News

Parlamentarii s-au sucit! Nu mai vor să renunțe la propriile pensii speciale

18.06.2020 | 14:37
Parlamentarii sau sucit Nu mai vor sa renunte la propriile pensii speciale
ADVERTISEMENT

Chiar dacă  USR continuă să insiste pentru desființarea pensiilor speciale, parlamentarii nu par dispuși să renunțe definitiv la ele, iar cea mai recentă decizie ne confirmă cu vârf și îndesat acest lucru.

Concret, conducerea celor două camere a eliminat de pe ordinea de zi a plenului reunit propunerea legislativă venită din partea deputaților și senatorilor formațiunii politice conduse de Dan Barna. Va fi supus, însă, votului proiectul care prevede impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

ADVERTISEMENT

În cazul în care va intra în vigoare, trebuie spus că parlamentarii vor avea parte de o impozitare de doar 10%, întrucât primesc pensii mai mici de 7.000 de lei, pragul prevăzut în respectivul act normativ. Aceștia încasează între 2.000 și 13.000 de lei în funcție de numărul de mandate. Aproape 800 de foști parlamentari beneficiază în momentul de față de pensii speciale.

Parlamentarii au eliminat de pe ordinea de zi proiectul care prevede renunțarea la propriile pensii speciale

După ce Camera Deputaților a decis impozitarea tuturor pensiilor speciale, parlamentarii ar fi trebuit să supună astăzi la vot proiectul care vizează desființarea tuturor celor aferente deputaților și senatorilor. Dincolo de această chestiune, pe ordinea de zi a ședinței plenului reunit se afla și proiectul pentru impozitarea pensiilor speciale, adoptat în cursul zilei de miercuri.

ADVERTISEMENT

Așa cum știți, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Președintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineață (n.r. joi dimineață) va face sedința, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituțională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România”, a explicat liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, pentru Digi 24.

Ministrul Apărării nu este de acord cu impozitarea pensiilor speciale ale militarilor

În altă ordine de idei, decizia impozitării tuturor pensiilor speciale, printre care și cele ale militarilor, l-a nemulțumit profund pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă. Într-un mesaj publicat recent pe rețelele de socializare, acesta atrage atenția că „nu putem schimba regulile fără să analizăm sistemul în sine”.

ADVERTISEMENT

De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale.

Spre deosebire de celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19.

ADVERTISEMENT

Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană – pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar.

Fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar.

Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor. După ce am prezentat aceste informații, conchid cu o întrebare: dacă trebuie să fim egali la pensionare nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?”, a scris Nicolae Ciucă pe contul său de Facebook.

ADVERTISEMENT