News

Parlamentarii au intrat în vacanță. Trei luni de concediu pe an și zile lucrătoare „cu program scurt”

Parlamentarii tocmai au intrat în vacanța de vară care, în cazul lor, durează două luni. Zilele libere dintr-un an ale deputaților și senatorilor se apropie ca număr de cele lucrate.
02.07.2021 | 13:25
Parlamentarii au intrat in vacanta Trei luni de concediu pe an si zile lucratoare cu program scurt
Parlamentarii muncesc mai puțin de 200 de zile pe an
ADVERTISEMENT

De la 1 iulie, a început vacanța parlamentară care va dura nu mai puțin de două luni, până la 1 septembrie atunci când începe a doua sesiune ordinară a acestui an. În afara celor două luni de concediu din timpul verii, numărul zilelor libere de care beneficiază deputații și senatorii este atât de mare încât se spoate spune că postul de parlamentar este o muncă part-time.

Un calcul riguros arată că diferența dintre zilele lucrate și zilele libere este de numai câteva zeci în cazul parlamentarilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, nici programul din zilele lucrate nu este foarte încărcat, existând mai multe „zile scurte” în fiecare săptămână, zile cu program redus față de cel obișnuit.

Parlamentarii muncesc sub 200 de zile pe an

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie”, prevede articolul 66 al Constituției, la alineatul 1. Asta înseamnă că, pe lângă cele două luni de vacanță din timpul verii, o altă lună standard de concediu este luna ianuarie, în total cam 90 de zile pe an.

ADVERTISEMENT

Dintre cele 275 de zile care rămân, cam 72 de zile pe an sunt zile nelucrătoare, de sâmbătă și duminică. Teoretic, în cazul parlamentarilor, sâmbăta este zi lucrătoare, în programul oficial al celor două Camere fiind trecut „activitate în circumscripțiile electorale”. Însă șansele ca să fii primit în audiență de către un parlamentar într-o zi de sâmbătă sunt aproape nule.

Fără zilele de weekend, mai rămân cam 203 zile în care deputații și senatorii ar trebui să lucreze în folosul nației, însă din acestea trebuie să scăzute sărbătorile legale. În 2021, sunt șase sărbători care cad în zile lucrătoare: 30 aprilie – Vinerea Mare, 3 mai – a doua zi de Paște, 1 iunie – Ziua Copilului, 21 iunie – a doua zi de Rusalii, 30 noiembrie – Sfântul Andrei, 1 decembrie – Ziua Națională. Astfel, ajungem la mai puțin de 200 zile lucrate de parlamentari, cam 197 din cele 365 ale anului.

ADVERTISEMENT

Însă lucrurile nu se opresc aici. Ca și sâmbăta, și ziua de vineri este trecută ca dedicată activității în circumscripții. De menționat este că Birourile Permanente ale celor două Camere nu au niciun mecanism prin care să verifice activitatea în circumscripții. Mai degrabă partidele o pot face, întrucât au fost situații în care unele organizații județene de partid au refuzat să mai susțină parlamentari pentru un nou mandat invocând faptul că respectivii aleși nu prea au trecut prin circumscripții în perioada cât au fost în Legislativ. Să presupunem totuși că cele 36 de zile vineri din cele nouă luni de activitate legală sunt muncite.

Zile lucrate doar oficial

Nici zilele lucrătoare nu sunt foarte încărcate pentru un parlamentar. Cu excepția membrilor Biroului Permanent, programul de lucru pentru o zi de luni este de numai patru ore. Marți și miercuri se lucrează atât în plen, cât și în comisiile de specialitate. Joia este rezervată lucrărilor în comisii, însă rareori membrii acestora se întrunesc în ședință. De cele mai multe ori, fie ordinea de zi este epuizată de miercuri, fie este trecută ca activitate „studiu individual” al proiectelor de lege. Asta înseamnă că depinde de fiecare parlamentar dacă își mai aruncă un ochi pe proiectele de lege sau nu. Chiar dacă ședințele comisiilor ar avea loc, acesta s-ar rezuma la orele dimineții.

ADVERTISEMENT

Această flexibilitate a programului permite unui parlamentar care împinge lenea la extrem să poată munci într-o săptămână doar două zile și jumătate: după-amiaza zilei de luni și zilele de marți și miercuri.

Programul activităților din Parlament

Drept exemplificare prezentăm mai jos programul celor două Camere din săpămâna 7-13 iunie, săptămână în care nu au existat mari variații față de programul standard:

Camera Deputaților

Luni, 7 iunie
13.00 – Şedinţa Birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului
13.30 – Şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor
14.00 – 16.00 Activitate în cadrul grupurilor parlamentare
16.00 – 18.00 Ședința de plen a Camerei Deputaților

Marţi, 8 iunie
10.00 – 12.00 Activitate în comisiile parlamentare
12.00 – 14.00 Ședința de plen Camerei Deputaților
14.00 – 14.30 Pauză
14.30 Vot final
15.30 – 18.00 Activitate în comisiile parlamentare

Miercuri, 9 iunie
8.30 – 13.00 Ședința de plen a Camerei Deputaților (cu o pauză între 10.00 și 11.00)
13.00 – 18.00 Activitate în comisiile parlamentare

Joi, 10 iunie
8.30 – 13.00 Activitate în comisiile parlamentare

Vineri, 11 iunie – Sâmbătă, 12 iunie
Activităţi ale deputaţilor în circumscripţiile electorale

Senatul

luni, 7 iunie
13.00 – Şedinţa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului
13.30 – Ședința Biroului Permanent al Senatului
14.30 – Lucrări în grupurile parlamentare
16.00 – 18.00 Lucrări în plenul Senatului

marți, 8 iunie
9.00 – 16.00 Lucrări în comisiile permanente

miercuri, 9 iunie
9.00 – 10.00 Întrebări și interpelări
10.00 – 11.00 Declarații politice
11.00 Ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților
12.00 Lucrări în plenul Senatului urmate de activitate în comisiile permamente

joi, 10 iunie
9.00 – 16.00 Lucrări în comisiile parlamentare

vineri, 11 iunie și sâmbătă 12 iunie – Activităţi în circumscripţiile electorale

De precizat este că prezența la sesiunile de interpelări sau declarații politice care preced majoritatea ședințelor de plen nu este obligatorie.

Când parlamentarii stau peste program la muncă

Există și parlamentari care în mod cert lucrează mai mult decât colegii lor, cum ar fi membrii Birourilor Permanente sau membrii unor comisii care au o agendă mai încărcat, cum ar fi comisiile juridice care trebuie să avizeze majoritatea proiectelor de lege care trec prin Parlament și să facă raportul către plen pentru o altă parte.

Comisiile de buget-finanțe sunt suprasolicitate în perioda în care ajunge bugetul anual în Parlament. În această perioadă, aceste comisii lucrează și în weekend până seara târziu. Chiar și în plen, au fost situații când dezbaterea amendamentelor la bugetul de stat s-a întins și până după miezul nopții. De obicei, acesta este ultimul mare efort depus de parlamentari la finele unui an, asta în cazul în care bugetul nu este adoptat la începutul anului următor. După aprobarea bugetului de stat, până în Crăciun, parlamentarii intră în vacanța de sărbători, deși luna decembrie este considerată lucrătoare până la final. Până acum nu s-a întâmplat niciodată ca parlamentarii să vină la muncă între Crăciun și Anul Nou.

ADVERTISEMENT