News

Parlamentul a votat. Dobânzile la credite au fost plafonate. Legea mai trebuie promulgată de Klaus Iohannis

06.05.2020 | 15:23
Parlamentul a votat Dobanzile la credite au fost plafonate Legea mai trebuie promulgata de Klaus Iohannis
ADVERTISEMENT

Dobânzile la credite au fost plafonate de Parlament. Proicetul de lege în acest sens depus la Camera Deputaților Legea a fost adoptat cu majoritate de voturi și merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.

Dobânzile la credite au fost plafonate. Legea mai trebuie promulgată de Klaus Iohannis

Parlamentul, prin Camera Deputaților, care este for decizional, a adoptat proiectul de lege inițiat de PSD și de senatorul Daniel Zamfir, care impune o limită dură pentru creditele acordate consumatorilor.

ADVERTISEMENT

În urma acestei decizii, băncile și instituțiile financiare nebancare ar putea fi obligate să acorde credite ipotecare cu o dobândă anuală efectivă de doar 4%, în condițiile în care marja va fi limitată la 2 puncte procentuale peste rata cheie a BNR. Dobânda la creditele de consum nu va putea depăși 17%.

Proiectul de Lege privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive a fost adoptat cu 205 voturi pentru (din partea PSD, Pro România și UDMR), 97 împotrivă (PNL) și 13 abțineri.

ADVERTISEMENT

Ce prevede legea plafonării dobânzilor la credite:

  • În cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate
  • Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR
  • Dobânda anuală efectivă la creditele imobiliare nu poate depăşi cu mai mult de două puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR pe piaţa financiar-bancară internă
  • Dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR

Conform Știripesurse, deputaţii au adoptat un amendament respins iniţial de comisiile de specialitate, potrivit căruia, “prin excepţie de la prevederile art.5, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 15.000 de lei, suma totală de rambursat de către consumator nu poate depăşi dublul sumei împrumutate. Articolul 5 prevede că “dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum nu poate depăşi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobânda de referinţă practicată de BNR”. Au votat pentru amendamentul iniţiat de deputatul minorităţilor naţionale Iulius Marian Firczak – 177 de deputaţi, 80 au fost împotrivă şi cinci s-au abţinut.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o instituţie de credit autorizată de Banca Naţională a României denumită în continuare BNR, o sucursală din România a unei instituţii de credit străine, o instituţie financiară nebancară sau o entitate care desfăşoară activitatea de recuperare creanţe.

USR critică noua lege adoptată de Parlament: ”Populistă și neconstituțională”

Deputatul USR Cosette Chichirău critică dur proiectul de lege, pe care îl numește ca fiind populist şi neconstituţional.

ADVERTISEMENT

“În martie 2019, CCR a declarat, cu unanimitate de voturi, pachetul de legi Zamfir neconstituţional. Acest proiect reia una dintre ideile din acest pachet – şi anume plafonarea dobânzilor. Prin acest proiect unii parlamentari îşi rezolvă problemele de familie sau cele de interes personal, de natură penală”, a argumentat aceasta, conform sursei citate.

Întrucât Camera Deputaţilor este for decizional, legea mai trebuie promulgată de Președintele României ca să intre în vigoare.

ADVERTISEMENT