News

Parlamentarii au rămas fără diurne. Câţi bani a economisit statul pentru munca de acasă a aleşilor

07.05.2020 | 11:58
Parlamentarii au ramas fara diurne Cati bani a economisit statul pentru munca de acasa a alesilor
ADVERTISEMENT

Unul dintre foarte puținele avantaje ale epidemiei de coronavirus este că o parte dintre instituțiile statului au cheltuit mai puțin în perioada stării de urgență. Dincolo de vorbăria politicienilor legate de ”oportunitățile” pe care pare-se că le-ar oferi pandemia, un avantaj cuantificabil matematic este modul în care au scăzut cheltuielile Camerei Deputaților în numai două săptămâni de lucru de la distanță.

Deputații au făcut economii de circa 800.000 de lei

Camera Deputaților a făcut economii de circa 800.000 de lei în primele două săptămâni de la declararea stării de urgență, economiile având legătură directă cu faptul că parlamentarii au fost trimiși acasă să lucreze de la distanță, prin intermediul mijloacelor online.

ADVERTISEMENT

Secretariatul Camerei a publicat sumele cheltuite cu fiecare deputat pentru luna martie. Dacă în primele două săptămâni ale acesteia s-a lucrat normal, în următoarele două, după instaurarea stării de urgență, au trebuit să lucreze din circumscripții.

Din acest motiv, deputații au rămas fără diurnă pentru a doua parte a lunii deoarece acordarea acesteia nu se mai justifica în condițiile în care ei nu mai trebuie să meargă la București. Față de luna februarie, în luna martie cheltuielile cu diurna pentru deplasare la Parlament s-au înjumătățit, de la 982.942 de lei la 489.129 de lei. Diurna pentru deplasare în cricumscripție, care se acordă parlamentarilor aleși în diaspora nu s-a mai acordat cu totul, făcându-se altfel o economie de încă 53.766 de lei.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii au rămas fără diurne

Potrivit legii, deputații și senatorii prezenți la lucrările Parlamentului, care nu au domiciliul în București sau în județul Ilfov, primesc o diurnă de deplasare, pe zi, de 2% din indemnizația lunară brută prevăzută pentru deputat sau senator.

Au scăzut și deconturile făcute de Camera Deputaților pentru cheltuielile de transport, pe baza documentelor justificative ale deputaților, la 655.537 de lei, față de 928.596 de lei în februarie.

ADVERTISEMENT

În schimb, au rămas aproape la fel cheltuielile de cazare ale deputaților, 1.260.400 lei, față de 1.293.896 de lei în luna februarie. La acest capitol, nu s-au realizat economii pentru că Parlamentul încheie contracte cu hotelurile pe perioade mai lungi, astfel că hotelierii au primit banii fără să facă vreo cheltuială pentru cazarea deputaților și senatorilor.

Pe lângă aceste cheltuieli care sunt făcute publice lunar de către secretariatul Camerei, mai există și alte sume economisite care acum sunt mai greu de cuantificat, cum ar fi factura la energie electrică și alte utilități, în condițiile în care ședințele comisiilor permanente au avut loc online. Și o parte din sporurile angajaților de la Palatul Parlamentului  au fost reduse, cum ar fi sporul de antenă, ce se acordă celor care lucrează în clădiri pe care sunt amplasate antene puternice. Acesta se calculează pentru fiecare zi petrecută în acest mediu. Cum nu a fost nevoie de prezența fizică a angajaților în fiecare zi de lucru, o parte din sporul de antenă nu s-a mai acordat.

ADVERTISEMENT