Parlamentul a stabilit data alegerilor locale. Când sunt așteptați la urne românii

Adrian Baciu   
în HotNews
08/07/2020, 15:21
Parlamentul a stabilit data alegerilor locale. Când sunt așteptați la urne românii
Alegeri locale 2020: Care buletine de vot sunt considerate valide și care nule

Miercuri, Parlamentul a votat proiectul privind data alegerilor locale, aceasta fiind una convenită de majoritatea partidelor: 27 septembrie.

În Camera Deputaților s-au înregistrat 253 voturi pentru, 2 contra şi 36 abțineri. Tot miercuri, deputații au respins proiectul inițiat de Guvern pe aceeași temă.

Proiectul votat în cursul acestei zile aparține celor de la UDMR și a fost considerat mult mai complex decât cel realizat de Guvernul lui Ludovic Orban.

Parlamentul a votat data alegerilor locale

Legea adoptată miercuri de aleșii poporului presupune data desfășurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 ca fiind ziua de duminică, 27 septembrie 2020, anunță Agerpres.

Românii vor fi chemați la urne pentru voturile privind consiliile locale ale comunelor, ale oraşelor, ale municipiilor şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, precum şi pentru primari, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi pentru primarul general al municipiului Bucureşti, consiliile judeţene, precum şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene.

În ceea ce privește măsurile de protecție sanitară, în proiectul de lege adoptat de Parlament sunt prevăzute unele chestiuni importante. Astfel, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărârea Guvernului privind măsurile tehnice necesare bunei organizări şi desfăşurări a alegerilor locale, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

Materialele de protecţie sanitară, precum şi igiena şi dezinfecţia localurilor de vot se asigură de Ministerul Sănătăţii, iar transportul şi distribuirea acestora se asigură prin grija Ministerului Afacerilor Interne şi a instituţiilor prefectului, cu sprijinul primarilor.

Când se înregistrează alianțele politice și electorale

În actul legislativ se mai specifică faptul că la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, termenele privind procesul electoral încep să curgă de la data de 29 iulie 2020.

Alianţele electorale constituite între partide politice sau alianţe politice la nivel judeţean ori local, se înregistrează la biroul de circumscripţie judeţeană sau la biroul electoral de circumscripţie a municipiului Bucureşti, după caz, în maximum 5 zile de la data înfiinţării biroului electoral.

Un partid politic poate face parte, în aceeaşi circumscripţie, dintr-o singură alianţă electorală, şi poate să participe la alegerile din circumscripţia electorală în cauză numai pe lista alianţei din care face parte.

La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, operatorii de calculator asigură, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Autorităţii Electorale Permanente, înregistrarea audio-video neîntreruptă a operaţiunilor efectuate de către membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare pentru numărarea voturilor.

Prin derogare de la prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr.115/2015, birourile electorale ale secţiilor de votare sunt constituite dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 9 membri în cazul secţiilor de votare din comune şi oraşe, respectiv dintr-un preşedinte, un locţiitor şi 11 membri în cazul secţiilor de votare din municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti.

Închide ×