News

Parlamentarii le mai dau românilor două zile libere. Legea a primit votul deputaților și merge la promulgare. Update

Românii sunt pe cale să primească prin lege încă două zile libere, un proiect de lege în acest sens urmând să fie votat miercuri în Camera Deputaţilor.
15.02.2023 | 14:34
Parlamentarii le mai dau romanilor doua zile libere Legea a primit votul deputatilor si merge la promulgare Update
Românii ar urma să aibă 17 zile libere
ADVERTISEMENT
15-02-2023
12:34

Zilele de 6 ianuarie și 7 ianuarie vor fi sărbători legale

Parlamentul a stabilit oficial ca zilele de 6 ianuarie (Sărbătoarea Botezului Domnului) și 7 ianuarie (Soborul Sfântului Proroc loan Botezătorul) să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Proiectul a trecut ”tacit” de Senat și a fost adoptat de Camera Deputaților, astfel că va merge la promulgare. Potrivit datelor oficiale prezentate de ultimul recensământ din 2011, peste 16.3 milioane dintre români sunt ortodocși.

”Pentru creştinii ortodocşi Praznicul Botezului Domnului sărbătorit anual pe data de 6 ianuarie este sărbătorit şi de către credincioşii romano-catolici, grecocatolici şi penticostali, care, potrivit aceluiaşi recensământ, însumează 7,34% din populaţia României. Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Bobotează, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare; în tradiţia ortodoxă”, este menționat în expunerea de motive.

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, adică Boboteaza şi Sf. Ioan, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Raluca Turcan şi Adrian Solomon s-au certat pe zilele libere

Bugetarii au parte de 15 zile libere în 2023, iar de trei ori vor face punte între sărbători, astfel că vor avea parte de tot atâtea minivacanţe (una s-a consumat, în perioada 21-24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor), dar începând cu 2024 situaţia e pe cale să se îmbunătăţească chiar.

ADVERTISEMENT

Privilegiul de a avea mai multe zile libere stă la mâna deputaţilor, care vor vota miercuri în plen o iniţiativă legislativă a PNL, care a trecut deja de Senat. Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz. Dacă va fi adoptat, proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

La dezbaterile de marţi, din Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, parlamentarul PNL Raluca Turcan a afirmat că nu susţine această iniţiativă, menţionând că un angajator plăteşte în medie un salariat cu 327 lei pe zi, conform datelor din martie 2022.

ADVERTISEMENT

“Eu vorbesc de cât îl costă pe un angajator să plătească un salariu pentru un angajat pe o zi nelucrătoare. La stat plătesc oamenii, pentru că statul plăteşte din buzunarele cetăţenilor. Însă, în mediul privat, plăteşte angajatorul, scoate din buzunar pentru o zi liberă plăteşte el pentru angajat.

Acestea sunt costurile. Eu nu pot să susţin această iniţiativă legislativă şi nici o altă iniţiativă legislativă care prevede noi zile libere”, a declarat Raluca Turcan, care a fost ministrul al Muncii în perioada decembrie 2020-noiembrie 2021, în mandatul de premier al lui Florin Cîţu.

ADVERTISEMENT

Deputata liberală a fost contrazisă de social-democratul Adrian Solomon, preşedintele Comisiei, care i-a replicat: “Să vedem şi partea cealaltă a problemei, angajaţii români care, de regulă, nu prea au zile libere şi se întâmplă cum este anul acesta ca, din cele 13 zile, vreo şapte să fie sâmbătă sau duminică. Sau vreţi să scoatem şi sâmbetele şi duminicile din calendarul muncii?”.

Comisia a dat undă verde cu privire la acest proiect de lege, el fiind trimis în dezbaterea plenului cu doar două voturi “împotrivă”. Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat că Guvernul nu se opune la această iniţiativă legislativă, lăsând adoptarea ei la latitudinea Parlamentului.

ADVERTISEMENT

În prezent românii beneficiază de 15 zile libere legale: 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou); 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române); 22 aprilie (Vinerea Mare); 24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox); 1 mai (Ziua Muncii); 1 iunie (Ziua Copilului); 12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii); 15 august (Adormirea Maicii Domnului); 30 noiembrie (Sfântul Andrei); 1 decembrie (Ziua Naţională a României); 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun).

ADVERTISEMENT
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită:...
Cristiano Ronaldo va fi anchetat. Gestul făcut la meci a scandalizat Arabia Saudită: „Totul are o limită, indiferent cât de faimos ești”
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația...
E gata: ”cuplul anului” e istorie! A anunțat despărțirea și a descris relația într-un singur cuvânt
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după...
Când vine aderarea terestră la spațiul Schengen. “Este un pas important înainte, după 13 ani de așteptare”
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Electrica Furnizare, anunț nou către clienți. Elemente noi la codul de client
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean,...
Femeia bătută în Centrul Vechi ar fi o prostituată. Agresorul, un cetăţean moldovean, ar fi fost clientul ei
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu...
Scandalul amoros al secolului, în Țara Românească. Vodă care și-a trimis la ospiciu nevasta, pentru a trăi cu amanta
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea...
Informația pe care Putin o ține la secret din 2022. Ce nu vrea să se știe despre războiul din Ucraina
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Ce scrie pe crucea Mioarei Roman. Puțină lume știa acest lucru
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Programul Noua Casă 2024. Documente necesare și condiții de eligibilitate
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista...
Ce artist celebru din România pleacă la Asia Express cu IUBITUL LUI. Lista completă a concurenților
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Anunţul TAS cu privire la Simona Halep. Campioana noastră s-ar putea retrage
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6...
Student american, condamnat la 17 ani de închisoare pentru 3 violuri, după 6 ani de la fuga lui din România: și-a drogat victimele și le-a filmat. Inițial, a ajuns la Poliție ca victimă
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a...
Nouria Nouri, replică dură pentru Daniel Iordăchioaie, după ce s-a văitat că a crescut singur doi copii, după divorț: „Tatăl ? Știm cu toții cât se implică…”