News

Parlamentul a adoptat legea prin care președinții României care au colaborat cu Securitatea își pierd toate privilegiile

Foștii președinți care au colaborat cu Securitatea își pierd indemnizațiile și locuințele de protocol.
07.09.2021 | 22:13
Parlamentul a adoptat legea prin care presedintii Romaniei care au colaborat cu Securitatea isi pierd toate privilegiile
ADVERTISEMENT

Conform unei decizii a a Camerei Deputaților, toate drepturile persoanelor care au fost președinți ai României pot fi retrase în cazul în care se dovedește că aceștia au fost colaboratori ai Securității în trecut.

Fără privilegii pentru foștii președinți care au colaborat cu Securitatea

Este vorba despre un proiect de lege care a fost votat, marți, cu 264 de voturi pentru, trei contra și 11 abțineri. De aici înainte, legea merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

De asemenea, este de precizat faptul că legea poate fi și atacată la Curtea Constituțională. Totuși, dacă aceasta este promulgată de președinte, foștii șefi de stat care au avut legături cu Securitatea pot pierde mai multe drepturi.

Este vorba, mai precis, despre: a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;

ADVERTISEMENT

b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;

c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

ADVERTISEMENT

În trecut era vorba doar despre situația în care persoana respectivă care a fost șef al statului român a fost condamnată definitiv pentru o infracțiune sau a fost demisă prin referendum.

„Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnată definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum şi nici persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, arăta Legea 406/2001, scrie Rtv.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu își poate pierde privilegiile, dacă se dovedește că a avut legături cu Securitatea

Primul care este vizat de această lege este chiar fostul președinte Traian Băsescu.

Conform dosarului în care este implicat acesta, care va fi judecat pe 5 noiembrie 2021, Băsescu ar fi avut un ofițer de legătură desemnat de fosta Securitate și acesta ar fi dat două note informative care au dus la menținerea în țară a unui coleg al tău de la Marina.

Astfel, fostul președinte ar fi colaborat cu Securitatea, potrivit CNAS și denunța activități potrivnice regimului comunist.

Totuși, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al fostei Securităţi.

„Avem puncte de vedere total diferite, eu şi CNSAS. Ne va împăca un al treilea, judecătorul”, a spus el în timpul procesului de la Curtea de Apel Bucureşti.

ADVERTISEMENT