News

Parlamentarii care înjură în instituție ar putea fi penalizați financiar, potrivit unui proiect legislativ

29.03.2021 | 17:39
Parlamentarii care injura in institutie ar putea fi penalizati financiar potrivit unui proiect legislativ
ADVERTISEMENT

Alianța USR-PLUS dorește modificarea Statutului deputaților şi al senatorilor, astfel încât parlamentarii care adresează injurii altor colegi să fie penalizați financiar.

Trimișii poporului în Legislativ ar urma să fie sancționați cu reducerea indemnizației până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară, pentru o perioadă de cel mult trei luni.

ADVERTISEMENT

Inițiativa celor de la USR-PLUS vine după ce săptămâna trecută pe holurile parlamentului mai mulți aleși ai partidului au fost jigniți de Dan Tănasă de la formațiunea AUR.

Parlamentarii care înjură în instituție ar putea fi penalizați financiar

​​USR-PLUS anunță că depune un proiect de lege prin care parlamentarilor care au comportament injurios să li se taie din indemnizație până la trei luni.

ADVERTISEMENT

Demersul alianței aflate la guvernare alături de PNL și UDMR vine după ce săptămâna trecută pe holurile parlamentului mai mulți aleși au avut o dispută verbală dură cu un rival politic de la AUR.

”Am văzut zilele trecute cum acționează extremiștii în Parlament. Am văzut înjurături și jigniri care nu își au locul niciunde, cu atât mai puțin în clădirea Parlamentului. Știu că acești indivizi nu se vor opri aici și, de aceea, este nevoie de noi sancțiuni.

ADVERTISEMENT

Nu putem tolera comportamentul de maidan afișat zilele trecute. Iar social-democrații, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ștefănescu și Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiștii din AUR.

Am văzut până acum o alianță strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR PLUS din Camera Deputaților, potrivit Hotnews.

ADVERTISEMENT

Potrivit regulamentului actual, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în ședințele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, poate fi sancționat cel mult cu avertisment scris.

Parlamentul, scena unui scandal uriaș între aleșii USR-PLUS și AUR

În urmă cu o săptămână, un scandal imens s-a declanșat pe holurile Parlamentului, după adoptarea proiectului care desființează SIIJ. Deputatul AUR, Dan Tănasă, şi un deputat USR-PLUS s-au jignit ca la ușa cortului și au fost la un pas de încăierare.

”Că ce mă, păduche? Cum adică vii tu spre mine să mă ameninţi? Bă, dispari de aici! Nu auzi ce spun. Îţi ordon să dispari din faţa mea. Nu mai strica aerul. Îţi ordon să faci paşi înainte!”, a afirmat Deputatul AUR, Dan Tănasă, în timpul conflictului.

ADVERTISEMENT