de pensii speciale, inclusiv cele ale militarilor, se indexează în funcție de rata inflației. În condițiile în care salariile au crescut în sectorul bugetar, calcularea pensiilor militare în funcție de soldele militarilor activi ar presupune cheltuieli suplimentare masive din partea statului, mai ales că pensiile militare reprezintă o majoritate covârșitoare a pensiilor speciale. În avizul trimis de Consiliul Legislativ este semnalată această anomalie cu observația că modalitatea de calcul ar fi discriminatorie, culmea, față de ceilalți beneficiari de pensii speciale. ”Semnalăm că soluțiile legislative preconizate de prezenta propunere sunt susceptibile de a institui un tratament diferit pentru personalul care beneficiază de pensie militară de stat față de celelalte categorii de personal prevăzute în Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.59/2017, beneficiare de pensie de serviciu”, se arată în avizul Consiliului. Proiectul urmează să primească raportul Comisiei de apărare a Senatului, dar în acest caz, Camera Deputaților este forul decizional.

Statutul șoferilor

Nici USR nu este imun la febra populismului. Un grup de parlamentari ai Uniunii s-au gândit să elaboreze un proiect de Statut al personalului din Transportul Public Regulat Urban și Metropolitan. Printre prevederi se spune că angajații vor beneficia, în caz de concedieri colective, de 5 salarii medii brute ca plăți compensatorii. De asemenea, li se vor deconta cheltuielile din concediul de odihnă, de minim 24 de zile lucrătoare pe an, până la nivelul a 3 salarii minime brute. De asemenea, este prevăzută și posibilitatea pensionării anticipate, fără penalizare la cuantumul pensiei, adică încă o povară pe bugetul asigurărilor sociale de stat.

 

 

ADVERTISEMENT