News

Parlamentarii, chemați joi să voteze prelungirea stării de urgență. Opoziția pune condiții pentru un vot favorabil

14.04.2020 | 16:22
Parlamentarii chemati joi sa voteze prelungirea starii de urgenta Opozitia pune conditii pentru un vot favorabil
ADVERTISEMENT

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca decretul de prelungire a stării de urgență să fie supus aprobării Parlamentului în cursul zilei de joi. Deja câteva partide parlamentare au pus condiții pentru un vot favorabil.

Vot fără sistemul STS. Eugen Teodorovici nu și-a primit tableta

Mâine, între orele 10 și 16 vor avea loc ședințele comisiilor reunite juridice, de apărare și de sănătate, acestea fiind comisiile care trebuie să facă raportul. Mai sunt și alte comisii convocate, comisii care trebuie să dea avize”, a declarat pentru FANATIK.ro George-Edward Dircă (USR), secretar al Senatului.

ADVERTISEMENT

Ședința plenului  reunit va avea loc joi, de la ora 12, iar parlamentarii vor participa la lucrări prin intermediul sistemului folosit deja pe site-ul Camerei Deputaților. Fiecare grup parlamentar va desemna un singur vorbitor care poate să fie prezent și în sala de plen.

Nu se va folosi însă sistemul de tablete creat de Serviciul de  Telecomunicații Speciale, implementat deja la Cameră, pentru că nu toți senatorii au primit tableta care trebuia să le fie adusă acasă de către un angajat al STS care să le facă și instructajul.

ADVERTISEMENT

Singurul la care tableta nu a ajuns este senatorul Eugen Teodorovici (PSD), fostul ministru al Finanțelor. ”Nu prea știm unde este domnul Teodorovici. Eu fac apelul nominal la Senat și  în ultima vreme a fost absent de fiecare dată”, a comentat George Dircă.

În consecință pentru votul de joi, votul secret nu va fi exercitat prin intermediul tabletelor securizate de STS, ci fiecare parlamentar va primi un user și o parolă pe care să le folosească pentru a vota.

ADVERTISEMENT

Prelungirea stării de urgență, condiționată de trei partide

Dacă decretul din martie al președintelui Iohannis prin care a fost instaurată starea de urgență a fost adoptat în unanimitate, prelungirea stării de urgență se anunță mai anevoioasă. Potrivit Constituției, decretele pentru instaurarea sau prelungirea stării de urgență emise de către șeful statului  trebuie  să fie supuse aprobării Parlamentului în termen de cinci zile de la emitere. Dacă Legislativul nu este de acord, decretele își încetează aplicarea.

Înainte ca președintele să anunțe oficial prelungirea stării de urgență, o parte dintre liderii partidelor parlamentare au anunțat o serie de condiții pentru un vot favorabil.

ADVERTISEMENT

Președintele  Marcel Ciolacu a solicitat ca președintele și Guvernul ca prelungirea stării de urgență să fie însoțită de un set de măsuri:

”-Transparentizarea informării, deciziilor și achizițiilor efectuate de Guvern pe perioada stării de urgență;
-Plan de acțiune pe termen scurt și mediu în domeniul sanitar pentru testarea populației, o condiție obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă și reluarea activităților economice;
-Măsurile economice și sociale, pentru cetățeni și mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă și limitarea efectelor crizei economice;
-Proiectele majore de investiții pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgență pentru a reporni economia;
– Măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgență în agricultură pentru limitarea efectelor secetei și asigurarea necesarului de hrană pentru populație”, a scris Ciolacu pe Facebook.

La rândul său, președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că nu va vota pentru prelungirea stării de urgență la nivelul întregii țări. Într-o postare pe Facebook, Tăriceanu susține că ordonanțele militare emise în perioada stării de urgență permit abuzuri împotriva populației, iar măsurile împotriva epidemiei pot fi gestionate și de o administrație civilă. Pe de altă parte, liderul ALDE lasă de înțeles că ar fi de acord cu prelungirea stării de urgență doar în anumite regiuni.

Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că, la adăpostul ei, aceste ordonanțe militare legalizează lipsa de transparență și deschid drum liber abuzurilor. Nu o să votez pentru prelungirea stării de urgență pentru că nu am văzut în motivarea autorităților pentru prelungirea stării în toată țara o analiză care să arate de ce este nevoie să o facă peste tot”, a argumentat liderul ALDE.

Și liderul Pro România, Victor Ponta, a condiționat prelungirea stării de urgență cerând Guvernului să dea curs unui set de nu mai puțin de 15 solicitări.

Biroul Executiv al Pro România a decis să propună parlamentarilor să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă numai în măsură în care Preşedintele şi Guvernul răspund pozitiv celor 15 solicitări, în caz contrar votul nostru va fi împotrivă”, a anunţat, luni, Victor Ponta.

Printre acestea este ca durata extinderii să fie de numai 15 zile, până la 1 mai. O alta este revocarea suspendării Legii transparenţei în instituțiile publice astfel încât  să fie posibilă din nou publicarea online în timp real a tuturor contractelor încheiate de autorităţile publice prin exceptare de la prevederile legale privind achiziţiile publice.

Teoretic, cele trei partide au voturile necesare pentru ca decretul prezidențial să fie respins de către Parlament.

ADVERTISEMENT