News

Parlamentarilor le place să se joace pe telefon sau să vadă filme deocheate. Cum i-am putea surprinde pe toți în fapt

Parlamentarii își ocupă timpul stând pe telefon în loc să fie atenți în timpul ședințelor, însă i-am putea depista cu ajutorul unui sistem inovator.
13.07.2021 | 13:42
Parlamentarilor le place sa se joace pe telefon sau sa vada filme deocheate Cum iam putea surprinde pe toti in fapt
Parlamentarilor le place să se joace pe telefon sau să vadă filme deocheate. Sursa foto: captură Digi24, libertatea.ro, stirisuceava.net, colaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Cu toții suntem preocupați de telefoanele mobile, chiar și în momente în care n-ar trebui neapărat să facem asta. Tentația e foarte mare și e ușor să te pierzi într-o sesiune de scroll pe Facebook sau pe Instagram. Câteva secunde se pot transforma rapid în câteva minute, timp în care poți fi realmente absorbit de ecranul smartphone-ului.

Aici apar problemele, deoarece în timpul petrecut pe telefon, mulți uită să mai fie atenți și la ce se întâmplă în jurul lor. Senatorii și deputații de toate culorile au fost surprinși în fapt, chiar dacă era vorba de ședințe parlamentare obișnuite sau de unele solemne.

ADVERTISEMENT

Dacă pe telefoane stau mulți, nu foarte des avem ocazia să vedem și ce se întâmplă pe ecranele acestora. Uneori, însă, apar și astfel de amănunte, așa că descoperim că unii dintre aleșii noștri își stimulează mintea cu jocuri puzzle sau chiar mai bine, cu filme deocheate. 

Parlamentari ”extraordinar de atenți auditiv” care pot îmbina utilul cu plăcutul

Spre finalul lui 2015, senatorul UDMR Pataki Csaba a fost filmat în timp ce se juca pe telefon. Sigur, cu toții am mai făcut asta timp de câteva minute, însă dl. Csaba a petrecut nu mai puțin de o oră jucându-se.

ADVERTISEMENT

Avea și motive întemeiate, afirmând că nu s-a plictisit, că ”era doar la ultimul punct, nu m-am jucat la telefon, adică știam părere colegului.” Mai mult, acesta afirma că poate să fie ”extraordinar de atent auditiv”, astfel că nu prea mai găsea rostul în a se uita la colegul care expune.

Senatorul Pataki Csaba, în timpul unei sesiuni prelungite de jocuri. Sursa foto: captură Digi24.
Senatorul Pataki Csaba, în timpul unei sesiuni prelungite de jocuri. Sursa foto: captură Digi24.

Jocul cu care dl. Csaba se delecta pare că era ”un fel de șah, chiar o relaxare, este un joc de logică.” Între timp și-a dat însă seama că, șah sau nu, jocurile în Parlament nu sunt cele mai potrivite. Și-a cerut scuze și a afirmat că nu se va repeta, menționând că ”cred că a fost prima dată de când sunt senator.”

ADVERTISEMENT

Filme deocheate sau mailuri glumețe?

Probabil cel mai deplasat caz este cel al senatorului PNL Marius Nicoară. Dacă dl. Csaba își antrena mintea cu un soi de șah, dl. Nicoară își stimula… gândirea cu filme pornografice.

În octombrie 2015, acesta ar fi trebuit să fie atent la dezbaterea legii pensiilor, însă avea alte preocupări, mult mai lumești și mai palpabile.

ADVERTISEMENT

Și dl. Nicoară a găsit o explicație pentru ceea ce s-a văzut pe ecranul laptopului și așa am aflat că lucrurile nu sunt ceea ce par.

”Nu este vorba de un film pentru adulți, ci e un mail în care e vorba despre cu totul altceva. Este un mail glumeț. Nu este nimic indecent. Este doar un masaj tailandez versus masaj american”, explica Marius Nicoară după ce a fost prins cu mâța-n sac. Așadar, pare că acesta a fost victima unui prieten mai șugubăț, cu toate că ecranul laptopului arată altceva.

Ședința solemnă de Centenar, prilej de distracție pentru aleși

Nici măcar în timpul ședinței solemne organizate cu ocazia Centenarului n-au fost lucrurile mai diferite. Ba chiar ședința a fost prilej pentru ca o bună parte dintre parlamentari să își vadă de ale lor.

Discursul președintelui Iohannis n-a avut prea mult ecou în rândurile senatorilor și deputaților. E și de înțeles parțial, având în vedere că la vremea celebrării unui secol de la Marea Unire, puterea era de partea PSD-ALDE, iar președintele era într-un război perpetuu cu aceștia.

Smartphone-urile, preocuparea miniștrilor în timpul ședinței solemne de Centenar. Sursa foto: libertatea.ro.
Smartphone-urile, preocuparea miniștrilor în timpul ședinței solemne de Centenar. Sursa foto: libertatea.ro.

Cei de la Libertatea au surprins mai multe cadre din timpul ședinței solemne. Miniștrii au început să se delecteze cu telefoanele, în vreme ce parlamentarii au găsit momente de respiro pentru a-și face poze.

Telefoanele, mult mai interesante decât ședința solemnă. Sursa foto: libertatea.ro.
Telefoanele, mult mai interesante decât ședința solemnă. Sursa foto: libertatea.ro.

Este de apreciat totuși că, în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu stătea pe telefon, Liviu Dragnea era preocupat de Constituția României, pe care o răsfoia cu interes.

Parlamentarul PSD Liviu Brăiloiu a stat și el pe telefon, ba chiar și-a pus și căștile în urechi, probabil pentru a nu fi deranjat de discursurile susținute de la prezidiu. Că nu l-a ascultat pe Iohannis, ”că mă face penal, într-un plen solemn”, e una, însă nu l-a ascultat nici măcar pe reprezentantul cel dintâi al partenerilor de coaliție. Tăriceanu n-a reușit să-l impresioneze pe dl. Brăiloiu.

Luat la rost de jurnaliști cu privire la statul pe telefon, parlamentarul s-a răstit retoric: ”Așa, și?”

Unii senatori și deputați aleg să doarmă decât să stea pe telefon

Iar dacă tot i-am menționat pe cei care stau pe telefon, se cade să trecem în revistă și câteva situații de parlamentari care au ales să își odihnească ochii și să evite poluarea informațională a smartphone-ului.

În 2017, Mihai Goțiu a fost surprins în timp ce moțăia în banca sa din Parlament, însă a găsit și o scuză pentru incident. Se afla la finalul a cinci zile și cinci nopți în care, alături de colegii din USR, a urmărit ca pesediștii să nu facă ”vreo măgărie” la comisiile de buget-finanțe.

Mihai Goțiu, surprins în timp ce doarme în Parlament. Sursa foto: ph-online, captură YouTube.
Mihai Goțiu, surprins în timp ce doarme în Parlament. Sursa foto: ph-online, captură YouTube.

Ceva mai recent, și proaspăt-intrații în Parlament, reprezentanții AUR, au dormitat. Chiar la prima ședință a noului legislativ s-a întâmplat asta.

Mircea Dăneasă a dormit ceva vreme, suficient cât să-i cadă și masca de protecție de pe față. Am aflat, însă, chiar de la el, că nu dormea, ci își activa ”conexiuni mintale speciale.”

Mircea Dăneasă își deschide chakrele în Parlament. Sursa foto: stirisuceava.net
Mircea Dăneasă își deschide chakrele în Parlament. Sursa foto: stirisuceava.net

”Acolo este Camera Deputaților. Eu eram lângă un deputat AUR și poziția aia înseamnă presiune pe stern. Asta activează ceea ce în sanscrită se numește ‘vishuddha chakra.’ Asta activează conexiunile mintale speciale. Poeții o folosesc pentru inspirație, când vor să scrie”explica senatorul AUR.

Cum i-am putea surprinde în fapt pe toți parlamentarii care pierd vremea pe telefoane

Inteligența artificială ar putea oferi soluția în ceea ce privește senatorii și deputații care au alte preocupări dincolo de cele care ar trebui să îi preocupe în timpul programului de lucru.

Dries Depoorter, un artist digital, a creat un algoritm care analizează înregistrările video din timpul sesiunilor parlamentare, pentru a vedea ce se întâmplă, de fapt, când ar trebui să se parlamenteze.

Prinși în fapt, senatorii și deputații care pierd vremea pe telefon ajung ulterior să fie supuși oprobriului public.

Toate sesiunile oficialilor din Belgia sunt transmise în direct și pe YouTube. Folosindu-se de acest avantaj, Depoorter a folosit un software cu inteligență artificială pentru a analiza conținutul video, în încercarea de a găsi smartphone-uri care apar în mâinile parlamentarilor.

Atunci când este identificat un telefon, algoritmul folosește recunoașterea facială pentru a afla cine este politicianul care se preocupă de smartphone. Mai mult, din stream-ul video transmis pe YouTube, este extrasă porțiunea relevantă, care ulterior este încărcată pe Instagram și pe Twitter, pentru ca publicul larg să știe cine stă pe telefon în loc să se preocupe de binele cetățenilor pe care îi reprezintă.

O bună parte din cei care au răspuns demersului lui Dries Depoorter apreciază ceea ce a făcut acesta. Sunt însă și voci care subliniază că smartphone-urile sunt unelte deosebit de productive în prezent, iar că parlamentarii le-ar putea folosi în scopuri legate de activitatea lor profesională.

Într-o singură zi de funcționare, algoritmul a descoperit deja patru politicieni care pierdeau vremea și se preocupau de smartphone.

Un astfel de sistem ar fi, fără doar și poate, excelent și pentru nevoile noastre, pentru a vedea mai clar cine pierde vremea pe telefon. Ar fi util un sistem similar și pentru a surprinde în fapt parlamentarii care dorm, deoarece și aceasta este, după cum s-a văzut mai sus, o problemă a aleșilor.

ADVERTISEMENT