News

Legea prin care este interzis exportul de lemn românesc pe următorii zece ani a trecut şi de Camera Deputaţilor. Toate partidele au votat “pentru”

23.04.2020 | 17:46
Legea prin care este interzis exportul de lemn romanesc pe urmatorii zece ani a trecut si de Camera Deputatilor Toate partidele au votat pentru
ADVERTISEMENT

Camera Deputaţilor a votat joi, 23 aprilie, o lege prin care se interzice exportul de masă lemnoasă în afara spațiului Uniunii Europene, pentru următorii zece ani, începând cu 1 ianuarie 2021. Interesant este că proiectul de lege inițial a fost depus de fostul președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, cu câteva zile înainte să fie arestat în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. Camera este for decizional. Legea urmează să fie promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Ce prevede legea care interzice exportul de lemn

În formă inițială legea prevedea la articolul 4 următoarele: „Se interzice pe o perioadă de 10 ani exportul de buștean cu sau fără coajă sau lemn rotund (lemn rotundlemn doborât, tăiat la vârf, secționat sau nu), cherestea și lemn de foc”.

ADVERTISEMENT

Însă legea a primit un amendament prin care interdicția să fie aplicabilă doar în spațiul extracomunitar. De asemenea, au fost scoase referințele la cherestea și lemn de foc:

„Se interzice exportul de buștean, cu sau fără coajă sau lemn rotund, pentru o perioadă de 10 ani în spatiul extracomunitar începând cu data de 1 ianuarie 2021”, se arată în amendamentul semnat de deputatul PSD, Eduard Simion.

ADVERTISEMENT

Proiectul mai prevede instituirea unui Catalog național al masei lemnoase la nivelul autorității publice centrale care să răspundă de silvicultură prin utilizarea bazelor de date informative extinse la nivelul acesteia.

În forma inițială, legea prevedea ca masa lemnoasă să fie confiscată. Însă Parlamentul a trecut și un amendament al deputatului USR Cornel Zainea, prin intermediul căruia „Nerespectarea interdicției de export a masei lemnoase se pedepsește cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă în cuantum de 100.000 lei”.

ADVERTISEMENT

Sursele FANATIK spun că proiectul privind interzicerea exportului de masă lemnoasă a stârnit reacții diverse în sânul partidelor parlamentare, mai ales că unul dintre cei care au redactat prima formă a proiectului legislativ purta semnătura lui Liviu Dragnea. În cele din urmă, legea a fost însă votată de aproape toți cei 307 parlamentari prezenți la ședința comună a legislativului, cu un singur liberal abținându-se de la vot.

Cum au votat parlamentarii în cazul legii privind exportul de lemn românesc
Cum au votat parlamentarii în cazul legii privind exportul de lemn românesc

Oficial, România importă mai mult decât exportă; Neoficial, pădurile sunt furate…

Interesant este că datele furnizate de eurostat arată că România este mai degrabă un importator de lemn decât un exportator. Cel puțin așa arată un studiu publicat de cei de la hotnews, care arată că o diferență importantă între lemnul rotund importat și cel exportat.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt însă datele din punct de vedere oficial. Asta pentru că deficitul și tot ceea ce vedem noi pe internet pare să se tragă de la tăierile ilegale. Cel puțin așa susținea în luna noiembrie ministul Mediului, Costel Alexe:

„Să spunem că, într-un an, ar fi 10 milioane de metri cubi (de lemn tăiat ilegal – n. r.) din proprietatea publică a statului român. Dacă înmulţim 10 milioane cu 50 de euro metrul cub de lemn, ne dau vreo 500 de milioane de euro, fără să-l mai fiscalizăm”, spunea Alexe, în urmă cu aproape o jumătate de an.

Așadar rămâne de văzut cum se va soluționa problema tăierii pădurilor și dacă în spațiul public vor mai circula imaginile groaznice cu păduri rămase goale din cauza tăierilor, fie ele legale sau ilegale.

ADVERTISEMENT