News

Parlamentarii PSD vor flyere cu textul imnului ca să-l poată cânta. La început de sesiune, aleșii vor primi partituri cu „Deșteaptă-te române”-proiect

Un proiect de lege depus de parlamentari PSD prevede ca organizatorii evenimentelor la care se intonează imnul să distribuie participanților textul și partitura acestuia.
05.10.2022 | 16:43
Parlamentarii PSD vor flyere cu textul imnului ca sal poata canta La inceput de sesiune alesii vor primi partituri cu Desteaptate romaneproiect
Deputatul Eugen Neață, unul dintre inițiatorii proiectului de lege Colaj Fanatik/ Foto: Hepta/Fb/Neata Eugen
ADVERTISEMENT

Patru parlamentari PSD de Vâlcea – senatorul Bogdan Matei, deputații Daniela Oteșanu, Eugen Neață și Ștefan Ovidiu Popa – au inițiat un proiect de lege prin care va deveni obligatorie distribuirea textului imnului național de către organizatorii evenimentelor la care intonarea imnului este necesară. Proiectul beneficiază de semnături de susținere de la alți 29 de parlamentari PSD.

Fițuici cu textul imnului pentru cei care nu-l știu pe de rost

Dacă cei care vor să cânte imnul din toți rărunchii nu vor avea la dispoziție o hârtiuță cu primele patru strofe, organizatorii evenimentului riscă să fie amendați.

ADVERTISEMENT

În momentul de față, arborarea drapelului, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României este reglementată prin Legea 75/1994. Potrivit articolului 10 al actului normativ, imnul naţional al României se intonează:

a) la festivităţile şi ceremoniile oficiale naţionale, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor staţiilor “Radio România” şi “Televiziunea Română”, în interpretare vocală;
c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România;
f) la deschiderea fiecărei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale.

ADVERTISEMENT

Astfel, legea nu prevede obligativitatea intonării imnului în interpretare vocală decât pentru variantele difuzate de posturile publice de radio și televiziune însă, în viziunea inițiatorilor, reprezintă o problemă că participanții la aceste evenimente au dificultăți în a se alătura cu glasurile proprii la variantele instrumentale ale cântecului „Deșteaptă-te române”.

Având în vedere faptul că realitatea cotidiană a demonstrat că interpretarea vocală a imnului ridică anumite dificultăţi generate de necunoaşterea ori cunoaşterea incompletă, trunchiată sau aproximativă a textului imnului naţional de către participanţii la acele evenimente unde, în mod obligatoriu, se impune intonarea imnului, prezenta propunere legislativă urmăreşte facilitarea însuşirii versurilor imnului de către un număr cât mai mare de cetăţeni români, dându-se astfel eficienţă prevederilor constituţionale care îi conferă caracter de simbol naţional”, se spune în expunerea de motive a proiectului de lege.

ADVERTISEMENT

În consecință, organizatorii evenimentelor ar putea fi obligați pe viitor să compenseze, prin distribuirea textului scris, lacunele de memorie ale participanților, în caz contrar urmând să fie sancționați cu amendă între 2.500 și 5.000 de lei.

Afonii, încurajați să cânte imnul oricum

Iar măsura nu vizează doar textul, ci și partitura imnului care va fi și ea distribuită.

În cazurile prevăzute la literele a), c), e), f), imnul naţional al României se intonează potrivit textului şi partiturii prevăzute în anexa nr.3 la Legea nr.75/1994, tipărite ca anexe, după caz, bilete sau tichete de intrare ori la legitimaţii de acces sau invitaţii la respectivele evenimente, precum şi la începutul sesiunilor Parlamentului, ori redarea acestora prin proiectare pe ecrane instalate în acest scop”, prevede proiectul de lege al deputaților PSD.

ADVERTISEMENT

În cazul adoptării sale, pe viitor, la fiecare început de sesiune parlamentară, i-am putea vedea pe aleșii nației cu câte o partitură în față, cântând sau răcnind, în funcție de abilitățile vocale ale fiecăruia, imnul național. Pentru cei care se vor încăpățâna să cânte, deși sunt afoni sau vocea lor este groaznică, legea nu prevede niciun fel de sancțiune.

Intonarea vocală a imnului nu va fi obligatorie, dar inițiatorii vor ca punerea la dispoziție a textului și partiturii să stimuleze pe cât mai mulți oameni să cânte „Deșteaptă-te române” de fiecare dată când au ocazia. Potrivit unuia dintre inițiatori, Eugen Neață, ideea proiectului le-a fost dată parlamentarilor PSD din Vâlcea, de către fostul judecător al Curții Constituționale Acsinte Gaspar (2004-2013).

Modificarea legii în acest sens contribuie la instalarea în rândurile publicului a obișnuinței de a intona vocal Imnul național, indiferent de dimensiunile sau de importanța evenimentului organizat. Prin intonarea sa verbală, Imnul național capătă grandoarea cuvenită, îndeplinindu-și rolul mobilizator și reprezentativ în cadrul fiecărei expuneri publice (…) Scopul inițiativei legislative este să pună în valoare însemnele naționale prin expunerea lor la nivelul măreției la care se află întreaga istorie a poporului român”, a scris Neață, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT